Ако нямаше феминизъм… | webcafe.bg
Webcafe

Ако нямаше феминизъм…

Виктория Миланова
14.02.2011, 13:52 (обновена 05.10.2011, 16:16)
жена, мъж

Докъде ни докара феминизмът... А дали без него щеше да е по-добре?

В Римската империя е било нормално имение, в което живее патрицианско семейство от около десетина души, да има към 500 роби. Помним от училище класическото определение за робите по онова време - говорещи оръдия на труда.

За тях не се предполага, че имат чест, достойнство, чувства, интелект. Можеш да ги изриташ в задника по всяко време без никаква причина, да ги караш да те носят от стая в стая, да ги чукаш когато си поискаш - каквото ти хрумне. Как обаче десетина патриции успяват да държат в абсолютно подчинение 500 души?

Робите надвишават господарите си числено около 50 пъти. Но вместо да се надигнат и да пометат хората, които ги правят луди, те безропотно приемат всичко и не смеят да гъкнат.

Как става това? Много просто. Когато някой роб от имението вдигне ръка срещу господаря, заедно с него се избиват всички останали 499 и се купуват нови. Така говорещите оръдия на труда сами се контролират помежду си. Внимават някой да не надигне глава и да не поиска да ги избави от робството.

Това ми разказа днес приятелка, която по силата на образованието си и огромната си ерудиция е много на „ти" с историята на цивилизациите. Искаше да разсее унинието ми, настъпило след прозрението, че жените са най-големите врагове на феминизма.

Защо, по дяволите, се вълнувам от чужди женски нещастия? Помагам на разни бити каки да се отърват от насилниците си, подкрепям ги да не се задоволяват с нищо по-малко от най-доброто, насърчавам ги, че са способни, умни и с всички шансове за успех, а не тъпи украсителни кифли-готвачки, в каквито понякога се опитват да ги превърнат мъжете.

Някога имах приятелка, която си ходеше синя целогодишно. Мъжът, с когото живееше, я пребил за първи път няколко месеца, след като се събрали. Да не мислите, че става въпрос за сервитьорка на гарата и тираджия? Нищо подобно, става въпрос за образовани интелектуалци с добър стандарт на живот. Нервите ми не издържаха, когато приятелката ми разказа как онзи изрод я изритал така, че си счупил пръста на крака в нея, след което я набил, защото го била наранила. И за десерт и наврял бърсалката на под в лицето.

Тогава си казах - край, не мога повече, ако трябва ще те вържа с белезници за парното у нас, но ти повече в този дом няма да се върнеш. Не си омъжена за него, нямате деца, печелиш достатъчно пари. Сега ще викна една приятелка и с нейната кола отиваме да те изнасяме, докато изродът е в командировка. Речено - сторено. Закарахме я в дома на родителите й заедно с багажа, а майка й дълго ни прегръщаше, плачеше и ни благодареше.

Издържа моята приятелка свободата си няколко седмици, след което една вечер ми се разкрещя: „Ти ме направи нещастна! Искаш да съм сама, затова ме накара да се изнеса. Искаш да превърнеш всички в себе си. Мразя те!" От тогава не си говорим, не се срещаме, нямаме представа какво става с другата.

Отдавна съм свикнала с отзивите на мъжете към феминистичните ми тези. Тъпаците търсят трагедии в личния ми живот и ми прикачват живописни етикети, най-милият от които е „недоклатена грозотия".

Умните мъже ми се кефят, защото... са умни. Обаче изобщо не мога да свикна с реакцията на жените. Не мога да свикна с робския страх, че изказвания като моите могат да предизвикат недоволство у господарите.

И тогава ще избият всички ни, като в Римската империя. Робската психика така диктува - за да не те ударят теб, тикай напред някой друг роб, та той да отнесе гнева и ритниците на господаря, а ти да спечелиш точка и да ти се размине.

Без изобщо да си даваш сметка, че така бетонираш робството. И изобщо не ти хрумва, че ако всички бити скочат и протестират, може пък насилието да спре.

Обръщам се към всички жени, които пищят подмазвачески, че феминизмът е занимание за недоклатени грозотии и лесбийки. Мили дами, благодарение на феминистките, от които вие се разграничавате, днес имате право да гласувате, да работите, да ви плащат колкото на мъжете, да се чукате без брак с когото си поискате, без да ви овалят в катран и пера, да раждате деца без подпис в Гражданското, без след това да ви пришиват алени букви на роклите, да се жените за този, когото обичате, а не родителите да ви продават на 12-годишна възраст на някой 50-годишен пергиш с пари, да получавате оргазъм накрая на всеки секс, без да ви изгарят на клада като вещици, да мастурбирате спокойно, да си купувате вибратори, да гледате порно, дори да участвате в порно, да сваляте мъже, да ходите с къси поли и големи деколтета, да учите в университет, да съдите мъжете, които ви бият и да ги пращате в затвора, да не ви обрязват клиторите, за да не се кефите на секса.

Та това дължите на феминистките. Те не искат да ги харесвате, дори и „Благодаря" не търсят от вас. Ама поне не ги притискайте към земята, когато заплашените патриарси се опитват да им отсекат главите.

 

Oще: антиутопия  жени  общество  патриархален морал  права  феминизъм 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.09.2012, 15:47

37 Стела Димитрова | 19.09.201216:03

Много хубава статия,добре и достъпно написана,хората на друго мнение могат да не я четат Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

36 Dimitar Stamboliyski | 21.05.201211:42

everafter... Заформяш се като моя форумна любимка, наред с лъчезарното какче (LM) Смее се Уви, струва ми се, че над 70% от женките мислят бая по-иначе от теб... Тъжно, но факт!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

35 everafterification | 19.05.201217:54

Мануела Геренова, чудесно си го казала! Красота, като се започне тази тема, та все едно зачекваме темата за мъжете и жените шофьори - край няма, и кой от кого повече се пали.
Аз самата считам себе си за феминистка, по това, че дълбоко вярвам, че мъжете и жените са равни по възможности за развитие. Оттам нататък кой какво ще направи си зависи от нея/него. Хайде стига сте се пенили за жените, дето били офисни кифли и не искали да раждат деца! Ами офисните кифльовци къде ги оставяте? Всяка монета си има две страни. А жената е първо човешко същество с мечти, желания и почва за развитие, и после инкубатор на бебета. Да не говорим, че в едно нормално семейство отговорността за отглеждане на децата пада точно толкова върху бащата, колкото върху майката.
Съзнавам, че аргументацията ми е разхвърляна и непоследователна, и съжалявам, но е невъзможно да остана неафектирана след прочетените коментари. За съжаление в България (и далеч не само) все още битува схващането, че ако жената се справи по-добре от мъжа в нещо, това е равносилно на кастрация, смут и ужас. А ако прекалено много се обяснява, няма лошо да й зашием един, да си знае. Айде живи и здрави, всички, които мислите така.......
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 15:47

34 Мариана Кирова | 18.02.201116:07

Много хубава статия! Мъжете знаят колко вярно е всичко това! И може би затова протестират.
А що се отнася до феминизма - в крайните му форми той е пагубен за нас, жените! И трябва да дадем подобаващ отпор на онези мъже, които го прокламират!
Въпрос на кавалерство е мъжете да поемат тежките отговорности в живота, а да не ги прехвърлят на нас.
Сърдечни поздрави на смутените от тази теза!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 15:28

33 Reldo | 18.02.201115:48

Отвратителна, клиширана и ограничена статия! Кой е излъгал авторката, че бракът за неработещата жена е само приятелки и лакирани нокти? Или просто се е опитала да си почне коледното писмо до дядо Мраз по-рано?
Прекалено много комплексарщина и простотия на едно място - клишета, клишета и миниатюрно въобръжение!
Че авторката се смята за една от жените, които са открили, че не всичко мъжко носи само бонус и удоволствие, става ясно още от втория параграф! И след това се описва колко са гнусни тия мъже и как не можели без жени и колко зле щяла да бъде целия свят без жени! Ми я сега ми нарисувай света без мъже и ми обясни колко е печен, колко по-добър е и въобще каква фантазия, на която само мъжете пречат!
Аман от акъл - всеки има за другите да дава, ама за себе си да го приложи?!?

И да попитам авторката - омъжена ли е? Дете има ли? Защото и съм женен, и имам дете, и никога не съм смятал чорбаджи Марко за пример в живота! Но явно, понеже видите ли и аз съм мъж, та хайде в казана с другите!

П.П. Познавам жени, които дори и след няколко партньора са девствени в акъла и уменията си. Познавам жени, които не смятат, че без маникюр не са достатъчно "жени". Познавам мъже учили в изцяло мъжки учебни заведения, които не са били и не са се превърнали в хомосексуални (то по тая логика всеки изкарал казарма е обратен - зер там жени хич нямаше, а пък като време ТОЧНО съвпада с университета и многото хормони). Познавам и зрели, умни жени, които не биха написали нещо ограничено за това кой е по-важен - мъжа или жената, защото са наясно, че без единия - другия ще тегли двоен хомот! Ама при вас хомота се нарича бъбрене + лакиране на нокти.
Май не сте от жените, които бих искал да познавам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 19:39

32 Demolition | 15.02.201121:29

Невероятно глупава статия.
В момента в който прочетох този идиотизъм относно хомосексуализма престанах да чета защото ми станя ясно, че е малко вероятно да има някакъв смислен аргумент.
Смешен опит за провокация на мъжкото съсловие, да не говорим пък какви необразовани доводи се излагат...

И наистина с тея феминистки статии прекалявате (при все че аз се определям като такава...само дето идеята ми е равенство, а не по-удобна дискриминация). Разберете, че с такива недодялани писания само потвърждавате омразния стереотип за феминистките
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

31 Nikola Aslanov | 15.02.201118:54

Уважаема Виктория, тук направо превъртяхте тъпомера.
Патриархата е просъществувал няколко хиляди години, а любимия ви феминизъм е на малко повече от век ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

30 fALLEN | 15.02.201118:06

аз чакам смислени статтии, не едни и същи глупости, казани по малко по-различен начин, на едни и същи теми. и то ебаси темите... на тая кака само феминизъм и е у главата...
не знам, ама с такава жена у нас ще ми е далеч по-скучно и изнервено, отколкото с некоя "табуретка"... Смее се тва всеки ден едно и също, нали се сещаш?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

29 Manuela Gerenova | 15.02.201116:24

Борислав, аз не искам да съм отгоре ти или отдолу ти, най-малкото защото не те познавам.
Не се пеня. Просто познавам мъже като теб. Знам как надуват главите на всички, че искат по-обикновена и простоватичка жена. Речено-сторено, намират си. Тя мълчи по цял ден, слуша и попива всяка дума като гъба, не противоречи и не се "прави на умна". Въобще, всички желания на нашия герой са изпълнени. И какво, мислиш, че става? След известно време му писва до болка от табуретката до него. И я зарязва. Цък, не искал явно това. Почва да дудне, че иска равностоен партньор, умен, разговорлив. Пак речено-сторено. Намира си мацка - оправна, работлива, разговорлива, начетена, образована. Пак "Цък"! Била кариеристка, била обсебена от професията си, идва му твърде "отракана".
Та и ти така - "Аз искам това, ама не съм против онова, предпочитам таква, ама не отричам онакава, мама така (мама е много важен момент!), но младите пък сте иначе, но аз не искам да обръщам резбата, мързи ме да спечеля пари и да замина...". И така до края на света...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

28 Thea Atanasova | 15.02.201115:26

Чакам някой смислен коментар, ама както казваш ти нема и нема...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани