Приказки за Чалгария | webcafe.bg
Webcafe

Приказки за Чалгария

Юлия Желязкова
22.03.2012, 12:09 (обновена 23.03.2012, 13:32)
Софи Маринова спечели Евровизия

Снимка: © Димитър Калиновски

Не-чалгата за мен се изразява в това да се старая да съм над тези неща

Чета си разни неща в нета, слушам музика, когато невинно решавам да попитам една приятелка как я кара. Милата е възмутена и ми изсипва 16 монитора в колко сбъркано общество живеем.

В една от паузите лениво измъморвам „Защо, бе?"

„Е, как, днес под едната новина за Софка какви коментари има..."

„Коя Софка, душо? Нали знаеш, че не съм в час"

„Софи Маринова, „Евровизия", „ала бала"...

Ахааа. Признавам, за „Евровизия" знам толкова, колкото за хранителните навици на летящите хлебарки. Още от 2009 казах да не ме занимават.

С малоумни коментари до такава степен съм свикнала, че рядко преглеждам.

На приказки за Чалгария и бесен патриотизъм съм се наситила. Не искам да повтарям мнението си относно тези неща. Редуцирано звучи така: не може да твърдиш, че си наясно и обичаш нещо (страна, традиции, история, вярвания, обичаи), ако не желаеш да си погледнеш малко по-далеч от носа. Обичта е осъзнато действие на базата на сравнения, толерантност, общочовешко усещане. Изненада - има го и в Африка и в милата Татковина. Всичко останало е едно преднамерено бля-бля, биене в гърдите и форсиране на омраза на празен ход.

Но да не се отплесвам съвсем.

Няма да коментирам „Евровизия", нито чалгата, нито страната. Ще ви кажа какъв е последния ми медиен спомен от „циганията".

Та, Иван Гарелов водеше едно предаване. „Вот на доверие". Като всеки подобен формат, имаше и благотворителен с участие на „извьйестни". Не знам поради какви причини съм засякла фолк певицата Бони, но помня, че една от другите участнички беше Юлияна Кънчева и още няколко изтъкнати дами.

Ужасно неточна съм във фактологията, Google не ми помага, простете. Но това, което със сигурност ми се е запечатало беше гнусното отношение към нея. Не бяха нападки, реплики, чудесии. Адски грозно. Също си спомням, че жената в някакъв момент изпуши и се разплака, казвайки си „да, циганка съм, да, пея, гледам си детето". В този момент се почувствах тъпо.

Така. Обръщаме нещата на друга плоскост. Много ми се иска България да я представят някоя от любимите ми Маймунарно-Строежни-Айляк групи. Обаче не би.

В същото време, ако трябва да избирам между чалгаджийка-циганка, която се е държала достойно и по първично детски начин не ме дразни, и някоя намахана PR кака, която е тъпа и злобна като галош на дракон... как да ви кажа...

И в крайна сметка, не-чалгата за мен се изразява в това да се старая да съм над тези неща.

Да кажеш, че не ти харесва песента - разбирам.

Да изказваш безумно крайно мнение на базата на етнос, съжалявам, но доста грозно ми стои.

Затова ви призовавам първо да дефинирате какво точно е „българско".

Защото не съм чула новина да участваме в този конкурс с пайдушко хоро. А регистрацията и жителството са друга бира.

Второ - никога, ама никога да не си пускате песен на някой различен по цвят на кожата, националност и пол, различен от вас - 'Щото сме адски принципни хора.

И трето - да ми обясните какво точно ви брига „Евровизия". Явно години наред не мога да проумея.

С какво да завършим? По-малко злоба и повече свобода за пурпурните мечки в Тайланд. Viva

Oще: евровизия  етнос  софи маринова 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

74 Voin | 25.03.201221:47

Аз изобщо не ви разбирам защо се връзвате.
Първо Евровизия никога не е била мерило за добра музика /дори преди 80та Фрида/, респективно певци. Ако искате направете справка от спчелелите го през годините колко изобщо са станали известни...има няма 5/6 за колко...50 години?
Ще кажат някои- талантливи парчета са били...но талантливият изпълнител не е талантлив за едно парче само...
Но да речем, че Евровизия е голяма работа. Какъв срам, че ще ни представя циганка...
Я да видим /аз циганите не мога ги дишам как` Софка още по- малко/... Софка е родена в България...значи да се насерете, от 10 кладенеца вода да вадите- българка е. Значи има право да участва.
После, конкурса е за певци...аз може да не я харесвам изобщо, но не мога да си изкривя душата- има много добър глас. И каква е нейната вина, че великите бели българи не можем да изкараме по- талантлива на нейно място... по една или друга причина...
Така че, АКО Евровизия беше истинско мерило за качествена музика, аз лично нямам нищо против тя да е певицата, която ни представя. Това е конкурс за МУЗИКА /хипотетично/, не за етнос.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

73 tytyrytka | 25.03.201211:19

Юлия-ютия,
много си права за Много ми се иска България да я представят някоя от любимите ми Маймунарно-Строежни-Айляк групи.
мюзик-спейс.бг е пълен с подобни твари и аз също искам да попитам-за какво въобще се напъва тоя народ да прави адски безвкусна музика и ре4итатив. То не беше Биг-ша, то не бяха некви там картели...
мале мила, пази ни, още повече, днес е Благовец, деня на майката!
не само българска, а и Божията! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

72 Крив Макарон | 24.03.201210:11

За да има сполучливо изпълнение, трябва да се постави добро задание. Когато липсва задание, и всеки де що изсмукал от пръстите си нова песен може да се яви на конкурс и да участва, е нормално низките страсти да излизат на показ.
Повече от явна е липсата на стандарт, по който едно първоначално жури да филтрира участниците. Бълвочите са в изобилие, а участниците са без каквото и да е музикална хигиена (дано не звучи прекалено претенциозно).
Да направят едно грамотно задание, което да изисква участниците срого да се придържат към някаква наложена категория: поп, рок, джаз и т.н., да запазват характерните за стила елементи и да ги съчетават с визия в духа на конкурса Евровизия и тогава може да се получи нещо стойностно.
Аз мисля, че дори зрителите и онези, който заявяват отношение по този конкурс трябва да се обединят около някакво виждане, идея или творчески подход и да насочат усилията на изпълнителите към нея. Тогава победителя ще е олицетворение на тази идея, и ще е без значение дали се казва Софка, Бонка, Деска или Лили. Когато се положат тези основи, тогава ще бъдат постигнати и успехите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

71 Frida | 24.03.201208:34

иначе правилно сте разбрал мислата ми, че циганите и циганията не могат да бъдат извор на по-високо самочувствие и да са база за сравнение, ако изобщо претендирате за някакво превъзходство, при положение, че хора умират от глад
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

70 Frida | 24.03.201208:23

strawsPulledAtRandom
първо, мерси за -мацко- Смее се
второ, за подаянията и членския внос - една малка нация няма начин да не плаща някъде членски внос, като получава насреща някакви облаги, разпределяни от елита й. това е положението. въпросът е дали присъединяването й е към по-напреднали или към по-назадничави съюзи, и оттам - развитието й. неслучайно се върнах към Евровизията, каква беше и какава стана. а беше, защото музиката бе главното в нея, а не кой ти е съсед и дали тръскаш кючек или гониш бели мечки ведно с него. сега ако знаете колко членски внос е платила и плаща България в стария съюз, за да бъде държана зад оградата на това хубавото в тогавашна Европа, просто нямаше изобщо да споменавате учебните операции на една малка, професионална армийка в бойни условия на чужда територия. все пак не бихте желали армията ви да се обучава в пособни условия на родна територия, нали така?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

69 deowin | 23.03.201223:37

>хора осмелили се да "посегнат" на специалния етнос, и да го накажат по някакъв начин за неспазване на закона първо ги обвиняват в дискриминация, после някоя правозащитна организация наема невероятно скъп адвокат за да накаже злия българин-расист

Ще повярвам, че контрольорите не пипат циганите, точно тогава, когато дадеш _един_ пример за случай, в който контрольор от градски транспорт да е санкционирал циганин, и после да е бил осъден за дискримицания. Или поне съден.

До тогава, подкрепям мнението на Мина, че на хора като теб просто им е удобно да вярват, че циганите вършат противозаконни дейности единствено защото контролните органи ги е страх да бъдат обвинени в дискриминация, докато реалността съвсем не е такава, и това с 'позитивната дискриминация' е, хайде, не пълна глупост, но абсолютно не-фактор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

68 Божидар Гюлмезов | 23.03.201219:35

66 Мина | 23.03.201218:19
А да ти е идвало на ум, че това не е никаква "толерантност", а просто ... страх (т.е. предразсъдици и други първични неща...
---------------------------------
А да ти е идвало на теб на ум, или аре да не е на ум - да е достигала до теб информация че хора осмелили се да "посегнат" на специалния етнос, и да го накажат по някакъв начин за неспазване на закона първо ги обвиняват в дискриминация, после някоя правозащитна организация наема невероятно скъп адвокат за да накаже злия българин-расист, и за десерт или държавата/общината ги уволнява "за да не насажда етническо напрежение", или ги осъждат я на уволнение, я на парична санкция, я на затвор...


И това важи навсякъде - от общинския транспорт, до МВР, където полицаите ако са под 5 към 1 спрямо циганите, и няма как да ги озаптят или бягат (ако успеят) или просто се оставят да ги набият и изпотрошат патрулките, "стреляйки във въздуха", докато циганите им скачат с колове и брадви, защото ако им посегнат ще ги уволнят за "дискриминация" (има достатъчно точно такива случаи на уволнени полицаи)...


Пък след това разни боклуци се чудят защо имаме негативно отношение към бедните орки, дето не са го заслужили с нищо...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

67 Mile Manolov | 23.03.201218:56

въобще не ми харесва как наричате евро бантустана чалгария!
ето и аз малко патриотизъм да покажа muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

66 Мина | 23.03.201218:22

62Шебек Хасан | 23.03.201216:52

Ако да си "модерен", "от 21-ви век", "европейски", "западен", и "готин", означава да харесвам разни чалги и разни цигански зурни, само защото били "различни" и въпреки, че са некадърни, гадни и противни, то по добре да съм си старомоден, балкански, източен и люх.
--------------

Шебеко, за турското робство те подркрепих, но тука си направил СЪЩЕСТВЕНА грешка! НИКОЙ не те кара да ХАРЕСВАШ! Думата е само да НЕ ДИСКРИМИНИРАШ! Аке не дискриминираш, то ти не си ""модерен", "от 21-ви век", "европейски", "западен", и "готин", ", а чисто и просто НОРМАЛЕН човек!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

65 Мина | 23.03.201218:19

19Bobby_gBG | 22.03.201217:11

15 Thea Atanasova | 22.03.201215:58
----------------------------
То хубаво че точно този циганин се е оказал "човек", за разлика от многото други орки, с които е пълен този етнос, но факта че никакви контрольори не смеят да бутнат циганите, че и се оставят циганите да им заповядват кой друг "има правото" да не спазва закона е наистина плашещ...


Да му е*а и криворазбраната толерантност, която всъщност е позитивна дискриминация.
----------

А да ти е идвало на ум, че това не е никаква "толерантност", а просто ... страх (т.е. предразсъдици и други първични неща...)!?? Чуди се
   

оценка

+0 -0