Мъжете са твърде неуверени в размера на пениса си | webcafe.bg
Webcafe

Мъжете са твърде неуверени в размера на пениса си

webcafeLifecafe, Оскар Рикет, The Guardian
06.03.2015, 16:49 (обновена 15.03.2015, 09:24)
давид, микеланджело

Снимка: © gettyimages.com

Повечето мъже днес постоянно се питат "нормален ли ми е?". През Ренесанса хората не са страдали от подобни скрупули: по днешните стандарти Давид на Микеланджело не е особено надарен, което не му пречи да е приеман за идеал за красота стотици години наред

Тези дни учените отговориха на вековен въпрос.

И той не е "има ли значение размерът?", а "нормален ли съм"?

Анализ какво се счита за среден размер на пениса бе публикуван в изданието British Journal of Urology International. Обобщавайки 17 изследвания, в които са участвали общо 15 521 мъже, вече знаем, че 13,12 см е средната дължина за възбуден пенис. Когато е отпуснат, средната стойност е 9,16 см.

Човечеството винаги е имало фиксация към пенисите.

Пещерите по цял свят са "разкрасени" с фалоси и фалически символи, датиращи от десетки хиляди години. Често тези рисунки на древни артефакти включват представяне на мъжкия полов орган във вид, който би накарал дори порнозвездата Дърк Диглър да се гордее.

Пенисът е източник на сила и срам.

Агресивните финансови дилъри биват сравнявани с големи членове, а проявата на мъжка доминация често се описва с фалически термини.

На кого му е най-голям? Кой ще го сложи на масата?

Меренето никога не спира, и то е част от тревогите на мъжете. Достатъчно ли ми е голям? Колко голям е достатъчно голям?

Тази заинтересованост от размера започва отрано.

Малките момчета се отнасят към пенисите си като към играчки и колкото повече могат да играят с тези играчки - толкова по-добре.

Зигмунд Фройд е прочут с тезата си за "завистта към пениса" - фаза, по време на която подрастващите момичета изпитват тревожност, предизвикана от осъзнаването, че нямат пенис. Това може и да е истина за някои момичета, но всеки мъж, който е бил в обща съблекалня, знае добре, че същото важи и за мнозинството от мъжете.

И това е особено очевидно, когато момчетата навлязат в пубертета.

В моето училище душовете бяха общи и употребата им след спорт беше на практика задължителна.

Много момчета само си пъхаха главите под душа в тоалетната, обличаха дрехите си върху пластовете от кал по краката си и се прибираха у дома. Някои носеха бански под душа. Един съученик беше толкова горд и неуверен, че си призна, че първо се е постарал да докара пениса си до полу-възбуда, преди да се изкъпе, за да впечатли всички.

Истинските алфа-мъжкари не се притесняваха от подобни неща. Те се събличаха, влизаха под душовете, излизаха, опръскваха се от глава до пети в облак дезодорант и излизаха да забиват мацки.

Тази мъжкарщина има сериозен ефект.

Мъж, интервюиран от New York Magazine миналата година, разказваше как това, че има малък пенис, го е карало да се чувства:

"Аз съм жалко малко нищожество, наистина; така се чувствах заради това. Израснах около мъжкари чичовци и учители, които очакваха мъжете да бъдат мъже, а всички ние знаем какво реално означава това".

Вариации по тази тема присъстват и в живота на възрастните - във фитнеса, но и в тоалетните.

Някои мъже предпочитат да се затварят в кабинки, само и само да не допуснат чуждо мъжко око да ги огледа. Ако жените предпочитат да ходят до тоалетната заедно, мъжете винаги отиват сами.

Други източници на тревожност са лесно откриваеми.

Мъжете гледат порнозвезди, надарени като коне, и се отчайват, че някога изобщо биха могли да бъдат привлекателни за жена.

И те се вманиачават по фалически символи като бейзболни бухалки, ножове и пистолети.

От голямо значение в емоционален план са ранните сексуални контакти, които може да са изпълнени със свързана с пениса тревожност.

Тези сцени обикновено се представят комично - справка "Американски пай". Но за много мъже разтревожени за размера на пениса и свързаните с това проблеми, те са изключително тежки.

Водещият автор на изследването - д-р Дейвид Вийл от института по психиатрия, психология и невропсихология към лондонския "Кингс Колидж" коментира, че за повечето мъже данните за средните размери често действат като утеха и успокоение, но че "за някои мъже, които изпитват голяма тревожност, това няма значение, защото те се чувстват по-низши".

Ако голяма част от доминиращите мнения по въпроса за женските тела са насочени към приемане на всякакви форми и размери, дефинирането какво е и какво не е "нормален" пенис би могло да бъде опасно.

В крайна сметка, доколко ще ви утеши фактът, че такива са средните стойности, ако, поради психологически причини, се чувствате неадекватно?

Вийл признава, че изследването е "по-полезно за мъжете, които имат по-гъвкаво мислене".

Той изтъква, че, според него, донякъде важността на тези данни е леко преувеличена - което не е изненадващо, предвид потенциала за тийнейджърско "мерене на пишки".

И все пак, вариантите пред мъжете, страдащи от тревожност относно размерите на пениса си, наистина го карат да изпитва загриженост.

"Има всякакви глупости в Интернет, най-разнообразни дивотии, включително абсолютно безумни операции... до какво сме стигнали?"

Така че неговото изследване е опит да постави опасенията на определени мъже в общ контекст.

Като психолог, той смята, че не могат да бъдат посочени "каквито и да е научни доказателства, ако са налице психологически смущения".

Това признание загатва за милиардите проблеми и въпроси, които са от значение за мъжете във връзка с тревожността за размера им.

Вийл се надява изследването да даде поне известна конкретика, но информираността какво е и какво не е "нормално" няма да спре конкуренцията, меренето и сравненията.

Просто мъжете имат твърде символична и психологическа връзка с пениса си, за да могат да се въздържат от подобни съпоставки.

Oще: артефакти  жени  мъже  пенис  пениси  психология  самочувствие  сила  сравнение  срам 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

4 bludniq_sin | 08.04.201514:58

Който не е уверен в себе си се притеснява от размера, но какъвто и да му е размерът всеки път ще е прецакан. Въпрос на мислене. И кви са тия неща, че всички си ги били мерили .. никога с приятели не сме си мерили, даже не сме коментирали кой какво прави в леглото с гадже и тн .. веднъж подобна тема провокира разговор по време на който един авер, който няма проблем с момичетата си пийваше биричка и в прав текст си каза - моя не е от големите, ама компенсирам с блъскане. И точка. Всеки се оправя, а дали гаджето е доволно - както е казано ако трябва да питаш, за да разбереш значи не си се справил добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 09.03.201516:12

Тезата, че дължината Х формира самочувствието ми изглежда много забавна. Много щастлив Разбирам влиянието на коеф. на телесните мазнини върху самочувствието, както и на нивото на доходите, но връзката между дължината Х и нивото на тревожност не ми е ясна. Изглеждат ми напълно нелинейни събития, и хората които намират утеха, или пък причина за притеснение имат далеч по-сериозен проблем.
Но все пак всеки има право на съпоствака на дължината Х в личен план, и средно статистическите стойностти. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

2 тъп | 07.03.201515:11

самооценката за размер при мъжете е като самооценката за красота при жените. няма нищо общо с действителността. предлагам прост и сигурен критерий и по двата въпроса: колко често и пред каква публика се използват! Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 07.03.201511:01

Жените наистина ходим заедно понякога ДО тоалетната, но не и В тоалетната. За мен, като жена, пишкането в компания е невъзможно да се случи, и когато видя на екрана да го правят мъже, единствено в западни филми, за мен това е тотално непонятно и неприемливо. После, от къде били комплексите за размера! И, момчета, размерът си има значение, но далеч не е най-важното за една жена у един мъж. Има много начини да се компенсира. Така че, горе главите.
   

оценка

+2 -0