Ден първи | webcafe.bg
Webcafe

Ден първи

Юлия Желязкова
30.12.2011, 11:31 (обновена 03.01.2012, 10:49)
Влак

Снимка: © Sofia Photo Agency

Важното в обещанията е не да се дават, а изпълняват

Първи януари. Надигаш клепачи, подритваш главата си по пода и...се чудиш какво да правиш. Около теб всички са в кондиция на зомбита, градът е пуст като в ретро уестърн, не си много сигурен какво точно искаш да се случи.

Винаги има нещо тъжно в тази дата. Денят, след The нощта. Брокатът се е превърнал в натрошени стъкълца, загубил бляскавия си чар, еуфорията е заменена от известна празнота и цялата ти настройка за Нова година се превръща в минало. С една дума - балът е приключил. Време е с трепереща походка да се върнем към ежегодно адаптираната реалност.

Чудеснен чифт патерици за това могат да бъдат новогодишните обещания.

Вижте, никога не съм ги разбирала. За разлика от хора, чиито артерии се задръстват с промили, холестерол и мащабни обещания, в моите артерии последните липсват. Не смятам, че от 01.01 съм нов човек, спирам цигарите, ще стана по-красива, по-умна, по-добра. Тези крачки са плод на спонтанна муза или на вътрешна дресировка, поне при мен.

От друга страна, животът на човек представлява низ от малки решения, стъпки и реакции. Затова тази година смятам да разчупя матрицата, набелязвайки няколко малки проектопромени. Ето ги и тях:

1. Ще започна да спортувам

Въпреки, че според Него опаковката ми не е за изхвърляне, напоследък...гравитацията и тялото ми са стигнали до консенсус, че 26 е идеалната възраст да се замислям за това. Тъпо е да кажа, че го правя заради него или заради себе си, не искам да се занемарявам и заради двама ни. Все пак - тялото е твоя храм.

2. Ще пия само с удоволствие

Алкохолът наистина се оказа сериозен проблем за нашето поколение. Може би заради своеобразен бунт или бързото разместване на всякакви пластове, но не бяхме подготвени за цялата слободия и удавени във водка "Ахелой" пубертетски години. Добрата новина е, че напоследък забелязвам тенденции: все още гръмко си крещим "Наздраве" в социалните мрежи, с хлапашко пъчене споделяме болките на махмурлука, но в 3D измерението всеки се сгушва в чашата си качествено вино, съобразява се с работния си график и лампичката светва. Дори саморазрушението не е вечно. Хах.

3. Ще се храня нормално

Последна стъпка в секция "здравни", но имаме ужасна култура на хранене. Повечето хора смятат, че кански диети два пъти годишно и плодове на таблетки са достатъчни. През останалото време набързо натъпкана паржола с хляб. Не мисля. Въпрос на дребни навици и промени е.

4. Ще направя Ком-Емине

Нямам представа кога станах толкова тежка гемия. Преди обичах да ходя по преходи. Сега нещата опират до отпуски, да свърша нещо из нас, да оправя едни документи. Пълна скръб. Двадесет дни бродене из природата винаги ти напомнят колко незначително и дребнаво е ежедневието, затова 2012 е крайно време да скъсам каиша, с който сама се вързвам.

5. Ще отделям по 2 часа на ден за четене

И не в транспорт, в обедната почивка, докато чакам на опашка. Истинското четене. Когато по възглавничките на пръстите ти полепва миризмата на хартия, затваряш очи, докато в главата ти се взривяват хиляди илюстрации. Когато никой не може да те откъсне от другия свят. Задължително - далеч от skype и с изключен мобилен.

Изключвам общочовешките и глобални обещания като „да казвам на стринка, че я обичам", „да съм по-учтива и вежлива с хората в държавните институции", „да стана по-организирана". Премахвам и кретенските ала „да си събувам винаги първо лявата обувка", „да се обуча да не се удрям във всеки ъгъл из нас", да не се филмирам за всичко, да спечеля джакпота, да си търкам петите през вечер с пемза.

Разбира се, това не е стриктна схема. Има още хиляди неща, които човек може и иска да прави за дванадесет месеца.

Но винаги може да заместим кухото дрънчене на първи януари с подготвяне на подобен списък, най-малко: уплътнява деня и е забавно, а често графично представено води и до резултати.

Нали знаете какво е важно в едно обещание? Не да бъде дадено, а изпълнено. Може да започнем и с нещо дребно като смяна на маршрута или марката кафе. Само трябва да спазим ритуала за "ново начало".

Е, честита нова година. Нека е успешна и щастлива.

Oще: година  обещания 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 03.01.201219:39

Тази статия е причината да съжалявам, че няма емотикон с повръщащо човече.

>The нощта

Трудно мога да си представя по-евтин, безвкусен напън за псевдоинтелектуално, претенциозно оригиналничене.
Поздравления.

>натъпкана паржола с хляб

Юле, Юле.. натъпканата 'паржола' с хляб си ти самата, и то не от месо, ами от соев заместител. Е, барем си еко, веган, органик, и прочие, 'нъл тъй?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

7 trellian | 03.01.201210:25

хубаво новогодишно решение би било да престана да дращя по форумите и да използвам времето и енергията за нещо по-смислено
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:38

6 Stanislav Ganev | 01.01.201218:22

Специално към редакторката в уебкафето,дали съзнава и е наясно.че статиите, които напоследък се пускат стават все по елемнтарни и блудкави НЕ! НЕ! НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2012, 14:10

5 Jude The Obscure | 01.01.201216:54

Смее се Да ти имам самопожеланията, Юленце...
Изпуснала си най-важното - да се усетиш и си дадеш пауза
на брътвежите из етера. Усмивка

чнг, нереализируема хетеро на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 18:28

4 Zdravko Zafirov | 01.01.201215:54

Хаха, без обещанието за четене, другите в голяма степен съвпадат с моите идеи за новата година. Поздрави Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2011, 17:01

3 Avgur | 01.01.201214:32

Пляскане Това е най-свежото четмо от началото на новата 2012 година.Подсказа ми път и ме изпълни с оптимизъм,че и аз мога да постигна връх при 1,2 и 3
точка.За 4-та няма да имам пари и време,а за 5-та ще крада,без страх и с удоволствие...време ! Усмивка Дължа я на Юлия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

2 Stefan Chervenkov | 01.01.201213:11

Успех Юле. Ако имаш къде и кога да си отделяш по два часа за четене без да ти пречат и без да е "в рейса, на опашката, в обедната почивка" аз ти завиждам Усмивка
Честита Нова Година на всички Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 01.01.201212:09

Свежо.
Добро утро и Честита Нова Година на всички.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани