Защо Facebook стана поле за масово избиване на комплекси | webcafe.bg
Webcafe

Под маската на истинското име

Боряна Попова
28.07.2010, 10:34 (обновена 10.08.2010, 18:16)
Facebook

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Facebook стана поле за масово избиване на комплекси.

В началото във Facebook беше доста интересно и приятно. Тази социална мрежа ти дава шанса да общуваш с хората, с които така или иначе ти е приятно да го правиш, и то по-често от онези два пъти в годината, в които намирате време да пиете по бира.

От време на време хващаш някой статус или песен, които докосват нещо дълбоко, така както някоя фраза те кара да се отваряш към човека, който я е изрекъл в истинския живот.

Дори понякога съм се чудила къде общуването е по-пълноценно - в реалния свят, където ежедневно минавам покрай толкова много хора и "общувам" с тях заради едното добро възпитание, или във виртуалния - където обръщам внимание само на тези, с които имам какво да си кажа.

Да влезеш в дадена тема и да намериш хора със сходни интереси и виждания някак си прави понасянето на самотата от съществуването по-лесно.

И като видиш някоя оригинална група за селски пръчки, щампи и простотия, осмиваща цялата чалгарска "естетика" и начин на живот, заляли бедната ни държава, не ти остава нищо друго освен да се присъединиш.

В началото, разглеждайки снимките и четейки коментарите към тях, се лашках между абсолютния потрес и истеричния смях. На моменти просто нямаше как да се сдържа да не напиша коментар, основно "хранещ" самозаснелата се "девойка".

Колкото повече време минаваше, толкова по-популярен ставаше Facebook и простотията го заливаше все повече. Вече не беше приятното място за общуване с готини хора. Вече беше място, на което хората се хвалеха със снимков материял какви гъзари са, колко са красиви, желани и успели...

Facebook стана поле за масово избиване на комплекси.

В един момент комплексарщината достигна критичната си маса и нещата излязха извън контрол. Някой пуска снимка по бански на басейна. След една седмица в отговор се пуска снимка топлес на яхта от "приятелка", която много се е "зарадвала" че "дружката" й си е изкарала добре предния уикенд.

Всяко петъчно напиване е подробно докуменирано и отразявано в поредния албум, носещ името на популярен клуб и съответна дата - за пояснение на неразбралите. Ако едно събитие не е подробно отразено със снимков материал, то все едно не се е състояло.

Забавната група със смешно-потресаващите снимки вече не беше толкова забавна. Потърпевши идваха, искаха обяснения, обвиняваха, заплашваха, обиждаха и правеха какво ли не, само за да заглушат гласа на тези, които се бяха усъмнили в тяхната красота, сексапил, изисканост, стил и класа.

Не вярвам, че съдържанието на подигравките под снимките предизвиква този фурор от емоции и агресивни реакции срямо всичко живо наоколо. Просто тези хора са неспособни да понасят критика. Стигнали до крайности в избиването на комплексите си, в демострациите на стил на живот, за тях гласа на чикиджията пред другия монитор, който им казва "wow strashna si! Mnoo sexyyyy" "6te te izppkam bejbi" е единствения, който са склонни да чуят.

Това е онзи глас народен, който ги кара да се чувстват уникални, желани и успели. Все пак, в чалга културата "успял" означава красив, богат, желан и най-вече известен. Няма значение с какво-важното е за теб да знаят много хора и името ти да! се върти по жълтите медии.

После се появиха много групи, които са уж на същата тематика. В тях вече простотията, злобата и желанието за избиване на комплекси взе връх. Те са гротески. В тях крадеца вика дръжте крадеца. Вместо създателите им и активните участници да бъдат над нещата и да се смеят, те са затънали дълбоко в лайната, заедно с тези, които осмиват.

Всичко това ми напомни как преди години пишехме от псевдоними, без снимка, само с аватар, по форуми и страстно бранехме анонимността си. Интернет беше място за обмяна на идеи, убежище от простотията. С навлизането на социалните мрежи нещата се промениха - анонимността вече не беше приемлива. Направо си беше демоде. Човек трябваше да застане с истинското си име и истинската си снимка.

А всички ние, винаги, навсякъде и по всякакъв начин се опитваме да внушим на хората, че сме такива каквито искаме да бъдем, а не такива каквито сме. И го правим, защото ние самите не се приемаме. Също така не вярваме, че другите ще го направят.

И сега, създавайки профил в социална мрежа с истинското си име и снимка, но все пак виртуален, усилието на хората да се представят за това, което им се иска да бъдат, е колосално.

И ако Facebook е криво огледало, то колкото по-голям става той, толкова повече се изкривява огледалото, което всъщност е светът на виртуалното ни АЗ.

Това е парадоксът на виртуалното общуване - докато е анонимно и всеки има възможност да бъде това, което не е, то е най-истинско и лишено от фалш и преструвки.

Под маската на аватара сме склонни да бъдем себе си. С истинската си снимка се опитваме да бъдем някой друг. Опитвайки се, да изваждаме на показ точно нещата, които така отчаяно искаме да скрием.

Oще: facebook  група  социална мрежа  статус 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.04.2011, 12:46

9 Rapidfire Lighthning | 08.08.201119:34

Фейсбук винаги ме е отблъсквал именно със задължителното разголване. Щели да ми изтрият акаунта ако не се регистрирам с истинското си име.
Еми не го изтриха. Не обичам нито да се показвам нито да ровя из живота на останалите. За мен личното пространство е свещена територия, дори когато насила ме навират в нея.
Та и аз не знам за какво ми е. Да има.
Още в древните времена на mIRC, когато всички говореха в обща чат стая, тези които ме въведоха в това тайнство, ме предупредиха - никога, при никакви обстоятелства не пиши истинското си име. Споменавай колкото се може по-малко подробности за себе си. И помни - в НЕТ-а много се лъже! По късно стана ясно и че може да се краде.
Спазването на тази елементарна компютърна хигиена ми е спестила доста неприятности, които наблюдавах да се случват на другите, които я пренебрегваха.
Нека да съм асоциален тип. Нека да съм кибер престъпник - преди малко прочетох статията и се забавлявах искрено.
Но повече ме забавлява да нося маска и да гледам изводите, които хората си правят по нея.
Нямам намерение да я свалям. А ако някой ме задължи - ами форумите ме губят като член.
Не че ще е кой знае каква загуба. ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 22:54

8 Fandrade | 02.11.201023:15

Много ми хареса становището на авторката, хубава статия. И аз се включих в семейството на Фейсбук още когато тепърва прохождаше, наистина беше приятно и уютно за електронна мрежа... Но светкавично нещата започнаха да се видоизменят. Отдавна вече не съм част от това семейство. Явно ми дойде в повече простотията.

Поздрави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

7 Милена | 29.07.201012:13

Фейсбук е реалността за подрастващите! и наистина е поле за изява на КОМПЛЕКСИ!малко повечко родителски контрол може би ще балансира нещата! Кой знае... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

6 Милена | 29.07.201012:12

ФЕЙСБУК ... е реалността за подрастващите..! Такъв тип ел.мрежи са изключително вредни за малките деца...8-9-14 годишни! Би било хубаво ,ако има контрол над мрежата или просто да контролирате повече нас, вашите деца! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

5 ludipari | 28.07.201017:44

На мен Facebook помага да промотирам, рекламирам и налагам бизнеса си. В това за мен е неговото най- голямо очарование. Всичко друго е ала- бала, губене на време.


www.Otslabni.net/blog
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 16:16

4 No | 28.07.201016:21

"Осъмнили" се пише с "У",а "Усмиват" с "О" . Статията изразява това, което мисли всеки един човек за другите. И преди Фейсбук общуването винаги е било такова. Пр.: "А пък моят чушкопек у мазето е по-голям" Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 18:45

3 macoelo | 28.07.201014:58

еми... всичко си е вярно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

2 мааму стара | 28.07.201013:36

предсказанието на Нострадамус за свършека на света било следното : '' Когато във всеки дом влезе дяволът, преобразен като някаква магическа кутия...'' дали не става въпрос за телевизора или компютъра, аз незнам, но и двете кутии са дяволска работа.../без коментар/...какво мислите приятели ?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2010, 14:30

1 matwe | 28.07.201012:40

Много добро!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани