Не искам идеални политици | webcafe.bg
Webcafe

Не искам идеални политици

Тея Дия
03.11.2010, 11:09 (обновена 03.11.2010, 11:46)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Може би утре някой от тях ще стане "моят" политик

Това, което следва няма претенции да бъде пропаганда, а просто своеобразен пачуърк на идеалния управник. И да, убедена съм, че трябва да има управници, понеже и без това си имаме склонност към самоунищожение, по-добре е да има кой да ни дърпа юздите от време на време.

Ако използвам Платоновата държава за пример, то тя се състои от 3 основни части, които при нас изглеждат по следния начин: да вземем корема - тъпче, тъпче, а не се научава на никаква умереност, не абсорбира нищо полезно.

Гърдите пък са се надишали с някакво хипермодерно лепило и бълват гадост, за която редовно слушаме в 19.30. За главата... нашите „глави" са по-скоро кратуни - дебело отвън, кухо отвътре.

Дори и да преувеличавам, бездържавието има разсейки във всички свои органи.

На фона на гореописаното е малко трудно да нарисувам портет на човека, който искам да ме управлява, а знам, че със сигурност искам да има такава фигура. Човек, на който в идеалния случай няма да се нервирам ежесекундно. Човек, който няма да стои само за украса или за медийна дъвкалка

Както се вижда, думата „управлява" вече далеч не извиква асоциации с Куба, Кастро, автомати и публично порицание при непослушание от всякакъв вид. Малко от нас са все още патриоти, за да се случи подобно нещо. Искаме просто един, който да не ни ядосва.

Убедила съм се, че не искам жена да ме управлява. Не оспорвам дипломатичността и етичността на жените, но този номер в България не минава. Не сме нито иновативни като бразилците, нито демократични и пробивни като американците.

Ние сме матриархат, който не обича жените си. Повечето жени в нашата политика са: а) хубавки и некадърни, б) страшни и некадърни и в) само страшни. Сигурна съм, че можете да се сетите за пример и от трите категории.

Странно защо нашите „силни дами" или излитат с шумен скандал от кулоарите на парламента, или угасват без време под натиска на общественото негодувание. А то негодувание винаги ще има.

И така, разбра се, че няма да е жена.

Какъв мъж да е тогава?

Малко е жалко, че тук лустрото се приема за показност, но пък си мисля, че не мога да възприемам сериозно, хора, които дори с външния си вид не ме респектират. Значи, да е с лустро, но не прекалено, да е респектиращ, но и предразполагащ.

Силно желателно е да не се усеща диалект в говора му, да говори с умерено темпо и с добре контролирана интонация. Не разбирам защо имаме толкова малко политици, за които мога да кажа „ух, как сладко ме лъжеш". Повечето от тях идея си нямат как езикът и говорът им създават трайни впечатления у „пролетариата".

Искам някой, който да не променя законите според настроението си. Хубаво би било да има последователност и естествена връзка между обещано и спазено. Достатъчно ни е писнало на всички на всеки шест месеца да има нова реформа и нови еднолични приумици, с които да свикваме.

Като избирател ми се ще да има постоянство в политическия живот на страната ми, а не да сменяме посоката при всеки сигнал на Евросъюза. Някои от техните методи просто не са приложими на родна почва, затова ни е нужен човек, който да познава в дълбочина и европейското, и българското право, а не да изтръпва при всяко смъмряне на Брюксел.

Другото, което много би ми допаднало е млад политик. Всички хора в политиката (да речем до към 35) са: първо, суперначетени, второ- изненадващо идейни и амбициозни, и трето - по-близо са до хората и съответно са пълни с ищах да си вършат работата.

Младият управник би бил някой, който с лекота ще накара „връстниците" си да му вярват, а и със сигурност би привлякъл вниманието и на по-възрастните със самото си нестандартно присъствие.

Наблюденията ми са, че в България на младите се гледа като на полудели бунтовници, които само искат да съсипят установения от чичовците ред. И можем само да съжаляваме, че почти никой не се вслушва в тях.

Все пак, ако можех да избирам, в идеалния случай бих искала да ме управлява някое ново лице в политиката.

Oще: жени  млади  политика  политици 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 05.11.201018:08

Докато го четях това, се сетих за Мая Новоселска в един скеч от "Улицата" - беше някаква мома там и обясняваше за мъжа, който иска Усмивка Искам да е такъв, ама да не е онакъв. Ама да е еди-какъв си, но в никакъв случй - еди-що си. Единствената разлика между онзи скеч и този е, че само в един от двата главната героиня накрая заключи: “Абе то май и аз не зная какво искам" Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани