Всичко, което сме искали да знаем за секса | webcafe.bg
Webcafe

Всичко, което сме искали да знаем за секса

Lifecafe, по New York Times, Сет Стивънс-Давидовиц
27.01.2015, 15:22 (обновена 06.02.2015, 07:41)
Sex Tape с Камерън Диас

Колко секс правим? Традиционните проучвания не се справят добре с даването на отговор на този въпрос.

Обърква ли ви сексът? Мен определено да.

Една от многото причини сексът да е объркващ е, че ни липсват надеждни данни. Хората лъжат приятели, любовници, лекари, анкетиращи... и самите себе си.

Преди 3 години, когато бях студент по икономика, започнах да пиша за това как новите данни, особено търсенията в Google, могат да ни дадат съвременен поглед отвътре към социално деликатните теми. Оттогава много хора са ме канили да пиша за секса.

Бях предпазлив, тъй като исках да правя повече проучвания. Сега най-после съм готов да споделя с вас резултатите.

Всичко, което винаги сте искали да научите за секса, но не сте имали данните, за да питате

Да започнем с основите. Колко секс правим? Традиционните проучвания не се справят добре с даването на отговор на този въпрос.

Анализирах данни от класически източник - т.нар. General Social Survey. Хетеросексуалните мъже над 18 години заявяват, че правят секс средно 63 пъти годишно, използвайки презервативи в 23% от случаите. Това би трябвало да означава над 1.6 млрд. хетеросексуални случаи на употреба на презервативи годишно.

Хетеросексуалните жени твърдят, че правят секс средно 55 пъти годишно, използвайки презервативи в 16% от случаите. Това означава около 1.1 млрд. хетеросексуални случаи на употреба на презервативи годишно.

Кой казва истината - мъжете или жените?

Нито едните, нито другите. Според Nielsen, годишните продажби на презервативи в САЩ са около 600 млн. екземпляра.

Американците също така преувеличават честотата, с която правят секс без контрацепция. Около 11% от жените между 15 и 44 години казват, че са сексуално активни, не са бременни в момента и не използват контрацептиви. Дори с относително консервативни хипотези колко често правят секс, би трябвало да очакваме 10% от тях да забременяват всеки месец. Това обаче би било повече от общия брой бременности в САЩ (който е една на 113 жени в детеродна възраст).

Мъжете, които никога не са били женени, твърдят, че използват средно 29 пъти презерватив годишно. Това е повече от общия брой презервативи, продадени в САЩ на женени и неженени хора, взети заедно.

Женените вероятно също преувеличават колко секс правят. Средно женените мъже под 65 години казват на анкетьорите, че правят секс веднъж седмично. Само 1% са заявили, че миналата година изобщо не са правили секс. Омъжените жени казват, че сексът е малко по-малко, но разликата не е толкова голяма.

Google търсенията обаче дават доста по-скромна картина на секса по време на брака

В Google, основното оплакване от брака е липсата на секс. Търсения за "лишен от секс брак" са три пъти по-често срещани от "нещастен брак" и осем пъти по-чести от "брак без любов". Има 16 пъти повече оплаквания от съпруг, който не желае секс, отколкото от брачен партньор, който не желае да води разговор.

Дори двойките, които още не са женени, сравнително често се оплакват от липсата на секс. Google търсенията за "връзка без секс" са на второ място по честота, изпреварени само от такива за "разрушителна връзка". (Разрушителните връзки очевидно са много важна тема, към която ще се върнем в бъдеще.)

В Google има пет и половина пъти повече оплаквания от неженен партньор, който не желае секс, отколкото от неженен партньор, който не отговаря на есемес. Има повече оплаквания, че партньорът "не иска секс", отколкото от "приятелка", която не го желае. Оплакванията от "съпруги" и "съпрузи" са приблизително поравно. (Бързо уточнение за сексуалността - приемаме, че голям брой търсения с "моята приятелка" или "моята жена" са от мъже. В преден материал твърдях, че повече мъже са гей, отколкото показват социологическите проучвания и че запазването на тази им тайна води до огромни количества скрито страдание. Също така обаче установих, че към 95% от мъжете са хетеросексуални.) Взети като цяло, данните показват, че американците успяват да правят секс около 30 пъти в годината - тоест веднъж на всеки 12 дни.

Сексът е доста приятно занимание - защо тогава го правим толкова рядко?

Търсенията в Google указват една водеща причина: огромна тревожност, до голяма степен необоснована.

Да започнем от мъжките неврози. Не е новина, че мъжете се притесняват за половия си орган, но степента на това притеснение е доста трудна за разбиране. Само от търсения в Google няма как да научим пола на потребител. Но често можем да направим доста обосновано предположение за търсения на тема секс и полови органи, от рода на "моят пенис____."

Мъжете питат Google за повече въпроси за половите си органи, отколкото за която и да е друга част от тялото: повече, отколкото за белите дробове, черния дроб, краката, ушите, носа, гърлото и мозъка, взети заедно.

Мъжете търсят в Google повече как да увеличат пенисите си, отколкото как да настроят китара, да направят омлет или да сменят гума. Най-търсеното в Google опасение на мъжете е дали употребата на стероиди намалява размерите на пениса. Най-търсеният в Google въпрос от мъже за промяната на тялото или психиката при остаряването е дали пенисът им намалява.

Допълнителна подробност: един от най-разпространените въпроси в Google за пениса е "Колко голям е пенисът ми?" Фактът, че мъжете се обръщат към Google с този въпрос, вместо да вземат линийката в ръка, според мен е типичен израз на нашата цифрова епоха.

Вълнуват ли се жените от размерите на пениса?

Рядко, съдейки по търсенията в Google. На всяко търсене, което жените извършват за фалоса на партньора си, мъжете правят около 170 търсения за своя собствен.

Всъщност в редките случаи, когато жените дискутират пениса на партньора, често това наистина е свързано с размерите му, но не означава непременно, че той е малък. Повече от 40% от оплакванията от размера на пениса на партньора са, че той е твърде голям. "Болка" е най-търсената в Google дума, използвана в търсения наравно с фразата "___ по време на секс". ("Кървене," "урина", "сълзи" и "пърдене" закръгляват топ 5 на търсенията в тази категория.)

1% от търсенията за промяна на размерите на пениса са търсене на информация как той да бъде намален.

Друго сериозно притеснение в сексуален план е преждевременната еякулация. Вторият по честота мъжки сексуален въпрос е как да издържат по-дълго по време на секс.

Отново несигурността на мъжете не изглежда да съответства на това, което вълнува жените. Приблизително еднакъв брой търсения има за това как те да накарат партньора си да свърши по-бързо, колкото и как да свърши по-бавно. Всъщност най-честото притеснение, което жените изпитват по отношение на оргазма на партньора, не е кога той се е случил, а защо изобщо не се случва.

Не говорим особено често за мъжката несигурност по отношение на тялото и външния вид. Въпреки че е истина, че като цяло интересът към външния вид подчертано преобладава сред жените, нещата не са така едностранчиви, както стереотипите внушават. Според анализа ми на Google AdWords (също базирани на анонимни, обобщени данни за активността онлайн), дялът мъже сред интересуващите се от красив външен вид, добра физическа форма и фитнес е 42%; за отслабване: 33%; за пластична хирургия: 39%. Сред всички търсения с "как да", свързани с гърдите, около 20% запитват как да се отърват от "мъжките цици".

Какво ни показват тези нови данни за несигурността на жените?

Всяка година само в САЩ има над 7 милиона търсения за импланти на бюста. Официалните статистики ни информират, че 300 000 жени се подлагат на тази процедура ежегодно.

Жените също така демонстрират сериозна несигурност по отношение на задните си части, въпреки че много жени напоследък са се обърнали на 180% по отношение на това, което не харесват в тях.

През 2004, в някои части от САЩ, най-разпространеното търсене по отношение на промяната на дупе е било намаляването му. Желанието да се уголеми дупето е било предимно концентрирано в райони с многобройно цветнокожо население. От 2010 г. насам обаче желанието за по-големи дупета е нараснало в цяла Америка. Този интерес се е утроил за последните четири години. През 2014 е имало повече търсения за това как да се уголеми дупето, отколкото как да се намали, във всеки американски щат. В наши дни на всеки 5 търсения за импланти в бюста в САЩ, има едно търсене за импланти в задните части.

Отразява ли нарасналото предпочитание сред жените към по-големи дупета това при мъжете? Интересно, но да. Търсенията за "порно с големи дупета", които също някога се концентрираха предимно в цветнокожите общности, сега жънат популярност в цяла Америка.

Жените, подобно на мъжете, имат въпроси за половите си органи

Всъщност те имат почти толкова въпроси за вагините си, колкото мъжете за пенисите им. Притесненията на жените за техните интимни части често са свързани със здравословни проблеми. И все пак поне 30% от въпросите им са на други теми. Жените искат да научат как да ги бръснат, да ги стегнат и да им придадат по-добър вкус. Поразително разпространено притеснение е как да бъде подобрен ароматът им.

Жените най-често са притеснени, че интимните им части миришат на риба, или на оцет, лук, амоняк, чесън, сирене, телесна миризма, урина, хляб, белина, изпражнения, пот, метал, крака, боклук и развалено месо.

Като цяло, мъжете не търсят особено много в Google във връзка с гениталиите на партньорката. Мъжете търсят приблизително толкова често за вагините на приятелките си, колкото и жените за пенисите на приятелите си.

Когато мъжете търсят за интимните части на партньорката, обикновено това е някаква форма на оплакване от това, за което жените се притесняват най-много: миризмата. Най-често мъжете се опитват да разберат как да кажат на жената за неприятен аромат, без да я засегнат. Понякога обаче мъжките въпроси за миризмата разкриват тяхната собствена несигурност. Мъжете често питат за начини да използват миризмата, за да открият изневяра - дали мирише на презервативи например, или на семенната течност на друг мъж.

Хората не пишат всичко, за което мислят, в Google.

Данните в Google са просто малка извадка от мислите и притесненията на всички. Те са ориентир, но не и окончателно обобщение.

Google ни дава и основателни причини да се притесняваме по-малко, отколкото го правим. Много от най-дълбоките ни страхове как ни възприемат сексуалните ни партньори са неоснователни. Сами, пред компютрите си, без стимули да лъжат, партньорите се разкриват като относително не-повърхностни и опростителни. Всъщност всички сме толкова заети да съдим собственото си тяло, че не ни остава много енергия да съдим телата на другите.

Може би ако се притеснявахме по-малко за секса, щяхме да го правим по-често.

Oще: жени  любов  мъже  полови органи  презерватив  секс  сексуално изживяване  сексуалност  табу  фалос 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани