Онлайн свалки с щипка традиция | webcafe.bg
Webcafe

Онлайн свалки с щипка традиция

Lifecafe, по www.theglobeandmail.com
22.09.2012, 17:37 (обновена 24.09.2012, 17:22)
Секси мацка в дискотека

Докато хората имат мозък, сърце и полови органи, доброто старо сватосване никога няма да излезе от мода

Да стоиш до телефона в очакване на някое момче да се обади е познато усещане. Да чакаш да ти се обади робот обаче е нова тръпка. Tawkify.com е сайт за онлайн запознанства с интересна заигравка към традиционното - живи, дишащи хора-сватовници.

В пазар, наситен от сайтове за запознанства като eHarmony и OKCupid, които използват компютърни алгоритми, за да свързват потенциални интимни партньори, Tawkify, който излезе официално в САЩ през април, а сега се разраства и обхваща и други страни, предлага уникално личен подход.

Уебсайтът е идея на 60-годишната авторка на съвети за списание Elle Джийн Керъл и технологичния вундеркинд Кенет Шоу (един от авторите на популярното Facebook приложение Purity Test).

Създателите на Tawkify от различни поколения са перфектната метафора на смесицата между ново и старо в сайта, който съчетава изпитаното старо сватовничество с цифровата ера на онлайн запознанствата.

"Докато хората имат мозък, сърце и полови органи, доброто старо сватосване никога няма да излезе от мода,"

споделя Керъл. Необвързаните хора, търсещи партньор, които се регистрират в сайта, трябва да отговорят на по-малко от 10 въпроса, на базата на които екипът на Tawkify, състоящ се от петима живи сватовника, им изготвя оценка.

Някои от тях са стандартните паспортни въпроси като пол, възраст и град на местоживеене, а други изискват по-дълги писмени отговори, които помагат на сватовниците да разберат що за човек сте и какво търсите в потенциалните си партньори.

Когато има съответствие между двама души, "г-н Брукс" - автоматизиран робот, който има склонност да цитира текстове на Стиви Уондър, изпраща имейл с инструкции до двамата души, съветвайки ги как да продължат.

Услугата струва 19 долара за едно сватосване, $49 за три, а освен това сайтът предлага пакети с повече възможности, които струват между 99 и 999 долара за неограничен брой сватосвания. Полето за избор си остава малко, тъй като сайта за момента има само 8000 членове (за сравнение, до края на 2010 eHarmony разполагаше с 33 милиона потребители).

Въпреки плитките води, все пак реших и аз да се гмурна


В своя онлайн въпросник, аз заявявам, че търся забавен и мил мъж и споменавам за любовта си към камионите за бързо хранене, както и телевизионните предавания, посветени на тях.

Tawkify, Tawkify, намери ми половинка.

Получавам няколко имейла от личната ми сватовница Джени Студенрот, която ме уверява, че скоро ще открие подходящ за мен мъж. Чувствам се, сякаш ме урежда някоя роднина.

Вместо да прекарвате часове в несигурните опасни морета на връзките, търсейки подходяща за вас риба, сватовниците от Tawkify я улавят вместо вас и ви я поднасят готова за опичане

Хората имат нужда от "някой, който да им помага да се справят със социалните недостатъци на онлайн срещите," обяснява г-н Шоу, който всъщност смята сайтовете за онлайн запознанства за безполезни, защото няма времето да рови из стотици профили на непознати.

Намесата на Tawkify не спира до първоначалното сватосване. Другите аспекти на срещите - като това да поканиш някого да излезете или да решиш колко време да изчакаш, преди да му се обадиш - също се управляват от системата на Tawkify. Сайтът действа като посредник, който насрочва телефонните обаждания и планира срещи като личен асистент или опекун от 1950-те.  

Освен това, сайтът разполага с опция за сватосване според рейтинга ви в Klout - спорен метод за измерване на "влиянието" в социалните медии - и се отличава от останалите сайтове за запознанства по това, че никой друг, освен вашия сватовник, не вижда снимката ви.

"Искаме хората първо да опознаят характерите си," коментира Шоу


Първият контакт между двама души може да бъде 10-минутен разговор по телефона, който да прерасне в романтична разходка из града или тайна, предварително планирана от сватовника, "мистериозна среща".

Няколко дни след регистрацията г-н Брукс ме информира, че съм сватосана за господин на име Джеймс (разбира се, това не е истинското му име) - мъж, който споделя моята страст към нещата, които се случват напоследък. Нашият десетминутен разговор е насрочен за 11:30 сутринта в събота.

Малко съм нервна. Мотото на Tawkify е "любов от първо обаждане", ала телефонните разговори вече не са основният метод за комуникация при хората на моята възраст, които предпочитат SMS-ите, туитовете и имейлите. По този начин неловкостта е сведена до минимум, а паузите са умишлени.

В 11:30 телефонът ми не звъни.

В 11:34 дланите ми се изпотяват.

В 11:38 пращам мейл на сватовницата ми Джени, за да видя какво става.

В 12:30 г-н Брукс най-накрая ме свързва с Джеймс. Изглежда, че дори роботите не са безгрешни.

"Малко е неловко," казва Джеймс за срещите по телефона. Той е правил нещо подобно точно веднъж преди това.

Пет минути по-късно вече сме изчерпали нещата, които бихме могли да си кажем.

Джеймс пуска шега, която не разбирам. Моите опити да се помайтапя пък са посрещани с гробовна тишина.

Разговорът ни приключва и аз изпитвам неподправено облекчение. Любовта може би е сляпа, но някак си се съмнявам, че е изпълнена с неловко мълчание.

Сватосването поне в случая определено не бе успешно. Но дори и да не изглежда вероятно един сватовник да успее да създаде успешна връзка между двама души, без да ги е виждал на живо, също така не изглежда особено вероятно един компютър, работещ с алгоритми, да създаде любовна магия; напоследък обаче бях на твърде много сватби, за да съм сигурна в каквото и да било. С Tawkify поне сватовниците от плът и кръв се срещат със студената логика на компютрите.

Oще: запознанства  онлайн  партньори  свалки  сватовници  уебсайт 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

2 TheSpider | 24.09.201210:28

Всъщност ако махнем празните приказки от статията става дума основно за пари - запознанствата си е доста добър бизнес: търсене и пазар винаги ще има докато има хора. Самотни хора има винаги, които са най-вече мъже. Съответно във всичките тия сайтчета мъжете преобладават, а на жените им е омръзнало от глупости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

1 koya sam? | 24.09.201201:29

Пфу, само това остава: търсачка да подбира кой е "подходящия". Аз по-лесно по форумите бих преценила кой ми допада и кой - не като им чета мненията по разните въпроси и начина на реакция.
Гледам, младежите завръзват познанства по фейсбук, скайп и т.н. Почти не излизат от къщи вече. най-много един-два пъти седмично да излязат вечерта. Цялата комуникация им е през интернета Усмивка
   

оценка

+0 -0