Лично и цинично | webcafe.bg
Webcafe

Лично и цинично

Юлия Желязкова
06.12.2010, 13:49 (обновена 06.12.2010, 14:04)
fuck you

Циникът поставя винаги себе си преди теб

От малка съм с вроден сърдечен порок. Не, не си мислете най-лошото. Кардиограмата ми е съвсем прилична. Визирам непреодолимата си слабост към цинични мъже. Качество, което доведе до не една и две катастрофи в личния ми живот.

Винаги съм се питала кое точно ме влече към тях? Безпардонното чувство за хумор? Чаровната първичност? Сарказмът? Определено. Но всичко това е единствено на повърхността, а под нея се крият много проблеми.

Може би е редно да изясня какво визирам под „циник". Разбира се, от гръцкото философско понятие до наши дни определението е изменило същността и асоциациите, които носи. За да изясня дефиницията, може би ще е по-лесно да тръгна от отрицанието.

За мен циник НЕ е човек, който пуши, пие, псува или мърсува. Това е личност с негов си вид морал, доколко „добър" или „лош" е тема на съвсем друг разговор. В едно от определенията цинизмът се спряга като „отхвърляне на обществените порядки".

Истинският цинизъм е идеи отвъд това. Да ги отхвърлиш в душата си - ето това вече е висш пилотаж.

Закъсвацията с така наречения циник се състои в това, че той те превръща в нещо, което не си.

Вариант първи - негово копие

Повечето жени притежаваме едно много особено качество: подражанието. Когато сме хлътнали, всячески се опитваме да вникнем в света на отсрещния, да си обясним нещата през неговата призма или поне да ги изкривим до обща равнина.

Само че за някои неща липсват дълбоки причини. Ако някой се държи като арогантен задник със сервитьорката, познай! Шансът да се дължи на дълбока детска травма е съмнителен, така че просто го приеми.

Кофти става, когато за да го убедиш, че сте от едно тесте, възприемаш същото грубо отношение. Съжалявам, но има една граница, която дама не бива да прекрачва. Да гледаш спорт с дружките, да превъзмогнеш момичешкото хленчене и да заимстваш чар на малка хулиганка - да. Да плюеш по улиците и да крещиш като каруцар, моля те, не, Хариет.

Вариант втори - метаморфоза

Другата ти опция е метаморфозата ти до това, което ТОЙ презира, а именно - истерична и хленчеща лигла.

Няма да забравя една от най-жалките ситуации, в които съм изпадала. Без да прилагам подробности, ще я очертаем със следното: той уж ме харесваше. После ме обиди. Аз отбелязах личния си рекорд за сълзелеене, продължил внушителните 5 часа.

Не ме разбирайте погрешно. Той не ме е ударил, нарекъл с някое цветисто определение, кръшнал с друга жена, изоставил без дрехи насред амазонска джунгла. Не. Нищо трагично или скандално.

Но ме пренебрегна и аз скиснах. Знам, че никак не звучи пичовско. Когато после ми зададоха лаконичния въпрос „Защо се държа като ученичка?", много ми се искаше да отговоря:

„Защото, смотан, може да пия бира от бутилка, да харесвам „Черно фередже" и да не се свеня от някои думи, но  все пак съм ЖЕНА. Искам да бъда нежна и добра, а безчувственото ти кретенско отношение ми пречи на позитивните дзен настройки и ме кара да се сривам психически. А, да. И да се кифля, с което изобщо не се гордея."

Тогава не събрах нито смелост, нито налична граматика. Стоях с вид на преяла със змиорки и тайно се надявах бързо да възкръсна до здравия разум.

Сега си мисля, че дори да бях казала всичко това, ефектът нямаше да е поразителен. Просто защото циникът поставя винаги себе си преди теб. С други думи: „Пей си, Пенке ле, кой ли те слуша".

Другият проблем

Друг проблем при циниците е, че те просто са такива. С комуникативност на глуха бяла акула, когато не им отърва, с причудливи настроения, егоисти, черногледи... константни.

Не твърдя, че не стават за връзка, напротив. Някои от тях постигат чудесни отношения. Но ако сте по-скоро позитивна натура, опитите в сферата на циниците са дяволски изморителни... мамка му.

Романтиката

Хм. Разбира се, тя им е позната. Неслучайно винаги съм твърдяла, че цинизмът е измислен от най-романтичните натури. Може би обратното също важи. С циничен мъж можете до откат да се давите в лунна светлина, да се наслушате на всички хвалебствия по ваш адрес, да пиете амброзия директно от извора. „Силно любят"... но и „мразят" със същата сила. Един ден ще сте Жената с НАЙ-ГЛАВНА буква, на другия ще се чудите откъде ви се е изляло толкова безразличие и тихо презрение.

Накратко - циниците са вълнуващи и прекрасни, но често са непригодни към ежедневието. Никога не ми се е случвало циничен мъж да отиде до аптеката, за да ми купи дамски превръзки. Да изстреля някоя убийствена шега - да, да направи това - твърдо не. Та, замисли се, в период през който яйчниците ти, ако можеха, щяха да крещят, дали ти е до саркастични подмятания?

Темерутите не са циници

Много хора имат проблем с изказването на чувства, тайминга с отсрещни личности, реакциите и прочее. Някои пък наистина са лишени от дълбока чувствителност.

Но циниците... ах! Те са достатъчно интелигентни и надарени с усещания, за да осъзнават абсолютно ясно, че те нараняват. Но както казахме - не им дреме.

Вижте, аз все още ги обичам. Силно при това. Харесва ми да пием бира, да обсъждаме вселенската хава и да се смеем  заедно. Често те са най-добрите ми приятели, но в любовта така и не се сработихме (слава богу!).

Защото искам мъжът до мен да ме „гушка", „мило"-сва, дори да ми подарява предмети с надрусано изглеждащи животинки. Може да е лигаво и кичозно, но все пак съм ЖЕНА. А точно ние трябва да пазим „отхвърлените обществени ценности".

Oще: връзка  жени  мъже  романтика  цинизъм  циници 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.12.2010, 11:09

31 Георги Георгиев | 13.12.201011:18

Всяка черта като определение за даден човек / в случая - циник / може да бъде и положителна такава, стига да може да постави границата правилно, до къде и до колко да си позволи тези "волности".

Не на всеки му се отдава това Тъжен , а би било оценено от Жената Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 16:36

30 ГМАТРУЛ | 10.12.201017:02

Статията е интересна.

Ако трябва да се придържам към един сбит отговор на въпроса що е цинизъм, бих отговорил така: Отричане на света, търсейки фенове. Циникът обича вниманието.

Забележително е, че авторката пише по въпроса. Според мен, индуктивно е извлечено някакво заключение на фона на няколко житейски и любовни случки. Може да се предположи, че от това следва и даден съвет, или заръка, но е трудно да се определи какво се има предвид. Една пълна догадка в тъмното би била, че авторката не е 100 % щастлива с "мило" типа, тъй като й липсва интелектуално стимулиращ човек. Някак си, опитомяването се е получило много добре при "послушкото", а истинското предизвикателство е да опитомиш циника ( нейните циници, за да избегнем генерализиране). Конвенционалната публична мъдрост би казала, че сегашната ситуация е идеална и ако авторката има по-простички приятелки за по кафенце, сигурно знае за какво става дума.

И все пак, авторката се върна към циника, засега като коментар/израз. На сегашната й връзка и лев не бих заложил.

И сега да се обърна лично - Вие сте жена, но Сте интелигентна, с всички негативни последици, което това носи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2010, 14:37

29 KUMA LIZA | 10.12.201012:55

Търся цинезитерапевт !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2010, 18:51

28 Silvi Gavrilov | 09.12.201011:47

Някой /я/ няма ли да щракне една статийка за жените цинички?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

27 Anton Andonov | 08.12.201020:53

Шопе пак ли ти Ве Усмивка. Циник е Д-р Хаус например, но не го намирам за много лош човек, верно човека има някой друг проблем в социално отношение, ама обобщаващо си е пич. Това ще потвърди не една жена ;).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 17:22

26 Diggler | 08.12.201005:21

"Циника никога не си тръгва. Той не става и за приятел."
Така ли му се казва вече на един по-отворен мачо от 2000г. на горе ?
*Всичко за лев* дава една идея в повече как се формират циниците:
"Отворенгяси се наричат Младите Лъвове в някои примитивни култури - това са индивиди, стигнали полова зрялост, но още не съвсем социално съвместими.
За тях е характерно събирането на малки групи и чоплене на семки, семе, слънчоглед, аеробика за устата и т.н., чрез което се стараят да получат просветление. Поради неизградената си все още система за социални контакти, те често се сблъскват с опасности, като например нанасяне на побой от членове на други социални групи. "
Май с разрешението на /dreal.net/
Снимката на аватара ми е от година, снима ме бившата, а точно отивах на среща със...най-добрата и приятелка, ей така, леко цинично...
Дали сега мисли за мен?. Едва ли.
Плези се Юле, горе главата,на време си осъзнала че мъжете (ви/ти) а не бащите ви възпитават, первезно според Фройд, но пък практично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

25 лаик | 07.12.201022:28

А осен да ти купува превръзки,искаш ли и да ти ги слага,после да ти ги маха?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.12.2010, 22:10

24 Boyan | 07.12.201022:18

Много добра статия. Исках само да отбележа, циниците за които става дума често биват наричани в психологията "нарцисисти". Едно търсене за "narcissist", "narcissistic personality disorder" ще ти донесе интересни резултати, сигурно ще разпознаеш много от бившите си любими :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.12.2010, 10:21

23 Арсен Люпен | 07.12.201021:34

@Юлето Желязкова

Благодаря за уикипедичната справка, макар да ми беше излишна.Предложих по-свободно тълкуване на термина, но все пак наистина, Мона Лиза е в края на крайщата 200 гр. боя върху преработено дърво. Да се придържаме към фактите.

Иначе съгласен съм със субективизма. Само това с Алфата...малко звучи като набутване на Териера в началото на глутницата за собствено успокоение.

Благодаря за интересния задочен диалог.

@KypBaPe

Благодаря за разкошния съвет, о мой Алфа мейл.
Опитай се да смениш главите и пак постни нещо.
И внимавай с анализите, че думите ти звучат като "Скъпа моя Херкулес", а това е ...абе добре си е, давай само така!

Лека вечер
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.11.2010, 05:19

22 KypBaPe | 07.12.201014:26

арсен люпен кво си се напрегнала за некъв коч ве. омагъосал те бил с некви книги. абе я си фани един як тъпкач да си те води по кафета ала бала и го забрави тоя твоя.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани