Мразят ли ви, защото сте се омъжили? | webcafe.bg
Webcafe

Мразят ли ви, защото сте омъжeна?

Тея Дия
02.09.2011, 15:20 (обновена 09.09.2011, 14:13)
булка, шаферки

Снимка: © Георги Анастасов

Съжителството с подпис е толкова различно от това без подпис, колкото сам си го направиш

Статистиката сочи, че все по-рядко българите се решават на брак, като според официални данни броят на сключените тази година е с близо 2000 по-малък от предишни години.

Средната продължителност на брака пък била 14 (четиринадесет!) години.

Сигурна съм, че тук противниците на институцията ликуват, защото свободата е най-висшата ценност, но наистина бих искала да знам кой е постановил, че бракът те лишава от свобода.

Изключвам маргиналните случаи, където партньорите си изневеряват, търпят домашно насилие и са в, както е модерно да се казва, константно неразбирателство.

Тези неща се случват и без да си законен съпруг, така че - да, основателно е да кажем, че един подпис нищо не променя. Щом нищо не променя, защо тогава се делим на поддръжници и противници на законово-конвеционалната форма на семейство?

Все по-често се случва да попадам на сайтове, блогове и форуми, където се хвърлят бесни критики срещу хората, решили да сключат брак, да не говорим за тези, които го правят със сватба.

Изумително е колко подигравки можеш да отнесеш за това, че си се подписал, не дай си боже пред роднини и приятели. Действително има хора, готови часове наред да стоят онлайн, за да ти обяснят, че си абсолютен дебил, задето си се поддал на традицията.

Обратният вариант се наблюдава много рядко - женените очевидно са доста по-спокойни и уравновесени.

Да те ругаят за избора ти е нещо толкова нормално сред нас, колкото нормално е отнемането на предимство докато шофираш. Един среден пръст не стига, добре е да е подкрепен от няколко сочни псувни, за да е дебело подчертана всичката неприязън към различността.

Тези, които се решават на брак са малцинство и съответно понасят дискриминативно отношение. Можем да ги сравним и с природозащитниците: не правят нищо лошо, но търпят яко хейт.

Идеята изобщо не е всички хора да се женят, напротив. Идеята е, че не е нормално да се извиняваш за своя начин да покажеш чувства/ принадлежност/ взаимност/ грижа/ отдаденост.

Ако бракът е отживелица, това е, защото повечето хора вече са наясно със своята полигамна природа и избират да живеят с тръпката от полигамността. Свободата, както й казват.

Ако приемем, че това е причината, то тогава единственото нещо, което ни отличава от животните е способността да контролираме природните си инстинкти и да посвещаваме живота си на каквото и когото решим. И както няма сила, която да те принуди да съхраниш брака си, така няма сила, която да те задължи да бъдеш с един и същ партньор и в съжителство.

Свободата за един е липса на ограничения, за друг - чувство на принадлежност. Въпрос на желание е, не на подпис.

Когато ме питат какво се е променило след като съм станала законна съпруга, отговарям „нищо". Трябва ли нещо да е супер променено? Не изпитвам задължения към никого, нито някой към мен, няма никакво посегателство над свободата на другия.

Случват се нормалните битови неща в брака - все така си пиеш кафето с този човек, все така излизате за работа, все така ви вълнуват едни и същи неща. Няма нищо по-закостеняло от представата, че жената става робиня, а мъжът си намира любовница веднага след оплодителния процес.

Съжителството с подпис е толкова различно от това без подпис, колкото сам си го направиш.

Неясно е какво прави хората толкова анти-настроени спрямо брака. Може би лош личен пример, емоционална и физическа незадоволеност или много достоверното, но все пак оправдание, че любовта няма нужда от официализиране.

Със сигурност причините не са предмет на анализ точно от човек, който се е „бракувал". Тъй като сме младо демократично общество, сега ни харесва да се бунтуваме срещу всичко, та и бракът получава своя протестен вот.

Всеки има право на собствено мнение, но случвало ли ви се да ви мразят, защото сте се оженили?

Oще: брак  любов  подпис  сватба  свобода 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2011, 11:39

70 Sandiu | 28.11.201112:53

Обичам омъжени жени.
Поставям рога.
Това ми е хоби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 17:30

69 Ivet Zurleva | 25.10.201111:35

Какво ти пука кой какво мисли бе? Подигравали й се, правели жлъчни коментари, а ти защо плащаш данък обществено мение? Толкова ли те интересува какво ще кажат хората? И двамата партньори искат да сключат брак - правят го, или пък не се кефят на брака - съответно го пропускат. Не виджам защо е тази драма. Чак пък някой да те мрази само защото си омъжена не вярвам. Освен ако не е някоя отчаяна стара мома, на която ти ежедневно и злобно натякваш, че си се омъжила, а тя още не Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

68 Мишуга | 15.10.201123:02

Не съ женат оти да моат да са мандръсат на воля.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2011, 02:29

67 Suavis | 25.09.201102:39

Рядко се среща толкова слаба статия. Повечето параграфи са от едно изречение, тук-таме се срещат няколко по две. Съответно всичко е написано с тезисни клишета, няма обединяваща теза, която аргументирано да се развие в статиятал Има какво да се каже по темата, но на авторката това са й възможностите. Това е резултатът от обучението по български език и литература - толкова се набляга на зазубряне на готови теми, че масово срещаме тази смазваща неспособност да се напише аргументативно есе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 09:48

66 Анонимния | 10.09.201110:18

май някой иска да изпитват някакви (КАКВИТО И ДА Е) чувства към него околните, защото се страхува, че им е безразличен. Да, често хората са ми безразлични, не ме вълнува дали са се омъжили (оженили), дали са високи или ниски, дали са дебели или слаби... Оценявам ги като ХОРА, а не като добитък, по някакви обективни критерии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

65 KingoftheROAD | 08.09.201111:33

Лиле, нАпрай една сапунка на вебкайвету на бира muhihihihi Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 20:19

64 Станислав Костов | 08.09.201108:31

ооо Тея

много добро Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2011, 17:47

63 Ивайло Кърцов | 07.09.201111:03

.... то тва нейното (на Лили) живот ли е. Нея са я ползвали за източване на спрема от бикове ... та за т'ва е такава проста останала.П.П. Уиуенце, да ти спестя времето за писане направо ще постна твоя най-вероятен следващ коментар:

Лили: "Пак злобни коментари от комплексарите"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

62 Lili Sapunova | 06.09.201122:48

Пак съскат моралните консерви и злетата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.07.2010, 10:31

61 El | 06.09.201114:05

Чак да ме мразят - едва ли, но съм имала много разгорещени спорове. Права е авторката, че не подписът и бракът задължават хората да си вярват, да държат един на друг, да имат отговорности, добро отношение един към друг, да не се лъжат взаимно и да не хойкат, познавам чудесни семейства, които нямат брак, но са повече женени от много реално женени. Безбрачието не означава непременно полигамност, както и бракът не е синоним на моногамност. Да си с един партньор е въпрос на желание и на (себе)уважение.
Съжителството с друг човек - независимо с брак или без - е много повече от секса, на който се наслаждавате двамата. Вярно, че имате много общи вкусове, но и някои различни потребности, различна представа как да "убиеш времето", понякога не е леко да осъвместиш някои лични удоволствия с отглеждането на децата. Ако който и да е от двамата мрънка за дреболии, бракът придобива възкисел вкус Усмивка Трябва да подхождаш с внимание към личността до теб, която не се отъждествява само като част от цялото, което представлявате. Не трябва да се накърнява личното пространство на човека до теб. За онези, за които това е възможно и не им коства усилия, няма значение дали имат брак или не.
.................................
П.П. ОХ, ТОВА СЪЗДАНИЙЦЕ ЛИЛИ ПАК ЛИ ИЗПЛУВА ОТ БЪЛВОЧА, В КОЙТО ЖИВЕЕ...?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани