Първа среща | webcafe.bg
Webcafe

Първа среща

Елизабет
04.04.2011, 10:37 (обновена 05.04.2011, 10:58)
жена, огледало

Всеки е бил поне десет пъти на първа среща с непознат и поне десет пъти се е заричал да не повтаря за нищо на света

Цък, цък, цък, минутите текат бавно, много бавно, когато си на първа среща...

Кой ли е великият купидон, амурчето със стратегическа мисъл, на което за пръв път му е хрумнала идеята за вече до болка познатата "blind date"? На нея всеки е бил поне десет пъти и поне десет пъти се е заричал да не повтаря това за нищо на света.

Истината е, че е трудно да я избегнеш, защото обикновено до нея те докарват най-близките ти хора, притеснените за теб доброжелатели (не дай си боже, родители), на които им е омръзнало да проверяват и да се надяват на промяна в relationship статуса ти. Дааа, трудно е да им откажеш, особено след като са изтърпели бледото, мрачно и безинтересно твое подобие, в което се беше превърнала след последния (поредния) емо-крах.

Затова се съгласяваш (от немай къде и след безкрайно мрънкане), отчасти защото им дължиш поне това, но отчасти и защото май-май вече е време да се вземеш в ръце. И така започва всичко:

1. Поканата.

Позвъняване. Нервни опити за идентификация: „Аз съм еди кой си, познаваме се от еди къде си, искаш ли еди какво си... кафе нещо, след работа, това онова..." - Аз (след двесекундна пауза, която ми се струва като поне два часа): „Ами... добре." Край на разговора.

По дяволите, как не се сетих за подходящо извинение, не прекалено грубо, но ясно и категорично. Заучените фрази и клишета са правени точно за такива случаи, но явно съм толкова изостанала, че не се сетих дори за тях. Ох.

2. Преди срещата.

Денят е вторник - единственият ден от седмицата, за който си нямал конкретни планове или по-точно си имал - да лежиш пред компютъра с поглед, блажено вперен в неангажиращо филмче. Но този вторник - не! Този вторник ти трябва в периода между 19.00 и 20.00 да се метаморфозираш магически от прогизнал от дъжда, умиращ за сън, изтормозен служител в свежа и усмихната мацка. Със сетни сили добиваш някакъв приличен (все пак!) вид и тъкмо когато си мислиш, че са ти останали поне десет минути за медитация - телефонът звъни. Време е.

3. Събитието.

Слизаш. Ще го познаеш ли, няма ли да го познаеш..., абе познаваш го. Той е нервен, ти си нервна - изнервящо е. „Къде ще отидем?" - „Ами ти къде искаш?" - „На теб къде ти се ходи?" - „Аз нямам предпочитания." - „Аз също." (неловка пауза) Все пак накрая някой взема инициативата: „Какво ще кажеш за..." - (облекчено) "Ами добре."

Нервният разговор с елементи на идиотизъм продължава и в колата: „Днес времето беше хубаво." - „Да, хубаво беше." - „Отдавна не е имало толкова слънце." - „Наистина, така е." - „Да, но го дават да се разваля." - „Да, и аз така чух, но те понякога не познават." - „Да, вярно е, така веднъж бяха казали, че...".

След прекалено много закачки и остроумия от този род стигаме до избраното с толкова труд заведение. Той не смее да си вземе алкохол, защото е с кола (нали е кавалер), аз не смея да си поръчам голяма бира (защото това не е женско питие, пък и не върви да си изпълня обичайната доза (2,5 л), докато момчето срещу мен кърши пръсти около ключа за колата - не е учтиво).

Така става още по-тегаво. Като на интервю за работа, само дето тук ролите не са разпределени, всеки се старае хем да бъде интересен, хем да прави впеччатление на много заинтересован и да задава адекватни въпроси.

Резултат - докато сервитьорът донесе поръчката, и двамата сме толкова уморени от цялото упражнение (говорене и слушане с разбиране), че неудобните мълчаливи паузи прогресивно са се увеличили. Започваме с ужас да си даваме сметка, че предварително подготвените ни теми скоро ще свършат и отново ще настане мълчание/паника.

4. Някак си додрапваме до завършека на вечерта.

Има ги всички познати елементи - тайни погледи, хвърлени към... телефоните, предложение за тръгване (прието моментално), кратка дискусия за плащането на сметката, благодаря, моля, другият път аз, добре...

5. Изпращането.

Пет минути преди да стигнем до вратата, всички опити за разговор секват. И двамата сме претеснени, наближава „ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ", по-известен и под името „ЦЕЛУВКА ЗА ЛЕКА НОЩ".

Пред вратата: „Беше ми много приятно." -„И на мен." - "Трябва да го направим пак някой път." - (OMG) "Да, ще се чуем." - „Лека вечер." - „И на теб."

Единият подава ръка, другият се навежда за целувка по бузата, получава се нещо средно или с други думи нищо. Аз хлътвам във входа на блока, обливат ме вълни от облекчение, примесени е неприятното чувство за нещо пропуснато. Той изчезва към колата.

Всъщност сигурно не е лош, просто форматът на предаването е сбъркан.

Oще: връзка  първа среща 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.04.2011, 20:39

20 Ванчо-калпазанчо | 08.04.201120:45

Добре де и аз съм жена, и аз имам първи срещи... Що не са такива?
Като не си искала да излезеш с човека, ми моме, що не му каза?!? Ми като виждаш, че не стават нещата - кажи му де! Тъпо ти било... Дрън, дрън..
Ти какво направи, че да стане весело и забавно???
Не знаем к'во да искаме, после мъжете ни виновни... Айде бе!
Аре стига толкова мрънкане и оплакване! Ние щото всички женски сме върха, ама най-големия!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.09.2010, 20:30

19 Lyubomir von Bogdanoff | 05.04.201116:47

Eстествено, че преувеличавам, но начинът на представянето с минералната вода е подвеждащ и двусмислен!!!
Именно няма значение какво се пие, ако някой го интересува другият какво пие, а не какъв е и какви маниери има и дали е естествен значи има широка дупка в главата!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

18 Miss Ivano | 05.04.201116:19

@ Lyubomir von Bogdanoff

Ц, няма да ок и бутилката- то затова може, представяш ли си, да не ти хареса мъжа за втора среща.
Ако няма междинен вариант между пияница и скучен спеченяк Чуди се - чакай сега да видим кое ще изберем Усмивка - ъъъъъъъъъъъъъъъъъ...

Между другото идеята не е точно в питието, а в начина по който ще предразположиш непознатия човек – офф, пийте, к’вото щете, все пак срещите са затова или…?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.09.2010, 20:30

17 Lyubomir von Bogdanoff | 05.04.201115:25

@Miss Ivano

А ако си поръча в 18:00 след работа цяло шише пешеходец черен етикет по-добре ли ще е !? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

16 Miss Ivano | 05.04.201111:22

Ох, много нескопосано е на първа среща - точно е описано Усмивка.
Хм, вината обикновено е от двама човека Усмивка.
Но аз съм затова, че мъжът трябва да се наложи в избора на кафе, заведение и т.н.
Ауу, да- ако е на минерална вода е класика- за да си извади 2-то лева после- приготвени за случая Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

15 fALLEN | 05.04.201111:03

след като дажбата ти на седанье е 2.5 литра бирица, нищо чудно човекът да се е чудил, как да се измете оттам, но понеже е кавалер, както каза - се е получил тоз сконфуз. а илюзията, че се е навел към теб да те целуне за лека нощ са може би породени от факта, че здравата ти и тежичка десница го е придръпнала към тебе или пък се е сгърчил от болка на мощното ти ръкостискане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 17:43

14 Весел Патилан | 05.04.201110:56

Много щастлив Тръгни по екскурзии. Там хората не се събират за "първа среща" или за да се запознават. Просто се радват на пътуването. А за това "кой кой е" - когато скитах из планините имаше един лаф : "над 2000 м. курвите си личат" (не става въпрос за професия, а за характер) . Чао! Весел Патилан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2011, 09:09

13 Иван Кованджиев | 05.04.201108:46

Решението е много просто.Не ходи повече на първи срещи, нито на последни.Не се занимавай с простотии. Стой си у вас на спокойствие до дълбоки старини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 20:35

12 Георги Тотев | 04.04.201121:01

Ткаеши па изби рибата с динамита Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2011, 20:11

11 Копа | 04.04.201120:51

Кака, при 2,5 литра доза... Не знам колко ти е гръдната обиколка, ама с щембето си напред! Нищо лично.
   

оценка

+0 -0