Защо изневеряваме | webcafe.bg
Webcafe

Защо изневеряваме

webcafeLifecafe, по Independent
21.08.2015, 11:46 (обновена 27.08.2015, 18:11)
изневяра

Снимка: © Getty Images

Сега е първият път в историята, когато можем да изневеряваме на партньора си, докато лежим в леглото до него - чрез лаптопа си и мобилните устройства.

Допреди 200 години, двойките като цяло са се женели за доказателство за генетична моногамия, за да предават по наследство овцете или притежаваната земеделска земя. Тази моногамия е била необходима, за да гарантира, че никой не излиза извън рода и че собствеността на имота се предава на мъжките наследници.

Сега сключваме брак не само за да споделяме имущество, но и от любов, и желание.

Женените партньори се надяват да споделят това желание и любов до смъртта, макар че при повече от половината любовта повяхва преди още дори да сме близо до смъртта или дори старостта.

Някои се женят отново и избират серийна моногамия, поемайки нов ангажимент към друг съпруг. Вторите бракове издържат дълго само в една трета от случаите, а третите са дори още по-неуспешни.

Честотата на изневерите в културата ни не се е променила много. Въпреки че изследванията варират, според проучванията почти 60% от мъжете и над 45% от жените изневеряват в някой момент от брака си. Изневерите засягат една на всеки 2.7 двойки, тоест почти една трета от всички нас.

Изследванията не са единодушни защо хората изневеряват

Някои хора твърдят, че това е тръпката от допамина, който се освобождава, когато лъжете и се криете. Други твърдят, че е просто заради възможността. Но има толкова причини за изневяра, колкото и хора.

Живеем в култура, където почти 50% от женените хора се развеждат. Много от тези бракове, вероятно почти една трета, приключват заради изневяра. Означава ли това, че като общество вече не сме се посветили на моногамията?

Някои хора приемат, че изневярата е симптом за някакъв фундаментален проблем в брака или трайната връзка, игнорирайки по-важната дилема дали въобще моногамията е възможна за средностатистическия човек.

Може би поне половината от нас просто не умеят да си избират добре партньори

Изглежда обаче, че не сме особено добри и в избирането на любовниците си. Само 10% от извънбрачните връзки траят дори и месец; а останалите траят максимум година-две. Много малко извънбрачни връзки са продължили повече от три-четири години.

Може би като реакция на стабилно високото ниво на разводи, сега имаме ново поколение на отворени бракове, и полиамория ("поли" означава "много", а "амория" е "любов"), където връзките избират да дефинират свои собствени структурни форми на моногамия, които наричаме "нова моногамия."

Някои двойки избират това, което традиционно наричаме "отворена връзка," където не сексуалната вярност, а емоционалната връзка е това, което прави отношенията моногамни. Тези отворени връзки съществуват между около 4-5% от общия брой хетеросексуални хора.

Този тип двойки съобщават за по-голямо удовлетворение от връзката в сравнение с традиционните двойки. При тях има по-малко ревност и по-вълнуващ и носещ удовлетворение сексуален живот. Не е ясно обаче дали тези двойки като цяло са по-малко ревниви и са били по-сексуални, преди да се споразумеят, че имат отворена връзка.

Отворените бракове и полиаморията са подходящи за двойки, които като цяло възприемат емоционалния ангажимент като критерий за моногамия, който е най-подходящ за тях. Ако основите на отношенията им са силни и те могат добре да комуникират и са гъвкави като цяло, те са достатъчно устойчиви, за да бъдат сполучливи такъв тип отношения.

След изневяра също е възможно много двойки да останат заедно и да предефинират връзката си. Между 20% и 65% от двойките остават заедно след изневяра. Има обаче нееднозначни отговори от изследванията колко двойки успяват да се справят с това сами, без терапия.

Знаем, че двойката е по-вероятно да запази брака си, когато изчерпателно обсъжда цялата ситуация. Пеги Вон констатира в свое изследване, че подробното обсъждане на подробностите на изневярата доста увеличава вероятността да бъде запазен и изграден наново брак, засегнат от изневяра. Всъщност 86% от обсъждалите в подробности ситуацията са останали все още женени (и заедно).

Ангажирането и посвещаването на един партньор за цял живот не е лесно

Двойките в дълготрайни отдадени връзки трябва да научат много трудни умения за поддържане на отношенията - включително толерантност към фрустрация, самоконтрол, търпение, емпатия - и вероятно най-важното от всичко - те трябва да правят ежедневно съзнателния избор да останат заедно. Бракът не е еднократно обещание към някой друг. Той е ежедневно договаряне със себе си, че ще го запазите, дори и когато нещата не са розови.

С допълнителните предизвикателства, които създава Интернет, киберсексът и порнографията, е дори още по-трудно да останете верни предвид милиардите възможности за разнообразие и потенциални партньори.

Сега е първият път в историята, когато можем да изневеряваме на партньора си, докато лежим в леглото до него - чрез лаптопа си и мобилните устройства.

Изневярата е неясна територия. Но какво считаме за изневяра, и кога именно тя наистина е нарушаване на ангажимента да бъдем верни? Моногамията става по-сложна във време, когато вниманието ни е разделено и разграничено в рамките на деня и имаме дефицит от него, което да разпределяме.

Предизвикателството е да запазим поне част от вниманието си насочено към нашия партньор и да намираме начини да поддържаме нещата живи и да предпазваме страстта от угасване.

Ето един от начините да направите нещо по въпроса: поне веднъж дневно пишете на партньора си, казвайки му, че го цените. Кажете му нещо, което харесвате в него, нещо специално и уникално в него. Още по-добре - направете го очи в очи, когато се приберете вкъщи.

Когато двойките се стремят да запазват интимността един с друг в трайната си връзка, привързаността и вярността не би трябвало да са такова предизвикателство

Може да се наложи да говорите по-открито за нуждите и желанията си, отколкото вероятно сте го правили до момента, но бъдещето на брака или трайната ви връзка зависи от това.

Дори и още да не сте решили за себе си дали моногамията е приложима за вас, откритият разговор може да ви помогне да вземете това решение.

Ако вие или вашият партньор сте изневерили, има неща, които можете да направите, за да обсъдите проблемите в отношенията си, как минали връзки и изневери са повлияли и на двама ви - и какво желае всеки от вас от един идеален брак.

Човешките взаимоотношения са нещо сложно, но ежедневното вземане на решение да подобрите максимално връзката си е просто. Просто вземете решението - и се посветете на това да дадете всичко от себе си във връзката си. И за целта използвайте всяка част от себе си - дори дългите безименни пръсти.

Oще: брак  връзка  двойка  двойки  извънбрачни връзки  изневери  изневяра  секс  семейство 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 28.08.201519:16

Моногамията е несъмнен културен предразсъдък. В този смисъл да се съди изневярата на тази база е просто комично и малко продуктивно. Най-много да заприличаме на Шамита, ако изповядваме подобно отношение към нещата...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.07.2010, 13:19

2 Антон | 22.08.201510:23

Няма брак няма проблем.
Всеки един мъж иска да е харесван колкото се може повече.
Това че в момента имаш някой на пречи да тестваш нещо друго.
Или аналогия с парите това че имаш еди какви си пари в банка значи ли че не искаш още ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 21.08.201514:30

Изневярата е стремеж към разнообразие но си е чисто предателство към партньор.Перверзия която има много тълкувания.Стремеж към щастие базиран на нещастието на семейния партньор.И щастието се базира на силата.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани