Митът за секса | webcafe.bg
Webcafe

Митът за секса

webcafeLifecafe, по Telegraph
05.08.2015, 10:51 (обновена 11.08.2015, 18:37)
секс

Снимка: © Getty Images

Според митa за секса, леки извращения тип „50 нюанса сиво" са забавни и приключенски, затова трябва да бъдат насърчавани като част от „освободения" сексуален живот, а всичко по-екстремно трябва да се разглежда като прекалено перверзно.

Рейчъл Хилс е на 24 години, когато започва да пише книга за секса. По това време тя е девствена, защото все още не е открила правилния човек.

Хората на 20 и няколко около нея непрекъснато разказват сексуални истории, момичетата носят впити дрехи, а младите като цяло не влизат във връзки, а просто правят секс.

Дори тогава тя осъзнава, че всичко това са глупости. Днес тя е вече е 32-годишна, журналист и феминистка. Хилс започва да се интересува от пропастта между тези истории и онова, което реално се случва в живота на хората - включително в нейния.

Осем години по-късно не просто сексуалният й живот се е развил, но и е интервюирала за техния стотици хора - мъже, жени, гей, хетеро, би, транс, полигамни, моногамни, извратени, неопитни, асексуални и всичко между тях.

В края на своето изследване Хилс публикува книгата The Sex Myth (Митът за секса) - книга, която разкрива много различна картина за реалния сексуален живот на младите.

По време на проучванията си, тя казва, че е научила, че хората са уязвими, независимо дали изживяват идеала си или не.

"Митът за секса" според нея е вид капан, в който никой не печели, но всички сме уловени.

В него на жените се продава идеята, че трябва да бъдат сексуално достъпни и самоуверени - но не прекалено, а мъжете са поставени под напрежение от културата, според която трябва нехайно да сменят сексуални партньори.

Въпреки че е искала да обърне внимание и на мъжката, и на женската сексуалност, казва, че жените, с които е говорила, имат много по-ясна идея за това какъв трябва да бъде сексът, отколкото мъжете, понеже за мъжете има по-малко „съобщения" по темата.

Водеща роля за тази ситуация имат женските списания. Заглавия като „Най-добрият оргазъм" карат младите жени да мислят, че сексът е основна част в това да бъдеш „готина" и ако не го правиш по интересни начини, но не твърде интересни, защото не искаш да те наричат „уличница" - значи не се справяш и ще отегчиш партньора си.

Много от проблемите на женската сексуалност са познати за Хилс - срамът да бъдеш уличница, идеята за жените като девственици или развратници, натискът да бъдеш желан. Но тя ги представя като част от един и същ проблем - от натиска да загубиш или запазиш девствеността си, през разговорите, които водим с приятели на тема секс, до решенията, които взимаме за това какво правим и с кого, Хилс вярва, че митът за секса улавя всички ни в капан от привидно противоречиви правила.

Според митa за секса, леки извращения тип „50 нюанса сиво" са забавни и приключенски, затова трябва да бъдат насърчавани като част от „освободения" сексуален живот, а всичко по-екстремно трябва да се разглежда като прекалено перверзно.

От друга страна, казва Хилс, сексът е приеман като „опасен, ако го използваш грешно и свещен и чудесен, ако го правиш „както трябва". Затова не трябва да правиш секс, ако не си омъжен, хетеросексуален, моногамен и да го правиш по стандартния начин.

Петдесет години след сексуалната революция, изглежда, че днес сме в друга крайност. Това не значи, че се движим в противоположна посока, а по-скоро, че не сме стигнали достатъчно далеч, че да бъде всеки от нас наистина свободен.

„Има нещо погрешно в идеята, че ако сексът бъде подтискан, това е вредно и решението е да кажеш, че сексът е форма на свобода. Ние не сме преодолели остарелия начин на мислене, а просто сме добавили в него нови правила, казва Хилс.

Много от нейните сексуални контакти са провокирани от това, че липсата на сексуален живот не се вписва в нейния образ на прогресивна жена с интерес кум феминизма, модерна и освободена, която „би трябвало" да прави секс.

Хилс казва, че чрез написването на книгата си е научила, че проблемът не е само в пропастта между реалността и фантазията, а е в културата, която ни учи, че сексът е нещо необходимо, за да се самоопределим.

Според нея една от най-значимите черти на мита за секса е начинът, по който ние, непреднамерено, сами го увековечаваме.

Oще: взаимоотношения  връзка  връзки  двойка  любов  мъже и жени  отношения  секс  сексуален живот 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

6 bludniq_sin | 19.08.201515:17

От статията не става ясно - писателката междувременно правила ли е секс? Обвързана ли е? Как може девствена, необвързана жена да пише книга с която да обяснява как точно има митове в секса и тн .. не мога да разбера.

Няма правило за това какъв "трябва" да е сексът - стига и двамата да са доволни и това да не представлява престъпление сексът значи е ОК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2015, 22:02

5 Vankata D | 05.08.201520:49

Всяка книга, филм, картина или музикално произведение са отражение на автора, дори и когато са документални или базирани на истински събития и впечатления... в случая жалко за авторката... а секса си върви...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 05.08.201517:22

Девствена на 24 год. започнала да пише за секса. Нищо чудно, че за нея е мит. Следва глух да ни просвети за музиката.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

3 straight | 05.08.201517:18

Тази статия е пълен бълвоч.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 05.08.201515:16

Божееееее! Докога бе........
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 05.08.201513:41

Сексът е като яденето и срането.Необходимост свързана с емоции и доказване на мисловна ерекция.Задълбаването към първичното ни отклонява от бъдещето.
   

оценка

+1 -0