Интимен стокхолмски синдром | webcafe.bg
Webcafe

Интимен стокхолмски синдром

Долче Вита
27.08.2010, 17:22 (обновена 02.09.2010, 13:32)
мъже, феминизъм

С пари можеш да си купиш само любовта на заложница. Или наложница. Друго трябва, за да те поиска жена, която наистина няма нужда от теб

Един призрак броди през последните години из България и стряска съня на нашенските потомци на Чорбаджи Марко и Дедо Либен - призракът на еманципираната жена. Тя печели като мъж, гледа си сама децата, писнало й е от изневери и патриархално командорене вкъщи и нагло твърди, че мъж й трябва колкото на рибата велосипед. Смело се развежда и натирва любовниците си, когато се опитват да й стъпват на врата.

Наследниците на Чорбаджи Марко и Дедо Либен я обвиняват в липса на женственост, егоизъм и кариеризъм, наричат я мъжкарана, щангистка, героиня на социалистическия труд и лесбийка.

Какво според патриархалния български мачо обаче е женствена жена? Триста кубика силикон, перхидрол, екстеншъни, смучене от банковата сметка на богатия спонсор и лигавене от типа "Ох, ще се скърша под тежестта на дамската си чантичка"? Май да.

Този вид женственост удобно се е настанил по страниците на вестници и списания, в текстовете на чалга-парчетата и екраните на телевизиите. Той е изключително удобен, защото е декоративен, непретенциозен и лесно управляем.

Ако попитате българските мъже как се става сваляч със сто процента успеваемост, всеки втори ще ви каже, че жените са комерсиални и трябва да имаш много пари, за да се радваш на вниманието им. И хем това не им харесва, хем единствените усилия, които полагат на интимния фронт са да направят впечатление с материални придобивки. Защото това е начинът да натикат своите любими в любовен стокхолмски синдром.

Стокхолмският синдром е описан за първи път от шведския криминалист Нилс Бейерот по повод на събитие от август 1973 година. В центъра на шведската столица са отвлечени четирима служители на банка и пет дни са държани като заложници. Изненадващо, след освобождаването си похитените не само не са гневни на похитителите си, но изпитват симпатия към тях и дори ги защитават.

Цялата история на междуполовите отношения доскоро можеше да се опише именно по този начин. Общество, религия, морал и традиции повеляват, че жената трябва да си стои вкъщи, да се грижи за дома и да почита мъжа, защото той я издържа и се занимава с непосилни за нея неща, като цепенето на дърва и вдигането на тежки предмети.

Поставена  в такава зависимост, на нея не й остава нищо друго, освен силно да се привърже към "похитителя" си и да го гледа в очите като господ. Заради тази своя безкритичност тя е възнаграждавана с любовни песни, титулувана е за женствена, нежна и мила.

Само че през последните десетилетия някои неща се промениха. Обществото призна жените за човешки същества, даде им право да гласуват, да работят и да се справят в живота без финансовата помощ на мъжа. А когато не могат да си нацепят дърва или да си пренесат пералнята от една квартира в друга, те просто си плащат за услугата и продължават нататък.

И тогава наследниците на Чорбаджи Марко и Дедо Либен изпаднаха в паника. Защото изведнъж станаха непотребни. На жените вече не им се налага да са безкритични към финансовия си благодетел. Те започнаха да искат от мъжете до себе си неща като любов, взаимност, уважение, вярност, добър секс, от който да получават накрая и те оргазъм, а не само размножителни сеанси и охлабване на мъжкото напрежение.

А мачовците не са свикнали така. Те са свикнали да им е лесно, да си правят каквото си поискат, да изневеряват, да чукат колкото да се изпразнят, да удрят с юмрук по масата, да мачкат егото на жената, за да си оправят собственото самочувствие. Такъв мъж на еманципираната жена наистина й е нужен колкото на рибата велосипед.

Когато бях в гимназията, моята класна - хубава омъжена жена на средна възраст, казваше, че ако жените намерят начин да се размножават сами, мъжете ще изчезнат от лицето на земята. Тогава, в романтичните си тийнейджърски години, това твърдение ми се струваше страшно и невярно. Сега осъзнавам истинността му.

Моята класна е имала предвид точно тези патриархални типове. Те още отказват да разберат на какво се е дължал успехът сред жените на легенда като Казанова. Той не е купил силоконови цици и кабриолет на нито една фолк певица, не е водил по Бали и Малдивите нито една манекенка. Той просто е третирал всяко свое завоевание като единствено и неповторимо. Вниквал е в душата на всяка жена, държал се е с нея мило и кавалерски и е правел любов с нея като за последно.

Много е лесно да принудиш да те обича някой, когото си поставил в зависимост. Много по-трудно е да го накараш да те иска, когато няма нужда от теб. Знам колко стряскащо е за повечето български мъже това развитие на нещата от последните десетилетия. Те все още смятат, че мястото на Мария Кюри е у дома до печката, да ражда деца на Пиер и да му кърпи чорапите и егото.

Да, ама Мария е първият ЧОВЕК в света, спечелил две Нобелови награди в две различни чисто мъжки науки и е била с Пиер, защото го е ценяла като човек и учен. Той е бил с нея по същите причини, а не защото е била мила и женствена безропотна домакиня. И любовта им е легендарна. Любов между две равноправни личности, които нямат нужда един от друг, за да успеят в живота и да се прочуят.

Та спрете да полагате усилия само в забогатяването, мили наследници на Чорбаджи Марко и Дедо Либен. Стойностните жени не страдат от Стокхолмски синдром. С пари можеш да си купиш само любовта на заложница. Или наложница. Друго трябва, за да те поиска жена, която наистина няма нужда от теб.

И това, че няма нужда от теб, е най-големият комплимент, който може да ти направи.

Oще: дедо либен  жени  любов  мачо  мъже  наследници  работа  секс  чорбаджи марко 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.01.2011, 19:04

101 Tened | 09.01.201120:33

Езикът на статията е литературно добър,според мен.Женственото предизвикателство с образа на чорбаджи Марко е изградено на ръба между грубата и твърдата игра и говори за художествена дързост,която си струва,и то не само един прочит.Харесва ми и математическият език ,който използва авторката в коментарите,които са пост-самата статия.Точно такъв език обаче предполага и критики,някой от които не мисля да спестявам:

Текстът създава впечателението ,че Д.В. припознава чалга звездата и жената от патриархалното минало като своя ЕДИННА анти-теза,като монолитно цяло.А това са си различни неща,които дори е видно,че се разграничават с враждебност помежду си.

В ключовия момент с цитата на класната също личи недъг, при малко по-задълбочен прочит.Самият цитат гласи смислово следното:" Ако има начин жените да се репродуцират сами,мъжете ще да изчезнат от лицето на земята". Авторката поема отговорността на това твърдение със "Сега осъзнавам истинността му"(Което пък само по себе си звучи толкова сериозникарски ,че заглушава шеговития тон, с който вероятно е била изказана мисълта в своя оригинал).Буквално ред по-долу обаче тя пише:"Моята класна е имала предвид точно тези патриархални типове." Което не е просто интерпретация ,а компромис със смисъла.Стесняване на обхвата си е ограничение на общността от разсъждения математически погледнато.Защото цитатът си гласи,"всички мъже" ,това пише
.Съжалявам,но твърденията стават две както е написано.И да се бяга от едното към другото си намирисва на бягане на отговорност.Нещо като "Мразя само лошите негри,така че не съм расист".Малко е тъпичко...

В заключение,не мисля да крия,че мнението ми отностно феминизма генерално е,че индивидуалистичността,която проповядва,страда от сериозен дефицит на откровеност.Но това си важи за всички екзистенциалистки антропологии,за които съм чел,и като цяло е предмет на друг,по обхватен дебат.От който ,разбира се ,не бих избягал при изискване,защо не и издигнато от авторката,но считам,че обект на коментара би следвало да си е самият материал и нищо друго.Със здраве,при всички положения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

100 conscience | 11.12.201017:54

На този призрачен феномен му липсва само пенис. Това с половете си е сексистка еволюционна гавра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2010, 13:16

99 Тодор Петков | 01.12.201013:22

Малко крайно мнение на г-жа/г-ца феминистката. Да не говорим за класната й, която може да е щастлива най-после - жените могат вече сами да се размножават. Сега просто седя си и очаквам да наблюдавам изчезването на мъжката половина от човечеството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

98 vanko | 17.11.201013:00

"Преди можеше са срещнеш жена, която готви като майка ти, сега можеш да срещнеш жена, която пие като баща ти". Смее се Мила жено, прощавай за откровения въпрос, ама ти с мъже срещаш ли се?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 18:55

97 alternative | 10.11.201023:24

Такеши рулз! поклон Или поне стилът му на писане Усмивка
А по темата: всички мъже били боклуци, а жените се делели на незадоволени феминистки с мустак и перхидролени кифли. Обаче подобно се разтваря в подобно!Та ако не ви устройват кифли, не си търсете перхидролки. Ако пък не ви се нравят българските мъже, хванете си чужденец.
И все пак, скъпи жени, мъжете са станали каквито са под нечие влияние и възпитание. А изхождайки от стереотипа за бай Либен, не ще да е бил мъжът възпитателя в семейството. Но докато независимите жени воюват за правата си, синовете им растат на улицата с образците на поведение от Планета пайнер. И после що мечтата им била да возят държанки във ферарито си...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.09.2010, 01:50

96 MBIRA | 21.09.201002:03

Наскоро, един мъж отбеляза: „Ти обаче, си мъжко момиче!” Аз отговорих: „Не, не съм.”

Тази моя откровеност ме стресна – толкова ясно видях как през последните години този призрак (или идентификацията ми с тази роля) беше завзел живота ми...

Следваща констатация: „Но не си глезла.” Тук започнах да натъкмявам едни неща – разбира се, че не съм, та аз срещам само силни жени, такива, които могат да спят сами на плажа или в гора, пълна с мечки и... разни подобни доводи, толкова глупотиести и толкова измислени, че пак се стреснах – та аз просто не си позволявах да играя „глезла”!

Защото тази роля ми напомняше за баща ми и болката от неговата смърт, която по всякакъв начин избягвах да изживявам... Защото предпочитах „Аз съм голяма и самостоятелна” пред „Аз съм малка и страхлива”. Обаче така само се люшвах в другата крайност – подобно на мантрите, които така неусетно приспиват...

„Аз съм всичкото Състрадание на света, и Светлината, и Мъдростта...”. Как тъй никой не повтаря на глас „Аз съм Малък и Нищожен, и от мен нищо не зависи”... И как би се извървял пътя към обединението на тия двете, без да сме ги видели такива, каквито са – и светлата и сенчестата ни страна.

И после, играта на „зависима” (от мъж или нещо друго) съвсем не е толкова невинна и пасивна както изглежда. По времето, когато се чувствах твърде неуверена, за да вземам решения за собствения си живот, тя ми беше много удобна и ми идваше съвсем на място. И разбира се, че съм благодарна на онзи „властен” и „ревнив” мъж, под чието крило израстнах.

И нека не забравяме, че „обществото” се състои от Човеци – Ние Сме Тези, Които Се Променят. Когато ние, човеците се променяме, съвсем естествено е да се промени нивото на играта ни.

Може някой ден да се наиграем и просто Да Бъдем Самите Себе Си...
А?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

95 fALLEN | 09.09.201000:39

я ги покажи тия жени, дето могат да се размножават сами (сигурно знаеш кво точно значи тва). Усмивка доритая технология е измислена от мъж.
и все пак видът, който измисли тва, или требе да е прост като вирус, или просто ще изчезне. Усмивка
но надявам се в простотиите на феминистките не иде реч за това, щото ако тва искат - начи са много зле. мани другото, че са си много зле по принцип. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

94 Kiril Atanasov | 08.09.201014:46

Виж наистина си прав. Вече всеки мъж с интелект над средния за квартален пияница се научи НАИСТИНА да уважава нормалната жена (не-кифла), ако я намери Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 16:56

93 IDIOT | 07.09.201017:09

Феминизмът е най прекрасният комунизъм - прекрасна утопия , даваща храна на гладните и вода на жадните и все пак те остават гладни и жадни. Жените МОГАТ да се размножават сами и да , те са силният пол , но НИЕ все още съществуваме. И ЖЕНИТЕ не само не ни мразят , но и харесват контакта с насУсмивка. Приветствам мъжемразките , успели или неуспели във връзките си, безспорно преуспели в кариерите си , пожелавам успешно "автопикотиране" и най вече има БЛАГОДАРЯ. За лекотата , с която ни научиха да оценяваме ЖЕНИТЕ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

92 fALLEN | 04.09.201001:09

долче, интересно, колко си заблудена и каква нереална представа имаш за себе си, много си далече от такеши, предимно надолу и назад (клонящо към първи клас). скрий се с тия простотии. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани