Четири причини, поради които връзките се провалят | webcafe.bg
Webcafe

Четири причини, поради които връзките се провалят

webcafeLifecafe, по QZ
28.04.2015, 17:16 (обновена 08.05.2015, 12:29)
Двойка

Снимка: © Getty Images

Тези четири проблема представляват непродуктивните действия, на които лесно можем да станем жертва, когато емоциите ни надделеят

Новата връзка, независимо дали лична или професионална, е донякъде като покупката на нова кола. Честият досег с нея е чисто удоволствие. И подобно на колата, когато нещо във връзката се счупи, това е особено болезнено. Опитното око знае кога една кола има проблем. Същото важи и за връзките, и можете сами да им направите диагностика.

Д-р Джон Готман и колегите му от Вашингтонския университет са открили четири ясни индикатора за провал на връзката, наречени "четирите конника на Апокалипсиса." Те са от толкова фундаментално значение, че присъствието им може да предопредели края на една връзка с точност до 93 процента.

Изследователите във Вашингтон правят предсказанията си за женени двойки, но същото поведение предизвиква хаос и на работното място. TalentSmart са тествали над 1 млн. души и са сравнили качеството на работните им отношения с производителността на работното им място. И те установяват, че 90% от справящите се най-добре с работата са умели в поддържането на отношения и абсолютно избягват тези четири проблема.

Също така те са установили, че въпросните "четири конника" са твърде разпространени на работното място и когато се появят, отношенията, екипната работа и производителността страдат.

Тези четири проблема представляват непродуктивните действия, на които лесно можем да станем жертва, когато емоциите ни надделеят. Прочетете кои са те и обмислете доколко те са налице във вашите връзки и отношения, но не забравяйте, че конфликтите сами по себе си не са проблем. Конфликтът всъщност е нормална и (в идеалния случай) продуктивна част от сътрудничеството на двама души с различни интереси и потребности.

Количеството конфликти между двамата души няма връзка с успеха на отношенията им. Успехът на връзката се определя от начина, по който се справят те с конфликта и присъствието на "четирите конника" означава, че той не се преодолява конструктивно или продуктивно. Следвайте описаните стратегии за преодоляване на всеки от четирите конника - и отношенията ви ще бъдат успешни.

Критичността

Критиката не бива да се бърка с осигуряването на обратна връзка или търсенето по някакъв друг начин на подобрение или промяна в друг човек. Критиката е нещо лошо и прераства в критичност, когато не е конструктивна (например "Този доклад е ужасен"). В най-притеснителната си форма, критичността се фокусира върху личността, характера или интересите на човек, вместо върху конкретните действия или поведение, в които бихте желали да видите промяна ("Никак не те бива в писането. Много си дезорганизиран и откланящ се от същината"). Едно е да критикуваш, без да бъдеш конструктивен; съвсем друго е да съдиш някого за нещо, което той не може да промени.

Ако често откривате, че критикувате, когато всъщност сте планирали да бъдете конструктивни, най-добре е да не осигурявате обратната си връзка и коментара си, докато не го планирате внимателно. Трябва да премислите какво точно ще кажете и да се придържате към подготвения сценарий, за да оставате конструктивни и да избягвате критичността. Също така е най-добре да концентрирате обратната си връзка върху едно конкретно поведение, тъй като реакцията ви на много неща наведнъж лесно може да бъде възприета като критичност. Ако установите, че не можете да дадете обратна връзка, без да генерализирате нещата за личността на другия, по-добре е изобщо да не казвате нищо.

Презрително отношение

Презрителното отношение е ясен знак за неуважение към другия. То често е свързано с коментари, целящи да унижат по някакъв начин другия, както и с преки оскърбления. Често се проявява в индиректна и завоалирана форма, от рода на извиване на поглед към тавана и прикриване на оскърбления в "хумор".

Презрението произлиза от липса на интерес към другия човек. Когато откриете, че въпросният човек не ви е особено приятен и не му се възхищавате - вероятно има черти в него, които са били интересни и чаровни, но сега са изгубили блясъка си - презрението може да изникне неочаквано. Ако загубата на интерес е неизбежна и отношенията ви няма перспектива да претърпят промяна - примерно по отношение на член на семейството или колега, трябва да се концентрирате върху предприемането на леки стъпки напред.

Хората, които добре управляват отношенията си, могат да видят ползата от поддържането на връзка с много различни хора, дори такива, към които не изпитват особено топли чувства. Общите неща, без значение колко малки са, са нещо, което си заслужава да се търси и цени. Ако цитираме безсмъртните думи на Ейбрахам Линкълн: "Не харесвам този човек. Трябва да го опозная по-добре."

Заставането в отбранителна позиция

Непоемането на отговорност, търсенето на оправдания, посрещането на едно оплакване с насрещно такова, и други форми на заемане на отбранителна позиция са проблем, защото те предотвратяват достигането до решение на конфликта под каквато и да е форма. Отбранителната позиция само засилва тревожността и напрежението, което изпитват и двете страни, и това затруднява концентрирането върху по-сериозните съществуващи проблеми, които трябва да бъдат решени.

За да се преодолее отбранителната позиция, трябва да бъдете склонни да слушате внимателно оплакванията на другата страна, дори и да не възприемате нещата по същия начин. Това не означава да се съгласявате с другия. Вместо това се концентрирайте върху пълното разбиране на перспективата на другата страна, така че да можете да работите заедно за решаване на конфликта. От критично значение е да оставате спокойни. След като разберете защо другата страна е разтревожена, е много по-лесно да намерите обща територия, вместо да отхвърляте отбранително чуждото мнение.

Издигането на прегради в комуникацията

Издигане на прегради е това, което се случва, когато някой блокира дискусията, като откаже отговор. Примери за това могат да бъдат мълчанието, емоционалното дистанциране или лишаване от емоционален заряд, или пълното игнориране на другия. Преградите в комуникацията са проблем, защото разстройват този, който е изолиран, и пречат на двамата да работят заедно за разрешаване на конфликта.

Ключът за преодоляване на преградите в комуникацията е активното участие в дискусията. Ако вие сте човекът, който издига преградата защото обстоятелствата ви объркват, споделете с другия човек как се чувствате и помолете за малко време, в което да размислите, преди да продължите дискусията. Поддържайте зрителен контакт и изправена позиция на тялото и кимайте, за да покажете на другия човек, че сте ангажирани в дискусията и го слушате, дори и когато нямате какво да кажете.

Ако обичайната ви практика е да издигате преградите в комуникацията, трябва да осъзнаете, че участието в дискусиите и съвместната работа за решаването на конфликта са единствените начини, по които да предотвратите разпадането на отношенията си с другите.

Oще: взаимоотношения  връзки  отношения  офис  работа  работно място  хора 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2014, 14:07

2 alecsander | 30.05.201522:49

Мъдро, многословно и безполезно. Неприложимо. “Чиста” наука – не става за нищо, освен за докторат. Елегантно препускане по темата като конник без глава. Ами как се появиха в обществото тези конници, г. Докторе? А те галопират от десетилетия вече. И как ще се научим “добре да си управляваме отношенията” ? Като прочетем това кабинетно умотворение, което по същество е известно и е ежедневие на 90 % от белите човеци? Или като направим заклинание подобно на онзи куц човек, който се зарекъл да не куца? А защо куцаме ? Да кажете нещо за “модерното” ни възпитание, което формира начина на мислене, задръжките, поведението?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 29.04.201512:29

Да, така е!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани