Най-популярните сексуални фантазии | webcafe.bg
Webcafe

Коя е вашата сексуална фантазия

Lifecafe, по Independent.co.uk
07.11.2014, 20:00 (обновена 28.11.2014, 19:24)

1 от 20 снимки Назад Напред

сексуални фантазии

Сексуалните фантазии силно варират сред хората, но има някои, които са общи и за двата пола

Сексуалните фантазии са и източник на възбуда, и на тревожност - но къде в спектъра се намират вашите?

Ново изследване се заема да дефинира сексуалните девиации, като групира сексуалните фантазии според масовостта им. Ако примерно фантазиите за креватни приключения с две жени са нещо разпространено, да си мечтаете за секс с животно не се случва на толкова много хора.

Учените от университета в Монреал са се опитали да установят какво точно е атипична сексуална фантазия или "парафилия".

Те изтъкват, че въпреки че петото издание на Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM-5) упоменава "аномални" фантазии, а Световната здравна организация говори за "необичайни" фантазии, нито една от тези дефиниции не включва ясно обяснение какви са те.

Кристиан Джоял, водещ автор на изследването, заявява: "В клиничен аспект знаем какво представляват патологичните сексуални фантазии: те включват сексуални действия с партньори без тяхното изрично съгласие, включват болка или са абсолютно необходими за достигане до удовлетворение".

Но извън това, какви точно са ненормалните или нетипичните фантазии?

Учените са помолили 1517 пълнолетни жители на Квебек (799 мъже и 718 жени) да подредят 55 различни сексуални фантазии, както и да опишат подробно собствените си фантазии. От тази извадката излиза, че 85,1% от фантазиите са били хетеросексуални, 3,6% хомосексуални, а останалите са се идентифицирали като "нито едно от двете".

Фантазиите са били подредени по скала като статистически редки (2,3% или по-малко от извадката), необичайни (15,9% или по-малко), разпространени (над 50%) или типични (над 84,1%).

Резултатите, публикувани в изданието Journal of Sexual Medicine, показват, че сексуалните фантазии в голяма степен варират сред хората, като доста малко могат да се считат за статистически редки, необичайни или типични.

Като цяло учените са констатирали, че мъжете имат повече фантазии от жените, и че ги описват по-ясно и по-детайлно.

Сериозен дял от жените (между 30% и 60%) са имали фантазии, включващи елементи на подчинение - но много от тях също така изрично уточняват, че никога не са желали те да се реализират на практика. Обратно, мнозинството от мъжете са желаели фантазиите им да се превърнат в реалност.

Друга разлика между половете е, че ако жените е по-вероятно да си представят по време на фантазиите си постоянния си партньор, мъжете фантазират повече за извънбрачни връзки.

Изследването също така подчертава доста уникални за мъжете фантазии, включително такива да наблюдават партньорката си да прави секс с друг мъж.

Такъв тип фантазии не могат да бъдат обяснени от теориите на еволюционната биология, твърди докладът.

Джоял коментира: "Като цяло тези констатации ни позволяват да разберем и обясним определени социални феномени, от рода на популярността на книгата "50 нюанса сиво" сред жените. Темата е невероятно интересна".

Учените сега анализират събраните данни, с цел да установят наличието на хомогенни подгрупи, които имат общи комбинации от сексуални фантазии.

"Например хората, които имат фантазии за подчинение, често съобщават и за фантазии, включващи доминация. Тези две теми не са взаимоизключващи се, всъщност е точно обратното" казва Джоял.

Oще: секс  сексуални фантазии 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани