Полезно е да мислим за бившите | webcafe.bg
Webcafe

Полезно е да мислим за бившите

Lifecafe, Никълъс Фльор, The Atlantic
09.01.2015, 19:00 (обновена 11.01.2015, 13:58)
Полезно е да мислим за бившите

Снимка: © getty images

Размислите за раздялата помагат за преодоляване на разбитото сърце

След болезнено тежка раздяла, преживяна от приятел, с компания го изведохме на бира и му сервирахме познатите утешителни клишета: "Забрави за нея, човече", "Има много риба в океана" и "Трябва да дойдеш на себе си и да намериш друга".

Всички се съгласихме, че е време той да спре да тъне в самосъжаление.

Въпреки че съветите ни бяха добронамерени, ново изследване твърди, че подобен подход е абсолютно погрешен.

Изследване, публикувано този месец в изданието Social Psychological and Personality Science констатира, че хората, които размишляват за скорошната раздяла, се възстановяват по-лесно от нея от онези, които се опитват набързо да забравят случилото се.

Грейс Ларсън, социален психолог и автор на изследването, прекарва години в изследване на психологическите ефекти от разводи и раздели.

Тя разсъждва върху въпроса дали интервютата и въпросниците, които се дават на стотици участници да попълват при раздели, помогат за възстановяването им, или обратно - пречат.

"Общо взето, ровим се в твърде лични неща", казва психоложката от Северозападния университет. "Дали има вероятност така да въздействаме на начина, по който хората се справят с тези събития?"

За да провери това, тя събира 210 доброволци - наскоро изживели раздяла пълнолетни младежи, предимно жени - и ги разделя на две групи за 9-седмично изследване.

Много от участниците са прекарали с партньорите си около година и половина - две години, и са скъсали около шест месеца преди началото на изследването.

В първия ден е дадена анкета и на двете групи, чрез която се анализира как са се чувствали след раздялата. Същата анкета доброволците попълват отново 9 седмици по-късно.

Едната от групите се е среща с учените четирикратно през този период, като междувременно е интервюирана за приключилата връзка и всички са помолени да попълнят личен дневник, в който да опишат как се чувстват.

Втората група попълва само двете анкети - в началото и края на изследването.

По време на изследването самата Ларсън изживява раздяла и според нея това й помага да изпита по-голяма емпатия към участниците.

"Това е изживяване, познато на всички", коментира тя.

След девет седмици, Ларсън установява, че групата, която редовно споделя емоциите си с учените, "като цяло по-добре се е възстановява от разделите" в сравнение с другата група.

"Този процес на усещане за цялост и възстановяване на онова, което се е наложило да откъснеш от себе си, е здравословен и спомага много за възстановяването", казва Ларсън.

Изследването й разглежда възприятието за "концепцията за аз-а" на участниците, както и усещането им за това какво е да бъдат отделно от бившия партньор и връзката си.

Възстановяването на доброволците се преценява чрез въпроси до каква степен са съгласни с твърдения като: "Вече не се чувствам като себе си", "Чувствам се, сякаш част от мен липсва" и "Преоткрих кой съм".

Предишни изследвания също разчитат на тези твърдения, за да оценят доколко комфортно се чувства човек в кожата си след раздяла.

Има и още един извод от резултатите от изследването, казва Ларсън: че изследователските методи, които тя използвала в предишни проучвания на връзки, имат реален ефект върху участниците.

"Поразява ме, че тези наистина основни послания при изучаването на човека и психологията му - които сме склонни да приемаме за естествен процес, всъщност въздействат на живота и емоциите на тези хора, когато те напуснат лабораторията", споделя тя.

Ларсън не е напълно уверена кои аспекти от изследването най-много помагат на участниците да се справят с раздялата, но според нея по някакъв начин това е свързано с разглеждането по обективен начин на тяхното минало.

По нейни думи, употребата на дневник би могла да помогне в анализа и възстановяването от раздялата, въпреки че това не означава, че би трябвало да изоставите напълно сладоледа.

"Отделете време не само да удавите чувствата си в сладки храни, но и да помислите за раздялата и да размислите внимателно как се справяте и чувствате", обобщава тя, допълвайки, че е най-добре "да поканите и приятел, с който да споделяте, така че да не се варите сами в собствения си сос".

Oще: бивша връзка  отношения  раздяла  секс 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани