Алгоритъм разкрива сексуалната ориентация на мъжа | webcafe.bg
Webcafe

Алгоритъм разкрива сексуалната ориентация на мъжа

webcafeLifecafe, по Guardian
09.10.2015, 13:49 (обновена 11.10.2015, 08:55)
сексуалност

Снимка: © Getty Images

Учените отдавна твърдят, че има генетични фактори, които отчасти обясняват разликата в сексуалността на хората

Учени твърдят, че са открили алгоритъм, който може със 70% точност да предвиди каква е сексуалната ориентация на мъжете. Екипът зад изследването, представено на Годишната среща на Американската общност на генетиците, вярва, че е намерил първия пример за предвидим модел на сексуална ориентация, основан на молекулярен маркер.

Учените отдавна твърдят, че има генетични фактори, които отчасти обясняват разликата в сексуалността на хората, а този алгоритъм е създаден чрез използването на модификация на генетичната информация, която се съдържа в ДНК-то.

Дали?

Тяхното твърдение обаче среща скептична реакция от различни експерти. Една от резервите към възприемане на изследването за чиста монета е фактът, че то е направено на база на проучване на 47 двойки близнаци и е публикувано само като резюме - все още не е получило рецензия. Освен това то насочва вниманието към асоциация, а не към предсказуем модел.

Учените изследват моделите за метилиране на ДНК - молекулярен процес за модификация на ДНК, който влияе на това кога и колко силно се проявява даден ген в генома на двойка еднояйчни близнаци. При тях външни фактори, като пушене или излагане на тестостерон преди раждането, могат да доведат до различно метилиране на ДНК.

Самото изследване

Учените са направили сравнение между 37 двойки еднояйчни близнаци, при които един от братята е хомосексуален, а другият - хетеросексуален, и 10 двойки близнаци с хомосексуална ориентация.

След изучаването им учените твърдят, че могат да контролират тези генетични разлики и да разнищят ефекта на метилиране. Те са създали и алгоритъм, който открива, че моделите на метилиране на девет малки участъка в генома може да бъде използвано за предсказване на сексуалната ориентация със 70% точност.

Учените посочват, че вече тестват точността на алгоритъма в по-широк кръг от мъже.

Oще: връзка  гени  геном  двойки  днк  изследване  любов  мъже  мъже и жени  наука  секс  сексуална ориентация  сексуалност  учени 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани