Душевни терзания | webcafe.bg
Webcafe

Нещо за душата

Тея Дия
18.10.2010, 12:51 (обновена 18.10.2010, 17:17)
жена, парк, размисъл

Снимка: © Sofia Photo Agency

Щом я докарах до там да си мисля за душата...

Щом я докарах до там да си мисля за душата така, все едно, че е нещо с конкретна форма и цвят, значи все пак живея достатъчно спокойно, че да имам време за такива работи. Като герой на Хенри Джеймс - достатъчно необезпокоявана от бита, за да мога да се концентрирам върху нематерията.

Сега сериозно. Напоследък често ми се набива тази дума на очи и макар и да страня от философски размишления, постоянно се намират хора, които твърдят, че тяхната душевност (простете патоса) е нещо повече от тази на "простолюдието".

По принцип има нещо много подозрително в това някой да ти чете морал, рецитирайки Борхес или Достоевски и тенденциозно да ти вменява, че ако не си чел поне 19 книги от по 1000 страници, не си човек. Също толкова подозрително е същият този човек да допуска 5 правописни грешки на изречение.

Трудно ми е да възприема сериозно подобни хора, защото опитът ме е научил, че природната интелигентност е ненатрапчива и не се осланя прекалено много на чужди фрази.

Затова полудявам, когато чета интервюта на писатели (особено български), които влагат енергията си в това да се отличават от всички други, изтъквайки колко са различни, как само те разбират смисъла, същината, как едва ли не са пратеници на Всевишния.

Не разбирам вайкането по всичко извън общоприетата, сиреч "тяхната" култура. Душевността не може да се мери с броя на месечните ти посещения в Народния или с непроизносимите заглавия, натрупани на нощното ти шкафче.

Хората са различни, всеки намира различни начини да вижда света разнообразно, калейдоскопски. Това, че издаваш стихосбирки и името ти го пише някъде, не трябва да значи, че ти си по-добър от някой, който бачка с ръцете си по цял ден, отколкото с ума си 2 часа дневно.

Гневно ми е. Душа имат и поетите, и металистите, и кифлите, и хейтърите. Както скоро написах, ние сме тяло, дух и пълнеж, но пропорциите не са винаги задоволителни.

Сега обаче осъзнавам колко нелепо е някой да кори друг, че е затрил вътрешността си - при положение, че не всеки може да води живот, който да му позволи да задоволява нуждите на съзнанието (избягвам думата дух).

Ние сме плод на грозотата сред нас, няма как да сме красиви,  всичко да ни е извисено и проблемите ни да се ограничават с това дали имаме поредния бестселър върху нощното шкафче. Именно гротескното прави душевността на хората по-необичайна от тази, класическата, която служи за еталон. Колко е адекватна е друг въпрос.

Давам прост пример колко е криворазбрано понятието истинска душа напоследък. Аз нямам нито годините, нито опита, за да кажа кое е правилно и кое грешно, но следя и писатели, и връстници, които нямат нищо общо с "културните" среди. Слагам го в кавички, а всеки да си го разбира по своему.

Човекът Х отива на театър, не защото е луд фен на "Хъшове" и иска да се наслади на Морфовото творчество, ами 'щото Владко Карамазов, нали се сещаш, просто не е за изпускане.

Друг куриоз: човекът Y пише цели тиради как българският народ тъне в безкултурие, всичко е пошло, мерзко, долно, неграмотно, затъпяло, скотско и т.н. И на следващия ден виждаш снимка на въпросния, изтипосана в някой "добронамерен" вестник, на която нашият герой се налива с уиски и показва палитрата си от ЕнтелЕгентни физиономии. Мерси...

Всичко това идва да покаже, че всички сме еднакво затънали в бездуховност, а ако предпочитате - еднакво духовно извисени сме. И пролетариат, и интелектуалци.

Ние сме продукт на своята действителност, както винаги сме били, просто сега сме една идея по-образовани, за да го осъзнаваме и това да ни дразни.

Нравоученията на тема колко беден духовно е българинът адски дотягат, дами и господа. Българинът тепърва се оттърсва от сервилния си манталитет, така че досега все сме си били един дол дренки - проповедници и маймунки, които да им се кланят.

А душата, набедената душица, тя няма нищо общо с това. Тя е красивото, без което грозното нямаше да ни се струва толкова ужасяващо грозно. Представете си тогава колко красива е тя всъщност!

Oще: душа  интелектуалци  терзания 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

5 Anton Andonov | 25.10.201015:28

Хубаво е всички да сме по-положителни. Сложете емоциите в торбата на Дядо Коледа, като подарък за Святата нощ. Нека обсъждаме нещата, по-такъв начин, че да откриваме взаимно решения. Няма едно положително изказване тук. А самите статии са просто рожба на иронията, сарказма и негативизма. Лошо е, след като тези хора са още млади, а са изпълнени с такава пагубна енергия. Демоните са обзели душите им и никога няма да могат да бъдат щастливи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 15:12

4 porcupine | 22.10.201000:07

Да, душите ни са в плен на разкапания ни бит!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 20:19

3 Станислав Костов | 18.10.201016:28

Даам бедни душици. Откъдето и да ни погледне човек Усмивка
Истината е че нашего брата си "надви" на масрафа.Демек вече е осигурил салатката и ракийката.Е, сега, че колата била на лизинг и дърпа полвин заплатка няма нищо.Колата е лицето на един човек.Така де.Жената също. Пък може и на театър да иде.Току виж весниците писали после.

Ама не се амбицирай авторке, тука е така:
"Ту мъч пипълс към онли фор дъ паст дъ тайм.Но уорк.Но секрефиси.Дис ис дъ гейм"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

2 skd911 | 18.10.201014:54

Ако политически коректният морал беше равностоен на издигната душевност, можеби тези хора щяха да са такива за каквито се мислят, но това не е така.

Но какво всъщност означава издигната духовност. По мое мнение такива са хората които искат да разберат нещо повече за себе си и за вселената, без да се превръщат в роби на материята. Робите на материята, не могат да бъдат издигнати духовно, те работят за нея, но не знаят нищо за нея нито за себе си. Единственото нещо което те правят е да работят, дори когато почиват или когато мислят. Всичко при тях е свързано с това дали има печалба от нещо или не, дали е икономически ефективно или не. Но никой от тези роби не си задава дори за миг въпроса че ние не сме тук за да градим къщи и хотели, а сме тук да научим нещо......... нещо за себе си и нещо за вселената. Понякога за да научиш нещо трябва да забравиш за думата печалба, трябва да дадеш всичко матетриално за да получиш нещо малко духовно. Но реално това нещо мъничко, ще струва повече от всичко материално, то ще е безценно. В днешно време никой вече не учи заради самото знание, никой не мисли заради самата мисъл, непрекъснато се прави сметка........ "като изуча това дали после ще мога да взимам пари, дали ще се реализирам". Колкото повече се свързаме с материята, толкова по важна ще става тя за нас, толкова по малко духовни ще ставаме, толкова по малко ще искаме да разбираме нещо. Накрая ще изгубим всичко без да сме научили нищо........ и цялото ни съществуване тук ще е напълно безмислено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 14:46

1 strahil | 18.10.201014:25

Една дума обобщава статията - лицемерие
   

оценка

+0 -0