Да излизаш с копие на себе си | webcafe.bg
Webcafe

Да излизаш с копие на себе си

Lifecafe, Керли Сциортино, Vogue
03.12.2014, 18:15 (обновена 07.12.2014, 08:22)

1 от 11 снимки Назад Напред

Брад Пит и Гуинет

Снимка: © Getty images

Понякога е трудно да се прецени дали някои двойки винаги са си приличали, или просто са от онези, които с времето се преобразяват един в друг, както когато Гуинет и Брад си направиха идентични грозни прически

Първия път, когато чух понятието "туининг", бях на около 20 години. Най-добрият ми приятел тогава, когото ще нарека Бен, беше висок, болезнено слаб "нърд" с хиперголеми очила, дълга до раменете изрусена коса и мания по изкуствената кожа. Определено не изглеждаше като типа човек, който ще срещнете всеки ден, меко казано.

Така че беше крайно изненадващо, когато един ден той се появи с гадже. А момичето приличаше практически на негово копие. Изглеждаха "лика-прилика": приличаха си по всичко: от чертите на лицето до усещането за мода.

Бен определяше техните отношения като "туининг", сякаш това е някаква утвърдена модна тенденция.

Тогава приписах отношенията им на факта, че Бен беше странно вманиачен по себе си. Тогава помислих, че става дума за изключение. Оказва се обаче, че съм грешала:

"да излизаш с копието си" вече се е превърнало в нещо повече от мода.

Хората явно имат доста високо мнение за себе си.

Доказано е, че повечето от нас имат необосновано завишени представи за собствените си възможности и черти. В психологията това е известно като "позитивни илюзии" и е важно за личността ни, доколкото ни позволява да гледаме оптимистично на живота.

Тъй като сме много суетни, не е толкова трудно да си представим, че повечето от нас желаят партньор, който е сходен с тях.

Допълнително нови данни от сайтовете за запознанства показват, че всъщност всичките тези приказки, че "противоположностите се привличат", които са ни втълпявали в главите, са митове.

Въпреки че над 80% от хората смятат, че предпочитат да излизат с някой, който ги допълва, вместо да прилича на тях, според едно изследване, на практика хората - и особено жените - са много по-склонни да изпратят съобщение на някой на сходна възраст, със сходна привлекателност, образование, чувство за хумор, креативност и прочие.

Но нарцисизмът не спира дотам:

учените твърдят, че сме и по-привлечени от хората, които имат лице, което буквално изглежда като нашето собствено.

Ето как разбираме това: в психологическо изследване на табутата върху инцеста, проведено от университета на Илиноис в Ърбана-Шампейн, учените са слели изображения на лицата на участниците в експеримента, за да получат лицата на непознати.

После те са приканили нищо неподозиращите доброволци да оценят привлекателността на собственото им променено лице наравно с други случайни лица.

И наистина - участниците показали предпочитания към лицата, които имат техните собствени черти. Това е доста изненадващо. Не се ли очаква да сме генетично програмирани да изпитваме страст към хора, изглеждащи различно от нас, за да създаваме по-силно и здраво потомство, а и по този начин да не се насърчават връзките между близки роднини?

Ако вярваме на учените - явно не.

Също така, отделно изследване констатира, че когато някой има лице, подобно на нашето, сме склонни да го възприемаме като по-добър, по-достоен за доверие човек.

Доверието може и да има нещо общо и с това защо бихме желали въпросният човек да се окаже в леглото ни.

Сега съм на възраст, на която връстниците ми започват да избират партньори, с които да станат по-улегнали, и често се изненадвам колко женени двойки, които познавам, изглеждат като роднини.

Понякога е трудно да се прецени дали те винаги са изглеждали така, или просто са от тези двойки, които с времето се преобразяват един в друг, както когато Гуинет и Брад си направиха идентични грозни прически.

Лично аз никога не съм изпитвала привличане към мои двойници, но знае ли човек?

Може пък да се самозаблуждавам. Почти всичките ми приятели имат много големи носове - харесвам големи носове, а и аз самата съм доста надарена в това отношение. През целия ми живот майка ми настоява да спра да излизам с мъже с носове като моя "в името на децата, за Бога!".

Ако са ви нужни допълнителни доказателства за феномена на "туининга", той редовно се документира на уеб сайта Siblings or Dating, където се публикуват роднини и двойки, които изглеждат все едно извършват инцест.

Още по-показателен е Tumblr блогът Boyfriend Twin. С девиза "Защото какво е по-секси от това да излизаш със самия себе си?", сайтът показва гей-двойки, които изглеждат почти идентични.

Наистина трябва да го видите с очите си, защото често е по-стряскащо, отколкото бихте си представили - повечето от двойките си приличат повече и от биологични близнаци, а на всичкото отгоре позират с идентични слънчеви очила, идентично подрязани бради и суичъри "неин" и "негов".

Вътрешният ми инстинкт ме кара да съдя строго хората за стремежа им към "туининг", защото честно казано, в това има нещо неестествено, а и изглежда доста стряскащо и плашещо.

Но връзките, да бъдем честни, изобщо не са лесна задача, и е неимоверно трудно да спечелите и запазите нечие доверие.

Ако фактът, че и двамата имат слаби брадички, може да им помогне да се обичат и да си имат повече доверие, мога само да им пожелая щастие.

Oще: брад пит  връзки  гуинет полтроу  отношения  секс 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2014, 04:44

1 Майкъл | 24.01.201508:01

Между Кейти Пери и нейния урунгел няма никаква прилика. Както и между Ким-ката и нейния.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани