Аз съм майка на момче | webcafe.bg
Webcafe

Аз съм майка на момче

Мила Иванова
10.01.2013, 18:29 (обновена 12.01.2013, 13:51)
Аз съм майка на момче

"Ако искаш перфектния мъж, трябва да го родиш"

Каква глупост! Аз съм майка на момче и намирам тази реплика за вредна и тъпа. Ако възпитам така сина си, все едно му казвам:a) Баща ти пет пари не струва. б) Аз съм единствената жена, която някога ще те харесва целия.

И без да съм чела книги с психология, знам, че подобни теории са пагубни за моето момче. За всяко момче. Пак ще кажат, че подхождам твърде сериозно, но така трябва да се подхожда към възпитанието. Достатъчно сериозно, за да изглежда накрая като една весела шега.

Аз съм майка на момче и от първия миг на своето майчинство съм именно майка на момче. Не съм го учила, не съм го планирала, то се случва. Просто започнах да говоря за ръгби и карате, да сглобявам багери и големи рицарски замъци, да маскирам като вампир и супермен, да лазя като войник и да се спасявам от пирати, да харесвам камуфлажни панталонки и малки черни кубинки. Да, моето момче ме учи всеки ден да съм майка на момче.

Аз съм майка на момче и на задната седалка на колата ми се търкалят книгата „Как се възпитават момчета", един робот без глава и много трохи. По светофарите чета книгата и откривам, че зная всичко, което авторът е искал да каже, но авторът ми дава повече увереност, а всяка майка на момче има нужда от повече увереност.

Аз съм майка на момче и съм загубена без грешките си. Те ми дават ориентир, а без него излизам извън релси - имам право на грешки, но не и да изляза от пътя. А когато сгреша, бързам да бъда честна с моето момче и да му се извиня, а момчетата имат нужда от тази увереност. Че не ги лъжат. И че от пътя не се излиза току тъй.

Най-вече държа да сме искрени. Когато един ден ме попита как стават бебетата, няма да се опирам ни на флората, ни на фауната, за да му обясня. Когато ме попита за любовта, ще е по-трудно. Но той едва ли ще попита. Когато иска да знае, вече ще е късно, защото ще е научил.

Аз съм майка на момче и затова понякога изглеждам строга. Той се муси и бунтува, но в крайна сметка изглежда най-спокоен, когато действа по ясни правила. А откакто прочетох обяснението за това в книгата от задната седалка, ми стана по-леко да изглеждам строга.

Аз съм майка на момче и често ми се случва да изпадна в истерия. Той е разлял лепило върху новата ни маса, скъсал е на футболното игрище последните си здрави панталони и е плеснал шамар на съученик. Това в един ден. Откачам. А той ще продължи да го прави, докато не ме научи да приемам тези случки мъжки. Със смелост, с мъдрост и със снизхождение. И да решавам справедливо.

Аз съм майка на момче и много искам един ден той да има щастливо семейство. Затова ежедневно му показвам с какво трябва да се справя една жена. И колко е ценна помощта му и близостта му. Колко е ценно всичко да се прави заедно. А той напоследък ми отвръща с тази реплика, която май е чул в някой от своите анимационни филми: "Мамо, имам нужда от топла прегръдка!" След това съм готова да се справя и с преместване на планина.

Аз съм майка на момче и знам, че ще дойде ден, в който той няма да ме иска в стаята си и в топлата си прегръдка. Всеки ден се подготвям за този момент, но знам какво ми трябва, когато стигнем до там - малко повече мъжество.

Аз съм майка на момче и постоянно се боря с балансите. Как да бъда за него и твърда и нежна, и сериозна и смешна, и горда и придирчива, и перфектна и в мир с кусурите си. Понякога съм балерина, която с тихи стъпки обикаля около него, обожава го и му разказва приказки вълшебни. Друг път съм оловен войник, който скърца със зъби от студ и безпомощност, но не изпитва смешна жал, не изпуска фронта и не предава клетвата.

Аз съм майка на момче. Колкото и книги за възпитание да прочета, най-доброто, което мога да му дам, ме учи той, синът ми.

Oще: дете  жена  майка  момче  родител 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

138 Илияна Т. | 14.01.201315:59

nakadetaka, последователността ти е гОла вОда : ))) На първите страници на коментарите се интересуваш от характеристиките на късия разказ, после - от броя заплодени читателски яйцеклетки. Ако някой хареса съдържанието на текста, имаш претенции към текста като такъв и го пращаш в БГ мама, а когато друг го хареса от литературна гледна точка - обръщаш се внезапно към съдържанието. И да, преди да коментираш нещо, е редно да го прочетеш поне, иначе си голословна, т.е. вместо да съветваш кой къде да пише, първо те съветвам да видиш какво пише. Вече се съмнявам, че изобщо си чела статията. Точно затова споменах алековия герой - той ли не знае какво е да си мъжка майка, на него ли ще обяснявате вие (как се чувствате), той знае всичко и ще ви обясни, независимо дали сте майки или не, чул-недочул, видял-недовидял, разбрал-недоразбрал. Неслучайно репликите ми са към теб. Сеирджийските коментари не ме интересуват, но ти правиш впечатление на образован и интелигентен човек, та затова не разбирам какво толкова те дразни. Или го кажи, или просто си кажи, че се заяждаш, случва се. Иначе, да, много е хубаво и удобно да се мислим за голяма работа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

137 lele male | 14.01.201314:18

А аз не се сдържам на английски...
It's so hard being a loser...muhihihihi
http://www.youtube.com/watch?v=kMc0gquLgqs&NR=1&feature=endscreen
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

136 nakadetaka | 13.01.201313:13

Мина, разбира се, че има значение, но ще го разбереш жива и здрава един ден. Колкото повече ръкопляскате на такива подобия на статии, списани зле - толкова повече ще ни заливат с тъпи текстове на аматьори...ти поне си тук отдавна и трябва да имаш наблюдение колко пада нивото. Идеята не е сложна, идеално я схванаха всички - имам правото а) да не съм съгласна с нея ( като майка на момче!!!) и б) да искам да чета текст, написан от човек, който МОЖЕ да пише. Не всяко магаре, седнало и набрало текст е писател и ако ние приемаме възторжено всяка посредственост - съвсем ще ни удавят в нея.

Илияна, само идеята, че ако си майка на момиче ти дава повече свободно време е достатъчна да те обрисува..и ако това е случайно чувството ти за хумор - ясно защо текстчето те впечатлява. Айде пак си прочети коментарите и после виж дефиницията за злобен Усмивка. Неделя е - мъжът ти трябва да ти обърне малко внимание, дет се вика, ако не заради друго-от семеен дълг ;).

(най-обичам хора, пишещи във форум, които обвиняват другите, че са еди какво си, защото пишат във форум,хахахах..освен, ако ти не го правиш не през свободното си време, разбира се, а платено)..и да, не съм прочела, че си майка на момче - дано този травмиращ факт за теб не стане повод и за един травмиращ живот за него. Много щастлив
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

135 еднажена | 13.01.201311:30

По темата Много щастлив
Децата са не само плод на любовта м/у 2-ма души , но и живата история на отношенията им , на човечеството и еволюцията като цяло , чрез техните гени.
Преди време бях на друго мнение , но нейсе.Много ме дразнеха с тяхното търчане , пищане и реване.Наричах ги мислено хобити и общо - взето се стараех да ги избягвам.По ирония на съдбата , те пък , все ми по мен ходеха с желание да си играем и ми задават странни въпроси.Един Господ знае колко смешна съм била , докато се преструвах на лоша , а не успях да заблудя нито едно дете , освен себе си.
Много щастлив
Поздравявам всички майки и татковци , настоящи и бъдещи , а иначе - просто деца
( в един или друг смисъл ) и специално Теа Атанасова - горда майка на момче:

http://www.youtube.com/watch?v=1A3i0GATnRI
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

134 Thea Atanasova | 13.01.201310:57

Аз вече го родих перфектния мъж! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

133 don Pozo | 12.01.201316:35

ААаа НЕ! Такива глупости не чета! Обаче прочетох мненията на цели две другарки. Спорите за глупости бе чоджум. По -добре си убийте времето с децата или ако нямате още, времето навън благоприятства да ги направите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

132 Илияна Т. | 12.01.201315:04

nakadetaka, ти можеш ли да четеш, бе, жена??? Или само наизуст си лаеш нешо там? Още в самото начало писах, че съм майка на момче, не си толкова стара за склероза, трябва да помниш от вчера, сложи си очилата, напрегни си мозъчето и разбери, че имам деца, стига си ме споменавала, разбрах, че те впечатлявам вече : )))) Странното е как ти имаш, изглеждаш ми злобна, разсеяна и доста нервна, с много свободно време за майка, да не би да си с момиче : )))) По-полека, един не остави намира, ако е защитил статията, как си възпитаваш децата да приемат чужда гледна точка, май не го можеш това?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

131 Мина | 12.01.201314:00

"132nakadetaka | 12.01.201312:37

Мина, до колкото помня ти нямаше деца, нали? Най - вероятно и Илияна няма...и най-вероятно след като проимате - ще разберете, че този текст не заслужава чак такива хвалебствия. Иначе е хубаво да си мислим, че разбираме от всичко, а другите са по-глупавички и не схващат. "

Nakydetke, това, че нямам деца не е свързано НИ НАЙ-МАЛКО със способността ми да разбирам идеята на литературен текст! За каквото и да било. Което не е случая с по-глупавичките читатели май... Сори, констатирам ФАКТИ!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

130 Дракон с кисело зеле | 12.01.201313:11

Честно... Публикувайте подобни простотии по личните си блогове, не им е тук мястото.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

129 kakao | 12.01.201312:53

Струва ми се страшно, когато една личност се обезличи дотолкова, че да се представя като ''майка на момче''... Тази жена няма ли име, няма ли идентичност? Няма ли друго в живота си освен своето момче? Статията ми прозвуча някак болно.
   

оценка

+1 -2