Ефектът Клуни | webcafe.bg
Webcafe

Ефектът Клуни

webcafeLifecafe, по The Atlantic
27.02.2015, 18:04 (обновена 15.03.2015, 08:28)
джордж клуни, сватба клуни

Снимка: © Getty Images

Съвременният брак е партньорство - и мъжете, и жените очакват от партньорите си да са поне равностойни на тях като интелект и характер

Ако сте мъж, който сърфира в Tinder или стеснително се усмихва на красивата непозната в другия край на бара, едва ли ще изпитате нещо повече от мимолетен интерес... освен ако жената, която гледате, не е по-умна от вас.

Това е една от изненадващите констатации изследване сред необвързани американци, проведено от Хелън Фишър. В него са анкетирани 5600 необвързани мъже и жени, които са отговорили какво желаят в един потенциален партньор.

Наблюденията на Фишър предлагат решение на класически проблем на икономическата теория за партньорството: боят ли се мъжете от "прекалено образовани" жени?

Фишър отговаря с категорично "не" на този въпрос, използвайки за обосновка ситуация от популярната култура. Наричайки го иронично "Ефекта Клуни", Фишър описва феномена на мъжете, които искат да сключат брак с жени, независими и самостоятелни във връзките си. "Когато дори доживотен ерген като Джордж Клуни мине под венчилото, няма как да не се усетим, че нещата се променят," пише Фишър за своя ироничен термин, свързан с брака на актьора с видната адвокатка и защитничка на човешките права Амал Аламудин.

Това, че мъжете може да предпочитат по-образовани от тях жени, противоречи на аргументите, отстоявани от покойния икономист Гари Бекър. В глава от сериозно научно издание за семейната икономика, Бекър издига хипотезата, че е по-вероятно мъжете и жените да се съберат с равни на тях физически и интелектуално партньори - поне на теория. Той е приел, че за нас е икономически по-изгодно да открием равен на нас човек, вместо неравностоен брак: равенството според него води до дълготрайно, здравословно, удовлетворяващо партньорство; неравностойните отношения пък са изложени на риск от разпад, раздяла, може би развод.

Но според наблюденията на Фишър, много мъже търсят не равни, а превъзхождащи ги жени

Огромното мнозинство от анкетираните - 87 процента - казват, че биха излизали с жена, която печели повече пари, по-интелектуална е от тях и е по-образована от тях.

Жените от своя страна изглежда търсят по-скоро равностойни партньори: 86 процента искат партньор, който е толкова интелигентен, колкото са и те. Освен това, 55 процента не са склонни да подкрепят финансово партньора си, а 61% твърдят, че ако той е по-малко интелигентен от тях, това е решаващ фактор, който ще ги откаже автоматично от каквито и да е отношения.

Защо мъжете са по-склонни да изберат по-умна жена, а жените не се примиряват с нещо по-малко от интелектуалния идеал?

Накратко, жените могат да искат повече и го знаят. Апокалиптичните заплахи от майките за намаляването на мъжете, когато жените наближат 30, са станали по-малка опасност. Мъжете не искат девица в беда, която да спасяват, а жените не желаят издържащи ги мъже. Съвременният брак е партньорство - и мъжете, и жените очакват от партньорите си да са поне равностойни на тях като интелект и характер.

С това не твърдим, че "Ефектът Клуни" на Фишър е напълно недвусмислена теория. Всеки психолог ще ви каже, че външният вид все пак е решаващият фактор, събиращ двама души заедно, но че е нужна повече от една черта (в този случай интелигентността), за да се изгради стабилна, дълготрайна връзка. Важно е да се отбележи, че тези статистики са хетеронормативни, и важат само за хетеросексуални двойки, без изобщо да разглеждат гейове и лесбийки.

От хилядолетия ценността на жената в брака е била свързана предимно с раждането на деца и поддържането на домакинството

Сега тя се е променила, и желанията на мъжете също са се променили съобразно с нея. Мъжете желаят техните съпруги - реално партньори - да бъдат много по-независими, с живот и кариера извън дома.

Както подсказва името на "Ефекта Клуни", Джордж е спечелил повече от брака с красивата, умна и независима Амал. Един от коментарите в сп. Time обобщава чудесно това, след като двойката се появи за първи път след сватбата на церемонията по връчване на наградите "Златен глобус": "Винаги сме смятали, че тя е жената, която най-накрая успя да оплете Джордж Клуни, но всъщност е точно обратното. И толкова по-добре за всички нас."

Oще: амал аламудин  брак  бракочетание  бракуване  връзка  двойка  джордж клуни  ефектът клуни  изследване  красиви и умни жени  мъж и жена  обвързване  партньор  партньорство  страх от умни жени 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани