Много често чуваме, а и ние самите често изричаме думите „Всички мъже/жени са еднакви" | webcafe.bg
Webcafe

Генка иска мачо с три ланеца - аз не

Таня Николова
20.10.2010, 10:50 (обновена 20.10.2010, 15:48)
семейство

Снимка: © Getty Images

Ами ако всички наистина сме еднакви, тогава, когато се омъжите, вие сте се омъжили за всички досегашни мъже в живота ви.

Напоследък стана много модерно да се пишат книги, за отношенията между мъжете и жените от рода на "Мъжете са задници", "Как да общуваме във връзката си" и т.н.

От малкия екран редица социолози (лишени от свой социален живот) ни обсипват с информация и анализи относно това, какво точно трябва да правим, за да имаме "перфектната връзка".

Сякаш всички ние сме програмирани същества, които мислят еднакво, реагират еднакво...

Слагат на жените етикети - "бъбриви", "суетни", "ревниви"; на мъжете - "работохолици", "женкари", "комарджии". А прилагайки "формулата за успешна връзка", и теориите зазубрени от учебниците по психология, различни психолози и социолози ни учат как да се обичаме, събираме, разделяме...

Ами модерните риалити предавания, които взимат Генка и Груйо от Малко Нанадолнище, и всички започваме да ги гледаме под микроскоп, правим аутопсия на връзката им, и от там - страшно задълбочени философски и житейски изводи за отношенията м/у мъжете и жените.

Редица „звезди" се бутат да коментират и осъждат поведението на малките опитни мишки под стъкления похлупак.

А и се опитват да ни убедят, че тези малки сиви мишки, които са заразни, миришат и се бият по цял ден, са като абсолютно всички останали мишки - всички действат, реагират по един и същи начин.

Тези събрани от кол и въже десетина души(ци) са извадка на българскатото общество. Сори, но колкото и да се опитвате да ми промиете мозъка, не мога да се съглася, че и аз като Генка искам да си намеря някой селски мачо, с три златни ланеца и мрежест потник, да ме бие сутрин и вечер, а ако е в настроение и на обяд, а аз да танцувам на пилон и мечтата да ми да бъде - анцуг адидас, и да ме снимат гола за някое списание.

Много често чуваме, а и ние самите често изричаме думите: "Всички мъже/жени са еднакви".

Ами ако всички наистина сме еднакви, тогава, когато се омъжите, вие сте се омъжили за всички досегашни мъже в живота ви.

Ако този, когото избираме за партньор в живота си, е различен, значи не всички са еднакви. Все пак, нали рано или късно срещаме сродната си душа, любовта на живота си, Мъжът.

В него намираме това, което сме търсили, той е Различен от останалите.

Аз не съм съгласна, че всички ние сме еднакви и реагираме и мислим по един същи начин. Тогава би следвало всички да сме убийци, или президенти...

Глупаво е, както да правим сравнение м/у мъжете си, така и между връзките си. Всяка връзка ни дава и ни взима по нещо. И най-важното - ни научава на нещо. С всяка една връзка ние порастваме, променяме се, опознаваме себе си, разбираме какво искаме от живота, и от човека до себе си.

Ние, мъжете и жените сме от различни светове, говорим на различни езици, но това не значи, че не можем да намерим начин да общуваме, и в никакъв случай не означава, че не можем да се обичаме. Ние сме различни половини, които се допълват, за да станат едно цяло. В природата всичко е създадено, така че да се допълва. Не винаги различията са гаранция за несъвместимост.

Онзи ден, докато аз и две мои приятелки се отдавахме на манията си за шопинг, и се тъпчехме с нездравословна храна, към нас се приближи един мъж с искряща зелена ризка. Ние го погледнахме въпросително, а той с усмивка се настани на свободния стол, и попита дали може да му помогнем.

Оказа се, че има нужда от съвет, защото имал проблем с жена. Докато продължавахме да го наблюдаваме с недоумение, той ни разказа как на един купон си е пийнал повечко и е преспал с най-добрата си приятелка. А на следващия ден тя му се е обадила и го попитала дали това означава, че са заедно.

Той ни сподели, че я харесва като приятелка, и иска отношенията им да си останат както преди, но и не иска да я нарани. След 5 минути имаше среща с нея и не знаеше какво да й каже.

Едната ми приятелка го посъветва да опита, защото не знае дали въпросното момиче няма да се окаже сродната му душа, голямата му любов. Аз му казах, че според мен трябва да бъде честен с нея и да й каже истината, да постъпи достойно като мъж и като приятел, без да усложнява повече нещата. А другата ми приятелка реши, че може би ще е най-добре да й каже, че иска да останат само приятели - но все пак да пробват дали ще се получи.

Господинът с зелената риза ни изгледа и трите и каза: "И какво да правя сега? Аз поисках помощ от вас, защото сте жени, а вие и трите ми дадохте различни съвети."

Явно се очаква, че всички жени са еднакви - всички готвят, не умеят да шофират, раждат, и разсъждават по един и същи начин. Сякаш сме клонинги или в мозъка ни е имплантиран чип, и сме програмирани като роботи.

Това е абсурдно, както и да смятаме, че всички мъже са еднакви. Преди всичко сме хора, и след това сме мъже и жени, стари и млади, ниски и високи, умни и глупави...

И защо не приемем като предизвикателство възможността да разберем колко интересен, странен и колоритен може да е човекът срещу нас...

Oще: жени  мъже  отношения 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.11.2010, 17:40

6 TPECKATA | 11.11.201017:47

Евалата - право в десятката Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 21:53

5 lala | 20.10.201022:00

Допадна ми статията.
Има различни нива на осъзнаване на нещата. Така като го кажеш "не бива да се обобщава" е рационално и всеки може да каже "да, да, много ясно", а в друг момент пак се връща на по-примитивно мислене и си обобщава на воля, така че няма лошо да се поразсъждава повечко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2010, 17:29

4 N!P | 20.10.201018:15

цитиране на п.куельо е показателно за духовния мензис на написалата това пасквилче
дървения душеприказчик куельо е знаме на пост соц лелката
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 20.10.201016:39

Не искам да изглеждам мнителен, но мъжа със зелената ризка явно е направил опит за запознанство с 3 броя мадами в заведение, не е останал доволен от качеството и е напуснал сцената с кратка реплика по най-бързия начин Много щастлив
Подхода за запознанство с искането на съвет от жена е предполагам най-баналния след "Извинете, колко ви е часа?" или "Не сме ли се виждали някъде". Незнам, сигурно го има описан в списания за тинейджъри прохождащи в любовния си живот.... Смее се
Така де, важното е жената да остане с впечатление, че е заговорена не за друго, а защото виждаш ли ценят мнението и......както тук е и станало Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 14:35

2 Dysphoria | 20.10.201015:02

Име "ГруЬО" не съществува, както и дума "анцуНг"... Но така или иначе не са само това грешките, да не издребнявам. А ако са написани с цел ирония, което ме съмнява, е глупаво и излишно.

По темата - защо разтягаме локуми и пишем неща, които всеки знае. Това е най-нормалното нещо - даден човек да е различен от друг. Проблемът е във факта, че постоянно се задават някакви стереотипи от всякакви измислени звезди и герои, а голяма част от подобието ни на общество следва овчия инстинкт - " Защо да не съм като него/нея, сега така е модерно". Напротив, по-добрият вариант е просто всеки да бъде себе си, а не някой друг. Тук говоря по-всеобхватно, не само по формулировката на заглавието на статията.

Отделно - не разбирам учудването на авторката от реакцията на мъжа със зелената риза. Явно той съди за хората по всекидневните им реакции и поведението им - а те са почти еднакви в огромен процент! Вече кой какво мисли е различно. Жалко и за него, и за Вас.

Както и да е. Нещо се отплеснах в писане на глупости, а и нямам желание да почвам безсмислена дискусия на такава банална тема.

Приятен ден!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

1 Ekaterina Kasabova | 20.10.201013:00

Много щастлив Да! Обобщенията по принцип са глупави и неверни. Отнася се за всичко, не само за "мъжете" и "жените"!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани