Не се радвайте за женската виагра | webcafe.bg
Webcafe

Не се радвайте за женската виагра

webcafeLifecafe.bg, по Vox
21.08.2015, 18:56 (обновена 25.08.2015, 20:45)
хапче

Снимка: © Getty Images

Има поне пет причини, поради които не трябва толкова да се радваме. Най-малкото, защото заветното хапче далеч не гарантира успех и удоволствие.

Легализацията на женската виагра беше исторически ден в САЩ. За първи път властите разрешиха в продажба от есента да бъде пуснат медикамент, който стимулира женското либидо, основно предназначен за жени в менопауза или със сексуални смущения. Розовото хапче Addyi предизвика вълна от коментари и не всички са убедени, че наистина ще върши работа.

Т.нар. флибансерин по-рано на два пъти бе отхвърлен от Федералната администрация по храни и лекарства (FDA), но този път везните наклониха заради силната рекламна кампания и активизма в защита на женските права.

Има поне пет причини, поради които не трябва толкова да се радваме. Най-малкото, защото заветното хапче далеч не гарантира успех и удоволствие.

Първо, изследванията на флибансерина показаха, че той реално предизвиква подобрения при между 8 и 13 процента от пациентките.

Това е значително нисък процент, освен ако не подейства плацебо ефектът, разбира се. Затова редица лекари отхвърлиха женската виагра, а някои нарекоха Addyi „посредствен афродизиак с плашещи странични ефекти".

Да, всяко хапче има странични ефекти, защото съвременната медицина функционира върху баланса между ползите и рисковете. При положение че Addyi има незначителен ефект, тогава резонно възниква питането - струва ли си рискът да се приема изобщо?

Пробните тестове дават отговор - една на пет жени има оплаквания, най-често замаяност, сънливост и припадъци, което от своя страна е предпоставка за контузии и счупвания. Другото най-често следствие на хапчето е понижаване на кръвното налягане, което е голям подводен камък за жени в по-зряла възраст със сърдечни проблеми.

Излиза, че не само може да се разминете с оргазъм, но и да не се възбудите изобщо, тъй като има вероятност да сте припаднали.

Така стигаме до още един проблем - съчетанието на медикамента с алкохол, контрацептиви и други лекарства. За много жени представата за идеалния секс започва с романтична вечеря в красив ресторант, което предполага поне няколко чаши вино или коктейла.

По-интересното е, че производителят направи такъв текст с 25 души, но мъже - и само две жени. Това е крайно недостатъчно, за да се предвиди как би се отразило хапчето в комбинация с високи градуси в организма.

Съветът на FDA е жените да ползват хапчето непосредствено преди да стигнат до леглото с любимия.

Освен това се предвижда строг режим при изписването му, както и специално обучение за лекарите, за да няма пациентки, които смесват флибансерин и алкохол.

В реалния живот това почти не се случва и много жени, които се предпазват от бременност по аналогичен начин, не престават да пият алкохол. Не е тайна, че в САЩ употребата на антидепресанти, приспивателни, успокоителни и всякакви подобни е доста разпространена, но лаборантите мълчат какво се случва, когато към тях се прибави и женската виагра.

От 2013-та насам, когато FDA за втори път отказа - и то единодушно, да легализира флибансерина, производителят не е дал почти никаква допълнителна информация, включително за дългосрочните му отражение върху здравето на жените.

Сега обаче късметът им се усмихна и с 18 срещу 6 гласа, нежната половина от човечеството, поне тази, която живее в САЩ, се сдоби също с виагра. Междувременно на пазара се продават 26 аналогични медикамента за мъже.

Именно заради поправката на тази дискриминация, рекламната кампания за легализиране на Addyi беше преломният момент.

FDA беше обвинена в сексизъм, но както цитира Пол Такър от Slate.com след разговори с лекари: "Кое е сексисткото в регулаторен орган, защото отказва да одобри неефикасен медикамент, който подобно на всички останали хапчета, има потенциално вредни странични афекти?".

Е, историята вече е написана. Женската виагра беше учебникарски пример за празнословие, обсъждаше се женската сексуалност с напредване на възрастта, някои дори обвиниха фармацевтичната индустрия в измислянето на болестно състояние, което непременно трябва да се лекува.

Да, има жени с недостатъчно либидо и ненормален сексуален живот, които се срамуват и потискат от това. В крайна сметка те трябва да имат няколко опции как да се справят с проблема, а не всеобщо възхвалявано розово хапче с ниски шансове за успех, почти колкото да не взимат нищо.

Oще: американско хапче  виагра  жени  женска виагра  женски проблеми  секс  сексуални проблеми  хапче  хапче за удоволствие  хапчета 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани