Защо Япония не забранява детското порно? | webcafe.bg
Webcafe

Защо Япония не забранява детското порно?

Lifecafe, BBC
08.01.2015, 11:53 (обновена 28.01.2015, 18:20)

1 от 4 снимки Назад Напред

манга

Снимка: © gettyimages.com

Сексуализирането на тийнейджърите и тинейджърките е абсолютна норма в съвременна Япония

Освен, че са прочути в цял свят, японските комикси и анимации - по-известни като манга и аниме - представляват и една огромна индустрия, зад която седи дълголетна традиция.

Някои от комиксите обаче са изключително шокиращи, а голяма част от тях включват тинейджъри в училищна възраст, които изживяват различни сексуални ситуации.

Защо Япония не забранява този тип съдържание?

Неделя следобед е в Токио и Sunshine Creation е пълен до пръсване. Хиляди фенове на мангата, предимно мъже, са се струпали в изложбения център. Те разглеждат и купуват манга списания, поставени върху временни маси из помещенията.

Плакати на анимационни героини с елфически лица, огромни очи и невъзможни пропорции, много от тях достойно разголени, превръщат наподобяващото пещера пространство в пиршество на цветове.

"Тук можете да видите основно творби със сексуално съдържание" обяснява Хайд, един от организаторите на събитието.

Спираме на една от масите, където изложените корици показват две момичета с голи гърди. Те изглеждат определено непълнолетни, приблизително в ранна тийн-възраст, а историите в комиксите ги показват в откровено сексуални пози.

Няколко други щанда също предлагат сходни сюжети.

Това определено би било счетено за скандално - и може би незаконно - във Великобритания, Австралия или Канада, но в Япония се приема за нормално.

"Всички знаят, че сексуалната експлоатация на деца не е нещо добро", казва Хайд. "Но този тип емоция не може да бъде забранен; да изпитваш удоволствие, представяйки си някаква сексуална ситуация с дете не е забранено".

Неговата прямота ни заварва неподготвени.

Той ни запознава с думата "Лоликон", съкратено от "Лолита комплекс" - името за манга, съдържаща млади момичета в сексуални пози.

Тя може да включва инцест, изнасилване и други табута, въпреки че вкусът на Хайд изглежда клони по-скоро към гимназиална романтика.

"Харесвам сексуални образи на млади момичета, Лоликон е само едно от многото ми хобита", заявява той.

Питаме го какво мисли съпругата му, стояща наблизо, за неговото "хоби".

"Вероятно не го счита за проблем", отвръща той. "Защото тя харесва манга с млади момчета, взаимодействащи сексуално помежду си".

Подобни образи са малка част от огромната японска индустрия на мангата, която носи годишно около 3,6 млрд. долара приход, но и привличаща много внимание и провокира скандали.

През юни 2014-та, японският парламент гласува забрана за притежание на реални снимки на сексуална експлоатация на деца.

Всъщност създаването и разпространението им са незаконни още от 1999 година, но Япония стана последната страна в ОИСР, която забрани и притежанието им.

Към този момент имаше и призиви да бъдат забранени "виртуалните" сексуални изображения - в манга, аниме и игри - на непълнолетни на вид герои.

След продължителни дебати все пак японският парламент реши да не налага забраната, което предизвика критики и порицание от активисти за защита на правата на децата и неправителствени организации, особено извън Япония.

Един от начините да разберем мотивацията на упревляващие минава именно през факта, че Хайд охотно обсъжда своето "хоби" с нас минути след запознанството ни.

Въпреки че мангата с групи малки деца изглежда е свързана с някаква форма на социална стигма, сексуалните материали, включващи подрастващи, са относително масов продукт.

Японските депутати очевидно все пак не са проявили голямо желание да вземат решение, с което да превърнат голям брой манга фенове - потенциално милиони - в закононарушители.

Фенове като Хайд твърдят, че просто си доставят удоволствие чрез безобидни фантазии. По негови думи, след като има рисунки, значи не са използвани деца модели или актьори, така че "няма сексуална експлоатация на малолетни при създаването на такъв вид манга".

Но дали границата между фантазия и реалност винаги е толкова еднозначна?

Кварталът Акихабара в Токио е духовен дом на манга-светa. Toва е място, където неонови табели и шумна попмузика заливат очите и ушите. По улиците е пълно с многоетажни книжарници, продаващи манга на всякакви теми.

В разделите за възрастни, ограничени със знак за възраст над 18 години, не е трудно да откриете манга със заглавия като Junior Rape или Japanese Pre-teen Suite.

"Хората изпитват сексуална възбуда от нещо, след което привикват към него", казва Томо, който работи на касата в един от магазините за възрастни. "Това означава, че пристрастените винаги търсят нещо ново по темата: а именно млади, незрели жени, които ги възбуждат сексуално".

Но едно нещо все пак притеснява критично настроените, а именно идеята, че ако никой не е пострадал при създаването на сексуалната манга, тя би могла да нормализира, улесни или повиши риска от експлоатация на деца.

Никой не знае дали наистина е така - научните изследвания не достигат все още до категорични изводи.

Но мнозина в Япония, особено жените, изразяват и други опасения. Те приемат тези изображения като част от общество, което си затваря очите за екстремната порнография, която е по-скоро унизителна за жените, както и за сексуализацията сред младежите.

Не е необходимо да познавате Япония из основи, за да забележите подчертания интерес в обществото към младите хора.

Попгрупи от млади момичета пеят за тълпи възрастни мъже.

От билбордове и реклами, до манга и аниме, образите на ученичките са навсякъде.

ЛиЛи, популярна авторка на серия книги за млади жени, които тя самата оприличава на подобие на "Секса и града", но в токийски стил, разказва за дните си в училище, когато мъже са предлагали пари на нея и приятелките й за чорапите или гащичките им.

"Считам това за отвратително и за много извратено", казва тя. Интересът към сексуалността на подрастващите според нея е "свързан с властта, която мъжете желаят да получат - мъже, уморени от силни, независими жени".

Моделът на семейството от ерата на родителите на ЛиЛи все още е желан стандарт в Япония - баща, който работи и печели пари и майка, която си остава у дома и е само домакиня. Но тежкото състояние на японската икономика затруднява мъжете да реализират този стандарт на практика.

"Има хора, които не успяват в бизнеса. Именно този тип мъже обикновено търси бягство от реалността във фантазиите на Лоликон мангата. Противно ми е, наистина. Иска ми се Япония да скъса с извратеното, просто да остави децата извън тези извратени фантазии", казва авторката.

Други обаче са скептични до каква степен правителството трябва да се намесва и да налага определена визия какво е "добро" и "правилно", особено по отношение на човешките фантазии.

"Не че няма причини да бъдем критични - и няма проблем в това", казва преводачът на манга и активист за свобода на словото Дан Канемицу. "Но когато дадеш на хората власт да определят правата на другите на база това какво те може да направят или помислят, това е прекалено".

Значи ли това, че той се бори за правото на художниците да рисуват манга с малки деца и табута като изнасилване и инцест?

"Честно казано, не се чувствам особено комфортно при вида им, но не е мое право да казвам на хората какво да мислят или какво желаят да споделят", казва той. "Стига да не се нарушават човешките права, какво лошо има в това да имаш въображаем живот?"

Сред манга-магазините в Акихабара, активистът за права на децата Казуна Канаджири ми показва нещо, което счита, че е много по-голям проблем от анимациите и комиксите.

Изкачваме дълго стълбище встрани от главната улица и се оказваме в стая, пълна с DVD.

Казуна взима един от дисковете от рафта - той съдържа реални синмки на момиче, което според нея е 5-годишно, носещо оскъден бански костюм и позиращо в сексуално провокативни пози, имитиращи порнографията за възрастни. Всичките DVD в магазина също са с истински деца.

"Жал ми е за тези деца", казва Канаджири.

Тези така наречени "Junior Idol" DVD стават популярни след забраната за снимане на детска порнография, наложена през 1999-та.

Те остават на границата на законното, стига половите органи на децата да остават покрити, но Канаджири твърди, че те сега са незаконни, след като законодателството стана по-строго през юни миналата година.

"Хората, които експлоатират деца по такъв начин, заслужават сериозно наказание", казва тя. "Абсолютно е незаконно според закона, но полицията не прави хайки и не изземва тези дискове".

Въпреки че някои от образите в мангата и анимето с непълнолетни в сексуални ситуации може и да са шокиращи, Канаджири и други активисти казват, че засега те се концентрират върху по-важната борба за защита на реалните деца.

Тя обаче споделя, че не е изгубила надеждата да постигне забрана и върху мангата и анимето.

"Искам тези неща да изчезнат", заявява тя. "Към 2020 година, когато в Япония ще има лятна олимпиада, трябва да сме превърнали страната в място, която хората да не считат за лоно на перверзна култура".

Това е определение, което поддръжниците на мангата категорично отхвърлят.

Но с наближаването на олимпиадата, погледите отвън ще се обръщат все по-често към Япония, оказвайки сериозен натиск мангата и анимето да станат част от онова, което хората приемат за "атрактивна Япония" вместо "странна и извратена Япония".

Oще: аниме  комикс  манга  порно  япония 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2011, 12:26

4 jj99 | 25.12.201715:57

Те не са и плагиати, а папагали... В България няма изобщо такова нещо като журналистика, че да се използва термин като "плагиатство". Никой дори не се преструва на оригинален, просто се преписва сляпо, често с гугъл преводач, или от "журналист" с аналогична езикова култура...

И не, в Япония няма детско порно, а манга, което за разлика от западната порнография (която изобщо не е само в порното, а навсякъде - филми, музика, "култура"), поне има някакъв елемент на изкуство и традиции... Япония не насилва никого с него, даже напротив, западът се опитва да го краде поради тотална загуба на идентичност...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2013, 23:35

3 Al Gh | 11.01.201505:20

Забавно как на последната снимка няма нито една референция към каквото и да било японско...
От ляво на дясно: Batgirl (DC Comics), Iron Man (Marvel Comics), Supergirl (DC Comics), Captain America (Marvel Comics).
Да - изглеждат като тинейджърки но с това приключват приликите с описанието. Като крадете статията, поне забършете и снимките бе хора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 09.01.201516:33

Аз викам да се обяви ембарго и санкции на Япония. Ако не забранят детския порнак до месец - да се бомбардират Токио, Йокохама и Нагоя.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.01.2015, 16:20

1 Ivan Todorov Dimitrov.1169341021 | 09.01.201516:23

http://www.bbc.com/news/magazine-30698640
Ей, няма просто такова плагиатство. Публикувайте си източниците!
   

оценка

+1 -0