Анти-COOL GUYS | webcafe.bg
Webcafe

Анти-COOL GUYS

Георги Бахчеванов
03.02.2012, 13:24 (обновена 06.02.2012, 11:31)
Мъжки времена

Снимка: © Георги Анастасов

Не е нашето време. Ние сме пепел на вятъра

Не сме от cool guys. Момчета (мъже), които по някакъв начин не можаха да се впишат в масовката на културната чалга-еволюция. Не можахме да станем cool.

Ние сме момчетата, които може би сте забелязали (a може би даже сте ни се надсмивали) в кафенето, как обсъждат книги, култура, морал, етика, понякога и философия. И любовта обсъждаме. Не че имаме нещо общо с нея. Защото не сме the cool guys.

Не се държим грубо с жените, уважаваме ги, държим на искреността, не играeм игри, а сме себе си, правим това, което чувстваме, казваме "обичам те", без да си даваме сметка, че днес това понятие (колко грозно звучи "понятие") девалвира.

Възпитани сме, а твърдят даже и, че сме интелигентни, а коя жена желае такъв мъж в действителност (освен на думи). Искаше ни се да не е така. Бяхме облекли доспехите на Дон Кихот, но нашите вятърни мелници нараниха сърцата ни, душите ни... Нашите Дулсинеи не се чувстваха достойни за нас, затова избраха the cool guys. Но ние не им се сърдим.

И ние се възхищаваме на тези момчета, възхищаваме се на финеса, с който първичните им комплименти галят ухото на нежния пол, на грубата им сила, на начина, по който хвалят новата си кола... И как да не им се възхищаваш? Та нима толкова жени могат да грешат?

The cool guys не обременяват разговорите с морални дилеми, те се придържат към простите изречения, без елементи на разсъждение. Боравят перфектно с повелителното наклонение, и не изискват нищо друго, освен 100% подчинение. Те обичат да притежават, но не могат да губят своите предмети, затова често ги деформират, когато разберат, че са сменили собственика си.

Но, горките те, предметите имам предвид, какъв избор имат? Нали и те искат да са cool, макар и не guys. А как да станат иначе, ако не социализирайки се към вече утвърдените индивиди, тези мачовци- завоеватели.

Where is the love? Каква любов? Cool хората не залагат на неща, които не разбират и не могат да контролират. Те контролират всичко, затова са cool, владеят положението и винаги са прави, дори когато не са. Но не им противоречете, защото това не е cool, а за жените понякога не е и здравословно.

И така, ето ни нас, not the coll guys, онези, които обсъждат морал, етика, култура, философия, които говорят за любов, изпитват такава, могат да страдат, не винаги са прави, опитват се да разберат човека отсреща, опиват се да го видят, а не нарцистично да оглеждат себе си в неговите очи.

Ето ни и нас, ще ни познаете, винаги сме в един и същи състав, винаги сме сами и винаги има тъга в погледа ни, дори когато се смеем. Защото сърцето ни е самотно, мислите ни - неразбираеми, понякога и за самите нас. Ние чувстваме, но нас не ни чувстват.

Нашата любов е като тази, по време на холера, но нашият автор не е Маркес и нашето чакане няма да се увенчае с успех. Ние го знаем. Но ние не сме и не искаме да сме the cool guys. Гордеем се с нашата обикновеност и не бихме я заменили с друго, дори и това да означава 100 години самота. Ако ни видите някъде, не се притеснявайте, скоро няма да ни има. Ние сме анахронизъм, а анахронизмите не се възпроизвеждат. Ние сме пепел на вятъра, а вятърът духа все по-силно.

Това не е нашето време. Това е времето на cool хората. А любовта, любовта е като истината, някъде там...
Поздрави от страниците на Червената книга. 

P.S. Винаги съм се отнасял с неприязън към чуждиците, когато се употребяват извън жаргонната реч, но в случая употребата е целенасочена, защото разкрива една характерна тенденция за културната идентичност на описаните категории. Моля да бъда извинен за което.

Oще: cool guys  време  жени  игри  искреност  любов  мачовци  момичета  момчета  мъже 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

68 kakao | 09.02.201218:53

Оф, колко отегчително!
''Аз съм много добро момче, що не ме оценявате Тъжен '' - ми щото звучиш като пълен лузър, пич! И аз прекарвам времето си с мъже, които уважават жените, обсъждат книги и НЕ слушат чалга. Но никой от тях няма тъга в погледа! Може би защото не е самосъжаляващ се мрънкач...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 09:50

67 Desislava Keranova- Dushilova | 09.02.201214:19

Не сте на изчезване и не винаги сте сами. Съпругът ми е от вашите, обаче ме откри, така че дерзай.....
Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

66 Miss Ivano | 08.02.201217:21

@ paps /4/ - не си права, дългокраките не са за изпускане, остави тази работа. Смее се

За статията: 100 години самота – доста тежичка книга, не само като обем... Ако освен за каки и мачове говорите и за др. - си е похвално Намига

@ Т’ва за „емоционалното разнообразие” не го разбрах… - явно има разнообразно тъпи мъже- хихихихи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2012, 17:16

65 Македон | 08.02.201216:46

Прочетох статията, после коментарите, но въпреки всичко не разбирам нищо. Не знам дали защото не съм достатъчно no-cool или съм просто тъп. Очевидно статията е писана от някое лигаво псевдо-хипи, имащо крещяща нужда от това някой cool да го погали по главицата и да каже "и ти си куул, ела при нас..." В коментарите на "автора" виждам абсолютния противовес на писаното по-горе, та дори стила е различен. За човек, на който философските разговори и мисли не са чужди, много повърхностно разсъждаваш, приятелю. Уж 100 години самота не те плашат, уж ти е екстра, а при първите коментари от куул момчетата и ни се скара че не виждаме по-далече от носа си и не можем да видим ИЗВЪНРЕДНО мъдрите и дълбоки мисли в писанията ти. Макар и със срам пред куул обществото, ще си призная че без да съм философ, и аз обичам да философствам(като теб), че също ценя морала и етиката, не съм открил барута, но не съм и имбесил, обаче въпреки всичко, нямам нищо против да съм кулл, ахахха. Това къде ме поставя, някъде между емо-мрънкачите и собствениците на R8-ци ли? Ахаха, пич, извинявай, ама ако не си я преписал отнякъде тая глупост, ела в нашата хибридна компания да се напием по cool-ски и не се занимавай с глупости....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 10:17

64 jankabah | 07.02.201220:58

Ей, откъде знаеш, че животните нямат емоции... Кучето ми би възразило бурно,а и то определено подбираше (за съжаление предимно мъжки екземпляри, което не би било проблем, ако и самото то не беше мъжко;).
А за привличането, е да, различни хора сме, някои не могат с тъп, други с грозен и т.н.... Виж, безумно тъп и мен не би ме привлякъл Усмивка... Ама изобщо не ставаше въпрос за това, както и да е....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

63 veselavesela | 07.02.201220:24

@61- на пари ще да еУсмивка, това със сърбенето на ръцете- така казват..

"Ако наистина е така, съжалявам... за мен лично няма нищо по-ценно от емоционалното разнообразие, колкото и необяснимо и неочаквано и протеворечиво и травмиращо дори и т.н. да е то. Но кои по дяволите сме ние, че да съдим чуждата емоционалност" ..


Противоречиш си, къде при животните има емоция?
И аз съм съвсем сериозна- може да е грозен, но не понасям -тъп...няма как да събуди емоция...Акогато става дума за животинското- то те не подбират, чифтосват по възможно най- бързият начин..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 10:17

62 jankabah | 07.02.201210:48

Така де, моля за извинение, не е правилно да се каже "субект", а "обект"... не, че е много важно Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 10:17

61 jankabah | 07.02.201210:44

Ох, въздържах се от коментари поради роднинска връзка с автора и тотално несъгласие с него (но ние сме твърде различни характери). Обаче от последните коментари направо ме засърбяха ръцете.... Сериозно ли, Весела, смяташ, че жените единственото, което правят е "любов", а не понякога просто секс. Че това е дейност, за която трябва мозък, а не бесни хормони и понякога доста необяснимо привличане, към доста неподозирани субекти... Сериозно ли не ви се е случвало да имате непреодолимо привличане към някой, с когото не можете и две думи да си кажете.... Ако наистина е така, съжалявам... за мен лично няма нищо по-ценно от емоционалното разнообразие, колкото и необяснимо и неочаквано и протеворечиво и травмиращо дори и т.н. да е то. Но кои по дяволите сме ние, че да съдим чуждата емоционалност или липсата на такава.
П.С. Горното е просто лично мнение, не е нападка. Надявам се долавяте разликата Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

60 veselavesela | 07.02.201209:11

Пффф, обръщението ми беше предназначено за Роуан Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

59 veselavesela | 07.02.201207:52

На мен пък ми хареса. Не го възприемам, като хленч, а по-скоро намек за опростачаване на отношенията между хората. Не разбирам жените, които могат да се влюбят в мъж, защото имал ейййй такива хубави сини очи, като на Б.Пит или да решат , че някой е много Флюбен в нея, щото видите ли я завел в шикозен ресторант и ей такива бла, бла щуротии, които ме озадачават. Далеч съм от твърдението, че не обичам парите, но да се хванеш за портфейла или бицепсите на някое същество, което две прости изречения в едно сложно не може да върже си е чисто мъчение...
Фолъне, животните се чифтосват, хората се любят. Жените правят любов с мозъка си първо, запомни с мозъка бой Много щастлив
Леле Мале, представям си бърборко до теб или... трудно ми е да си представя Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани