Мъж-приятел | webcafe.bg
Webcafe

Мъж-приятел

Модерната вещица
11.08.2011, 12:05 (обновена 12.08.2011, 12:01)
любов, приятелство, млади

Снимка: © Getty Images

Той имаше приятелки-жени, аз имах приятели-мъже...

Тропам надолу по стълбите с най-шарената си пола. Доволна съм! Нещастното ми хленчене, че ще бъда сама на рождения си ден заради музикалния фестивал в Разлог е компенсирано с разходка до Албена ден предварително.

Колата е паркирана пред блока, Калин изхвърля пластмасови бутилки в контейнера. Висок, добре сложен, с умни светли очи и голям нос. Целувам го по бузите и кимвам към младежа, който занича от прозореца на колата:

- Довел си ми мъж, за да ме ободриш, колко мило!

Той се хили. Отиваме да вземем приятелката му и потегляме.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Много често пиша в този блог за хора, които за кратко са били част от живота ми. Но след няколко месеца чернова и безброй редакции, така и не намерих точните думи да пиша за този, който е постоянна част от живота ми толкова дълго време. Моят най-добър приятел.

Знам, че понятието "мъж-приятел" е доста спорно. Ако бях по-млада, сигурно щях да се разплюнча да защитавам идеята за приятелство между мъж и жена, колко е грешно да се отрича този аспект на междуполовото общуване и пр.

Обаче осъзнавам, че такова приятелство наистина е рядко нещо. Как се получава, как се получи при нас, не знам. Не бих могла да обясня отношенията ни на външни хора.

Срещнах Калин преди около 10 години. Бяхме първи курс в университета, двамата кожа и кости, рагу и зъби ... и по един голям нос. И до днес той ме имитира как съм се озъбила и ентусиазирано съм разтресла ръката му при запознанството.

Скоро открихме сходните си интереси и чувство за хумор, заседявахме се в студенския стол, говорехме си за всичко и с особено удоволствие на висок глас неща, които отказваха цялата зала от храна. В тандем бяхме завършени простаци, почнехме ли да се лигавим, всички останали напускаха стаята.

Беше ни толкова забавно! Правили сме толкова глупости заедно! Някои от тях едва не завършиха с разбити глави, други ни оставиха само хубав спомен и весели снимки. Толкова много истории! Понякога като седнем и почваме като старци да си припомняме това и онова: "Ей, ти сещаш се едно време ...".

Сещаш ли как взимаше прахосмукачката назаем всяка седмица да си чистиш стаята в общежитието, как спеше на тигрови чаршафи, как гледах отровни паяци, как паднахме в оня кален трап, как се напушихме и гледахме светулките на Фичоза, хайде, рецитирай ми онова цинично стихче от 11-я етаж на общежитията! 

Минаха близо 3 години преди да се сближим съвсем. Споделяхме си по-лични неща, помагахме си. Можех да разчитам винаги, че той ще ми каже истината или ще ми набие канчето, когато е необходимо.

Той имаше приятелки-жени, аз имах приятели-мъже. Докато годините минаваха, той изконсумира приятелството си с всяка една от тях, а моите "приятели"-мъже изчезнаха, защото не можаха да консумират тяхното с мен. Калин обаче си оставаше константа в живота ми, постоянно присъствие, а после и необходимост.

Беше там, когато имах нужда. И аз бях там, когато той имаше нужда от мен. Когато припаднах на улицата след хранително натравяне, той ме прибра вкъщи.

Когато Соня го остави, той вървеше по улиците, плачеше и риташе кофите за боклук. А аз игнорирах спазмите от спонтанния аборт и вървях мълчаливо до него, просто да усеща, че не е сам.

Докато адската ми връзка течеше, само той остана до мен, въпреки усилията на бившия ми да го прогони. Въпреки тормоза и обидите, той не можа да скъса връзката между мен и Калин. А трябваше да се досетя, че е време да стягам багажа - още когато за първи път се опита да посегне на приятелството ни.

След като всичко приключи, бях развалина. Не просто ударих дъното, а натисках глава в него месеци наред и отказвах да помръдна. Тогава Калин ми помогна най-много. Беше до мен и ме пазеше да не се разпадна. Всяка вечер бях у тях, похапвахме, говорехме си, гледахме филми, после той ме отнасяше в леглото си, прегръщаше ме и спяхме заедно.

Понякога ме целува. Ей-така, нежно, за успокоение, без задна умисъл. Прегръщаме се. Казваме си един на друг, че се обичаме.

Сигурно е трудно разбираемо как двама души, могат да поддържат такава емоционална и физическа близост без да преминат границата. Просто двамата отдавна осъзнахме, че никога не бихме били толкова добри любовници, колкото сме добри приятели.

Нали се сещате, как по филмите приятелите си обещават, ако не са женени до 35 години да се съберат и да се оженят? Аз, с типичния си цинизъм, бях обещала на Калин да бъде вторият ми развод. :) 

Винаги съм уважавала връзките му. Демонстративно подскачане и лигавни около него, запазена марка на жените-"приятелки" при появата на "конкуренция" никога не е имало. Особено сега, когато най-накрая той е щастлив. Годеницата му е страшно свястно момиче и много се радвам за тях.

Калин замина за Холандия преди няколко дни. Ще работи и ще живее там. Дори не можах да го изпратя като хората - заспах на дивана посред купона му, защото Ерда ме вдига в 4:30 сутринта през последните 2 месеца. Осъзнах колко е далеч, чак когато качи във Фейсбук снимки от разходката си в местния парк. 

Сега ходя по улиците и понякога ми се струва, че градът е празен. Но, разбира се, това е само тъга по края на една ера. Не съм изгубила нищо. Приятелите си остават приятели, където и да се намират по света.

Успех, бъди щастлив, приятелю!

Oще: мъж  приятел  приятелство 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2011, 10:45

142 Bellissima | 25.08.201112:01

ОТ много време някой текст не ме беше докосвал точно по този начин. Може би, защото моите приятели се разпиляха по света, из България тъй като е сезона на бригадите, връшането по родните места, започването на нова работа (за студентите, като мен)..
"Приятелите си остават приятели, където и да се намират по света." - знам, че е така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

141 Мина | 19.08.201100:11

Любовта попитала приятелството: "За какво си ти?"
Приятелството отговорило: "За да бъда там, където ти оставяш сълзи"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2011, 13:11

140 Зъбъл | 14.08.201100:06

@ FRIEDEMANN

Има ли значение на колко години съм, наистина? Защото вирея в среда, в която това отдавна е наай, ама наааай-маловажното нещо на света. И се виждам с приятелите си мъже при всеки удобен случай, независимо дали сме обвързани или не. И винаги мъжът в живота ми е бил наясно, че след като съм с него, значи съм само с него и с никой друг и че съм достатъчно зряла (което няма нищо общо с годините ми), за да мога да разграничавам приятелството от интимната обич и от чисто физическия нагон. И именно това ми умение ми позволява да подбирам хората около себе си според наистина важните неща, а не според това какво имат между краката си, с кого си лягат или с кои цифри започва ЕГН-то им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 12:16

139 Алтер Его | 13.08.201111:56

Извинения, споменат е блога Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 12:16

138 Алтер Его | 13.08.201111:49

Много хубав текст - искрен и добре представен ДА!

И какво се оказа, публикуван без знанието на автора? Евтино и пошло, да бяха споменали поне блога на жената НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

137 sake | 12.08.201120:17

Мод и от мене ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

136 lele male | 12.08.201116:56

Мод, ДА!

И си поискай си хонорара от тук... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2011, 16:23

135 Мод | 12.08.201116:47

Честно казано, нямах представа, че някой е сложил публикацията ми тук, стреснах се като я видях, камо ли със 130+ коментара по нея (моят блог е относително скромен и рядко виждам такъв интерес, самата публикация при мен няма нито един коментар)

Няма да убеждавам никой в нищо. Споделила съм нещо лично, очаквах подобни реакции. Не твърдя, че сме общ случай или че приятелството мъж-жена е лесно и възможно за всеки, напротив. В голяма част от случаите става дума точно за "искам, ама не ми стиска". Мога да направя разликата.

Говорили сме си достатъчно откровено за възможността за секс между нас, в различни периоди в миналото, но освен вяло любопитство какво би било, на никой не му е било чак толкова интересно.

Правила съм достатъчно много секс, и то отличен секс. Приятели имам малко. Тях ценя повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

134 Mile Manolov | 12.08.201116:12

ако си спомним госин Ралин ..... и урок! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

133 Manuela Gerenova | 12.08.201116:09

Това е единственият сайт, в който възрастта, каквато и да е, явно е порок.
   

оценка

+0 -0