Диета за душата | webcafe.bg
Webcafe

Диета за душата

Таня Кънчева
05.03.2012, 09:52 (обновена 05.03.2012, 10:03)
море, жена, плаж, живот

Снимка: © Getty Images

Дадох си време да презаредя. Не ме е страх от определението single

Известен факт е, че организмът сам си създава навици и не обича нови и непознати процеси. Също като него, така и душата не обича когато някой я "разиграва". Тя преди всичко обича сигурността и комфорта.

Не динамиката, а установените стандартни обстоятелства. Една безкрайна прва, един тесен, но сигурен коридор, в който всичко е очаквано и предвидимо без излишни и стресиращи изненади. Все хубави и приятни неща.

В тази връзка обаче никоя от моите близки приятелки не си позволи лукса да остане дори за малко сама, без мъж до себе си. Всички те скачаха от връзка във връзка като от "лодка на лодка", без много да му мислят. Или просто в момент, когато им станеше скучно.

Други пък ги беше страх да останат "сами моми" за повече от месец-два и бързаха да се хванат с първия, изпречил се на пътя им. Отчаяно вярваха в това, че някой друг е длъжен да запълни празнотата в живота им. Бъркаха понятията свободен и самотен.

За миг не се насладиха на това да бъдат single. От страх. Защото бяха свикнали с ограничението на собствените си ценности и скрити желания и мечти.

Е, аз реших да рискувам и да бъда сама - поне за известно време, да отделя малко време за моето си АЗ. Приключих 10-годишна прекрасна връзка с човека, който заемаше достойно място в душата ми в продължение на всички тези години.

За съжаление, с него не успяхме да прескочим заедно бариерата на съвместния ни живот, тя се оказа доста висока и се отказахме от нашето общо бъдеще... Трудно е, и всеки ден ставам от сън с въпроса: Сега накъде?

Повечето хора търсят и преследват именно обвързване, приятелство, партньорство, а защо не после и брак, семейство. Аз бях много близо до този модел, и някак прецених, че не е достатъчно.

Нямам концепция и не я търся. И това не означава да избера да бъда просто с някого, за да не съм сама. Напротив, след приключването на дълга връзка е необходимо човек да се изправи срещу собствените си страхове и да признае пред себе си от какво наистина се нуждае.

Да повярва, че сам е господар на собствената си идентичност. Да осъзнае, че си е самодостатъчен. И да не допуска компромиси в нечия друга полза. Дори и да звучи като клише, ние сами избираме собствената си съдбата.

Аз се самоизключих и си дадох време, за да презаредя, а вие?

Oще: брак  връзка  жена  живот  мъж  сам  сама  семейство  страхове  човек 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

46 lele male | 07.03.201212:45

@deowin: Намига
И аз много се смях! Най-много се смях над анализа на глупостите ми!
@ 42koya sam?
Смее се Мнъ... ни съм... но всеки учил физика би се заял с мен относно написаните простотии...хахах...и щях да се извиня!
"Психоаналитикът" ще ме извинява, но не бих го препоръчала на други хора... Cut the small talks, man... Прекалено си обстоятелствен! Това е в 3 думи... Айде със здраве! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 06.03.201219:29

Ramus, толкова замечтано си вперил поглед в отражението в огледалото, че пропусна да видиш как lele male те взе за мезе, не без твоя помощ.
Но да, мерси за schadenfreude-то. Низко или не, достави ми удоволствие да ти погледам цирка Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

44 паяка | 06.03.201218:38

Отегчен А колко по-приятно е когато разменят мисли нормални хора.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

43 Мина | 06.03.201218:30

Уау, Рамус, вие ли сте новата звезда Намига на форума?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.06.2011, 08:43

42 Ramus Bg | 06.03.201217:55

дааа - всеки следващ коментар е уникален. Може би заради пишещите ги.
Възможността да се прочита някой сам себе си е наглед проста, но иначе е напосилна за "средностатистическите галфони". Които иначе са с претенции че могат да анализират... Но пък иначе са "прочели" такива дето са преди тях - много, много мъдри, дето с малко думи, много биха казали. Ама как и кой ще разбере "многото" с малкото думи... Между другото и самия коментар е изключително мъдър именно според критерия 0 всяко написано носи изключително много информация за пишещия го. Там е въпроса - че той самия няма никаква идея за това. Това е толкова прост пример за неосъзнатост. А най-светлия пример е когато човек толкова директно САМ СЕ ПИШЕ - направо едно към едно:
"...специална повърхност, оградена от звезди в тясна стройна система, в която и с която съм гравитационно свързана". Ама отдавна не съм се смял така. А накрая завършека - "за радост".
Даааа - много смях и потрес - каква мъдрост лъха, според критерия "много неща, с малко думи". Апропо някъде за половин секунда ми се мярна и въпроса "а как ли би го казала това за звездите на шестгодишните "ромчета". Но това вече е за другия коментар - важното е че "имало някой мъдър, дето го е казал много преди него" - леле колко дълбокомислено, съдържателно и категорично...

Те затова става въпрос - има ли някой да внимателно да прочете всяка дума - инфото което носи е въпрос на няколко типа анализ - семантичен, прагматичен, словесен, после по признаци - подбор на думи, словоред, ниво на свързването им, ниво на изказа - детайли и после обща картина на изказа, сентенциалност и още и още...
А е толкова просто - ПИШЕЩИЯ се пише сам - той се изразява кой е със всяко писане - на каквото и да е. И от написаното да се хване и основното в самия пишещ - заради естествената взаимовръзка между ПИСАНО и ПИШЕЩИЯ ГО. Дори и да лъже преднамерено в написаното стоят "знаци" даващи достатъчно инфо за тия, дето могат да ги разчитат. Има всякакви аспекти на такъв анализ - едни виждат и търсят едно, други - друго. Той и АНАЛИЗЪМ и синтезирането от него на образа на пишещия е пак според АНАЛИЗИРАЩИЯ =- ниво, компетентност, опит, дълбочина...

Наистина че с "ромчета" не се занимавам. Това не пречи да им се радва човек - то на децата какво друго, освен да им се радваш. Иначе са толкова наперчени с идеята че са "големи" - знаещи можещи, мерещи се само че един според друг... То в мравуняка е само така. И нищо от това не е написано да е обидно - въпроса за реакциите е просто защитна първосигналност. Но за децата и това е мъчно да се самодолови...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

41 koya sam? | 06.03.201217:41

леле-мале, ти да не си астрономка? доста знаеш за еволюцията на звездите Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

40 lele male | 06.03.201217:37

@Rowan, @nakudetaka - Смее се Изводът е ясен. Докторът не работи с деца и роми... не разбирам Смее се
Приятна вечер на всички!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

39 nakadetaka | 06.03.201216:21

Рамус, питам се- след като с малко думи е възможно да си направиш самопортрет - ти защо изпита необходимост да го сториш с толкова много? :-)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

38 Rowan | 06.03.201216:08

Да казва с много думи малко неща, го умее всеки попрочел малко повече книжки, но неспособен да анализира средностатистически галфон. Хора, които си умират да изглеждат мъдри, но не са. И това го е казал един човек, бая години преди мен. Мъдрият човек умее, да каже с малко думи - много неща.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

37 lele male | 06.03.201215:49

@37Ramus Bg
"...По повърхността на живота... и по съответствие на Живеещия го."
Докторе! Благодаря Ви за отделеното време и безплатният пси-анализ!
Слава на Бога, че моята повърхност е специална повърхност, оградена от звезди в тясна стройна система, в която и с която съм гравитационно свързана.... и не се раздувам... Докато при Вас виждам, че клоните към краен еволюционен стадий на раздуване, и ставайки все по-голяма Вашата повърхност, живеещите извън нея биват отблъснати и/или си остават в тяхното затворено пространство и продължават да се плъзгат по своята собствена повърхност... на своят живот. За радост!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани