Когато сексът стане болест | webcafe.bg
Webcafe

Когато сексът стане болест

Book.me
11.01.2012, 17:30 (обновена 12.01.2012, 07:19)
секс, секс у дома

Снимка: © deviantart.com

Най-важният фактор за сексуалната зависимост е ранната раздяла с интимността

Когато става дума за каквито и да било зависимости е изключително трудно да се пише от позицията на човек, който никога не е преминавал през подобен етап в живота си. А когато става дума за сексуална зависимост, е още по-трудно.

Може би и точно поради тази причина Guardian се допита до четирима души, преминали през етап на сексуална или все още под влиянието на такава зависимост. Поводът е нашумялата британска драма Shamе, която разказва за живота и поведението на сексуално зависим.

Сара, 38-годишна: "Не сексуалното поведение в неговата същност определя сексуалната зависимост"

"Когато съществува интимност между двама души, за сексуално зависимия човек става изключително трудно да се възбуди. Така бях и аз самата. Зависимостта има нужда от серия ритуали, за да се достигне до това ниво, което наричаме възбуда. Когато бях по-малка, правех безразборен секс и съответно имах няколко аборта. Когато си в това транс състояние, ти всъщност не се интересуваш от нищо друго. Напълно възможно човек да изостави децата си или да не се прибере вкъщи с дни.

В SAA (Sex Addicts Anonymous) във Великобритания срещам много проститутки и жени, работили в порноиндустрията. Не сексуалното поведение в неговата същност определя сексуалната зависимост. Никой няма правото да казва, че определено поведение е неприемливо. Защото обикновено след такива заклеймявания се събуждат чувства като безпомощност, маниакалност, вина и срам."

Стивън, 61-годишен: "Сексуалните зависимости не просто се случват, най-важният фактор за тях е ранната раздяла с интимността"

"Борил съм се със сексуалните зависимости години наред. Най-накрая миналата година получих истинска помощ и сега изпитвам огромно чувство за вина относно нещата, които съм правил. Аз съм гей. Имах навика да посещавам сауни и други публични места в Лондон, да правя безразборен секс, като не съм търсил интимна връзка.

В края на 70-те и началото на 80-те, гей баровете се намираха на малки улички и имаха големи дървени врати, боядисани в черно. За да влезнем, шепнехме на вратата: "Мога ли да вляза?" А някой отвътре питаше: "Гей ли си? Ок, влизай." Сега се боря с чатове, а най-ужасният момент от денонощието е, когато дойде време за сън.

Смятам, че всичко е заради самотата. Вдигам телефона и се опитвам да се видя с някого, да се свържа по някакъв начин с някого. Зависимостта е невероятно изолираща.

Човек усеща едно постоянно чувство на срам от това, което е направил. Самочувствието удря в земята и смяташ, че изобщо не заслужаваш да бъдеш обичан. Зависимостта е много сурово място. Сексуалните зависимости не просто се случват: най-важният фактор за тях е ранната раздяла с интимността.

Аз израснах в християнско семейство и от най-ранна детска възраст на мен ми бе внушено, че сексът е нещо лошо и че ако Господ си бе свършил работата по-добре, ние нямаше да правим секс, за да имаме деца. Осъзнаването, че съм гей, ме накара да се чувствам двойно по-зле, усетих резултата от тази своя осъзнатост и по някакъв начин разграничих любовта от секса."

Моник, 54-годишна: "Сексуалната зависимост е обществен проблем"

"Имала съм връзки със сексуално зависими мъже - те изобщо не са мълчаливи и стеснителни. Сексуалната зависимост може да се прояви по всевъзможни начини в различни етапи от живота. Например, аз имам десетгодишна връзка и на 43 г. стигнах до сериозна сексуална зависимост. Освен това тя оставя ужасни последици у обществото - наблюдаваме безразборно отношение в сексуалните връзки, порнография, загуба на интимността в отношенията."

Бен, 54-годишен: "Сексуалната зависимост в Англия е на нивото на алкохолната преди 50 години"

"Днес това не е тема, която можеш да обсъждаш спокойно. Наскоро бяхме навън с мои колеги и изведнъж те започнаха да се майтапят за жените в офиса. Не се чувствам комфортно в такива ситуации. Не можех да им кажа, че през последните три години от живота ми животът ми буквално рухна заради сексуалната ми зависимост, като в същото време буквално игнорирам този свой проблем.

Изгубих всичко - брака, работата, семейството, парите си и сега трябва да се изправя лице в лице с болката, която причиних на много хора. Имаше дълъг период от време, в който дъщерите не ми говореха и аз не смятам, че съм бил до тях по начина, по който би трябвало да бъда.

Трябва да има много начини за преодоляване на такъв тип зависимост. Аз минах през 12-етапна програма, бях в стаи с всякакви хора - от обвинени в педофилия до хора, които просто се срамуват от факта, че гледат похотливо към някой пешеходец."

Oще: болест  възбуда  зависимост  интимност  поведение  порно  секс 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.10.2011, 20:00

11 Nqkakva | 13.01.201220:37

Не съм много компетентна, но в случаите когато човек иска постоянно секс и има зависимост от него... тоест желанието му да го прави постоянно без значение с кого и къде... това май наистина е болестно състояние. И до колкото знам има програми за лечение на това нещо...
Има много тънка граница между нимфоманията и повишеното желание за секс. Всеки ги третира по определен начин. Ако човек прави всеки ден секс, то това не означава, че той е нимфоманка или нимфоман. Но ако иска да го прави на всеки 30 мин. . с различни хора стига да задоволи своя сексуален глад... това са вече сериозни неща. Удивителна Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2011, 20:00

10 Nqkakva | 13.01.201220:17

http://www.youtube.com/watch?v=TWElXjPynP0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 12:49

9 sltr | 13.01.201217:18

Във клуба!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

8 Астролог | 13.01.201216:04

специално за лилит: ) човек може да се обучи да влияе позитивно на процеси в мозъка си, включително и на сексуалната зона (да и "спира тока" примерно, и не само) - като няма захранване - няма и "революционна ситуация + революция" Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2012, 21:19

7 Лилит | 13.01.201208:42

Тази така наречена „сексуална зависимост” е като нервите – не се преодолява...
Ще го обясня подробно.

В „Нефритеният вайн” едно момиче на моята възраст обясни началото на тоя процес, когато още не е (сериозна) болест, много добре. Обясни защо никога не се е влюбвала (и аз така Усмивка )
Ние имаме в мозъка един най-стар, животински, но и най-голям дял, наречен не помня как си. Има го и най-простото животно в същия вид.
И, когато се появи подходящ обект, именно тая част (без грам участие на кората, създаваща духовност) се възпламенява. И тогава серотонинът ни намалява драстично.
Като резултат почваш да идеализираш обекта, който без тия розови нискосеротонинови очила, никога не би харесал(а) така.
Какво става после... Ами, влюбваш се в него. Затова аз не се влюбвам, а просто правя секс. Усмивка

Ако обаче преждевременно прозреш нищожността на обекта си, а серотонинът си остава нисък, защото няма как да го вдигнеш със силата на волята си нито с безопасни хранителни добавки (от изкусвения серотонин стават едни от най-страшните психотични състояния, не рискувайте, плииз), тогава просто започваш да чувстваш това, което се чувства при нисък сeротонин по принцип – изнервеност и депресия.
Трябва време и ще мине само.

Сега за секс-емоционалната зависимост. Когато обектът е бил някой кретен, или когато дълго не си имал никакъв обект и биологичният натиск те е притиснал здраво, тогава в оная част на мозъка (това обаче не съм го чула, само го предполагам) може да се запише един особено силен запис, който хич не е в твоя полза и наистина не можеш никога вече да изтриеш. И така почваш да свързваш възбудата с простотии, което си е наистина трагедия.
Защо никога не можеш да го изтриеш? Тук вече съм чела. Защото когато се запише такъв запис в емоционалния мозък, можеш да надраснеш това преживяване с психотерапия, но ако се създадат подходащите условия, дори след 50 години, психотичното или поне невротичното поведение просто се връща.
Сори, който е имал нещастието да му се случи, му се е случило завинаги.
Лек ден от мен, и хубав секс!
И повече шоколад за всеки случай Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2011, 20:00

6 Nqkakva | 12.01.201220:18

" Напълно възможно човек да изостави децата си или да не се прибере вкъщи с дни."
Kato всяка зависимост просто трябва да се лекува,мисля обаче че много хора не съзнават,че имат нужда от лечение!!!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 12.01.201215:54

Приятно ми е - lele male и съм зависима.... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

4 gothic | 12.01.201215:36

Бен, 54-годишен: "Сексуалната зависимост в Англия е на нивото на алкохолната преди 50 години"

поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

3 sharo | 12.01.201215:17

Хахаха добре че поне нямат зависимост от яденето, че магарето тъкмо го научих да не яде и то взе, че умря Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2010, 22:57

2 beavis | 12.01.201213:09

Хахаха, ще почина от смях!
Да им имам проблемите!
Бройте ме и мен в клуба Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани