Как интернет преобразява търговията със секс | webcafe.bg
Webcafe

Новите технологии в най-древната професия

Lifecafe, по Economist
15.08.2014, 18:43 (обновена 28.11.2014, 19:30)
prostitute

Снимка: © Getty Images

Онлайн форуми дават възможност на проститутките да обменят съвети как да остават в безопасност и да избягват конфликтите с представителите на закона

За хората, търсещи секс срещу заплащане в Берлин, новото приложение Peppr е голямо улеснение. Ако посочите местоположение, то показва списък с най-близките публични домове и техните служителки - със снимки, цени и физически характеристики. Резултатите могат да бъдат филтрирани, а потребителите да си запазят "момиче на повикване" срещу €5-10. Приложението скоро ще обхване още градове.

Peppr действа открито, тъй като проституцията и рекламата й са законни в Германия. Но дори и на местата, където не са, Интернет преобразява търговията със секс. Проститутките и клиентите им винаги са имали затруднения да се откриват едни други и да научават каквото желаят, преди да се съберат. "Картичките" в телефонните кабини за руси сексбомби и дългокраки сеньорити привличат доста малко очи. Потребителите знаят твърде малко за естеството и качеството на предлаганите услуги. Личните препоръки, макар и полезни, звучат неловко. Секстружениците не знаят на какви рискове се излагат с клиентите си.

Сега специализирани уеб сайтове и приложения позволяват обмен на информация между "продавачи" и "купувачи", улеснявайки взаимоизгодните сделки

Търговията със секс става все по-лесна за навлизане и по-безопасна: проститутките могат да се предупреждават едни други за склонни към насилие клиенти, да правят проверки на миналото и здравословното състояние, преди да приемат "поръчка". Личните уеб страници им позволяват да се рекламират и да договарят срещи онлайн; а отзиви от клиентите им по сайтовете с оценки на "работещи момичета" вдъхват увереност на новите им клиенти.

Дори в Америка, където проституцията и подпомагането й са незаконни, маркетингът и уреждането на секс срещу заплащане преминават онлайн. За да заобиколят законите, сървърите се намират в чужбина. Собствениците на сайтове и потребителите се крият зад псевдоними, а целта на страниците е представена за "развлечение" и съдържанието им е "фикционално".

Преходът онлайн изважда на бял свят части от сексиндустрията, които досега оставаха в сянка. Уличните проститутки са по-проблемни за всички - и тъй като са по-уязвими, е по-вероятно да привличат вниманието на полицията, социалните и здравните служби. Но в много богати държави те са малцинство сред секстружениците; само 10-20% в Америка, според Роналд Вайцер, социолог в университета "Джордж Вашингтон".

Изобилието от данни онлайн позволява анализ на по-мащабната и не толкова проучена част от пазара на комерсиален секс: проституцията, случваща се зад закрити врата

Тя се оказва изненадващо подобна на другите професии в областта на услугите. Личните характеристики на проститутките и услугите, които те предлагат, определят цените им; нишовите услуги носят допълнителни доходи, а Интернет позволява гъвкаво работно време и заобикалянето на посредници.

Уеб сайтове като AdultWork позволяват на проститутките, както независимите, така и работещите с агенции и бордеи, да създават профили, чрез които клиентите им да се свързват с тях. Те могат да публикуват подробна информация за себе си, гамата от услуги, които предлагат, и тарифите си. Клиентите могат да търсят по възраст, размери на бюста, етнос, сексуална ориентация, местоположение и други.

Други уеб сайтове събират информация от клиенти, които публикуват отзиви на проститутките, които са посещавали, с подробности за предлаганите услуги, платените суми и описания на срещите. В британския сайт PunterNet клиентите описват мястото, как са прекарали времето с "работещото момиче" и как изглежда то, и избират дали да й дадат препоръка. Подобни описания позволяват изграждането на "личен бранд", казва Мишел, предлагаща ескорт-услуги в Англия (името й, естествено, е псевдоним), и привличането на клиенти, които да оценят услугите, които тя предлага.

Сред по-интересните тенденции е цялостният спад на средната почасова тарифа на проститутките в последните години

Със сигурност една от причините е икономическата криза след 2007-2008 г. От нея изглежда са засегнати дори проститутките, работещи на места, избегнали най-сериозните ефекти от кризата. Ванеса, почасов ескорт в южна Англия, казва, че телефонът й не звъни в продължение на седмици. Мъжете възприемат платения секс като лукс, казва тя, и с нарастването на цените на стоките от първа необходимост, това е едно от нещата, от които те се лишават.

Дори когато тя предлага отстъпки, за да предизвика интерес, клиентите са по-малко отпреди. На места, където пазарът на труда се е сринал, ефектът е по-забележим (вероятно цените се влияят и от това дали проституцията е законна, но големите разлики в данните за американските градове показват, че това не е единственият фактор). Цената на час с ескорт в Кливланд, Охайо например, където безработицата е достигнала 12.5% през 2010, е спаднала осезаемо.

Масовата миграция е друга причина цените да падат. Богатите, големи градове са магнит за емигранти с всякакви професии, включително секструженички. Ник Май от лондонския университет "Метрополитън" е правил проучване на чуждестранните секструженици във Великобритания. И той е установил, че когато те се интегрират и свикнат с местните стандарти на живот, цените им се повишават. Но там, където потокът от пристигащи нови хора не намалява, или пазарът е бил много затворен, емигрантите подбиват цените.

След разширяването на ЕС с бедните източноевропейски страни, всякакъв вид емигранти се прехвърлиха в по-богатите съседни държави

В Германия цените падат в резултат на пристигащите нови бедни емигранти, казва Ребека Пейтс от университета в Лайпциг. Сали, пенсионирана британска секструженичка, която държи апартамент в западна Англия, където няколко "зрели" жени предлагат сексуслуги, казва, че англичанките като цяло се затрудняват да си намират клиенти: просто има твърде много източноевропейки, склонни да работят за по-малко пари.

Преди 20 години повечето проститутки в Норвегия са били местни момичета, които са се стремяли да вземат еднакво заплащане, казва Мей-Лен Скилбрей, социолог от университета в Осло. Сега, с нарастващия брой секструженички от прибалтийските държави и централна Европа, както и нигерийки и тайландки, подобно неофициално "картелиране" е по-трудно реализуемо.

Неопитността е друга причина, поради която новите играчи на пазара работят за по-малко пари, поне в началото. Максин Дуган, основател на лобистката група "Профсъюз на предоставящите еротични услуги", споделя, че е научила занаята от жена, работила дълго в бордей в Невада, единствения американски щат, където проституцията е законна.

Наставничката й я е научила какво да счита за стандартно, а какво за екстри, и колко пари да взема. Когато Дуган е започвала през 1988, стандартните услуги (вагинална пенетрация и фелацио) са стрували $200 на час, което се равнява на около $395 сега. Но някои от сега започващите момичета отново взимат по $200, казва тя, или предлагат допълнителни услуги, включително рискови - като френска любов без презерватив, без да изискват допълнително заплащане.

Междувременно мащабните социални промени намаляват търсенето - и цените като цяло. Безплатният секс без ангажименти е много по-леснодостъпен отпреди. Приложения като Tinder улесняват бързите забивки; уеб сайтове като Ashley Madison и Illicit Encounters пък правят същото за изневерите. По-масовото приемане на предбрачния секс и улеснените разводи означават, че по-малко разочаровани необвързани и женени мъже прибягват до услугите на проститутки.

От какво се влияят цените

Почасовите тарифи на проститутките варират според естеството на услугите, които те осигуряват, и физическите им характеристики. Както и в други области на икономиката, клиентите, които търсят нишови услуги, плащат повече. Секструженичките в САЩ например, предлагащи анален секс или BDSM, печелят средно с $25-$50 повече на час. А тези, които приемат по двама мъже клиенти едновременно или се съгласяват на тройки с други жени, получават още повече "бонуси".

Външният вид е сред най-важните фактори. Клиентите, публикували отзиви, видимо ценят стереотипните характеристики на Западната красота: жените, които те описват, като стройни, но не чак костеливи, или с дърга руса коса или пищни гърди, получават най-високо заплащане. Косата, която е твърде неубедително изрусена, за да бъде описана като руса, носи по-малко "бонус", но все пак се маркетира по-добре от другите цветове.

За тези, които не са естествено надарени, имплантите в бюста изглежда имат икономически смисъл: преходът от A към D-чашка увеличава почасовите тарифи с поне $40, тоест обичайната цена на подобна операция в САЩ (около $3700), се изплаща за около 90 часа "труд". Процентът от жените на сайта, описвани като атлетични, стройни или слаби, но с голям бюст (около 12%), подсказва, че доста от тях вече са избрали точно този вариант.

Тарифите на проститутките варират и според националността и етноса. Това, което е "бонус" на едно място, на друго може да е дори минус. Например в четири големи американски града и Лондон, цветнокожите жени печелят по-малко от белите. Данните от повечето други градове в глобален мащаб са твърде малко, за да се направи пълноценен анализ.

Кристиан Чин от Американския университет във Вашингтон обаче е правила изследване на транснационалните елитни проститутки в няколко държави. По нейни данни, в Куала Лумпур чернокожите жени поддържат рекордно високи тарифи, а в Сингапур виетнамките са най-скъпоплатени. В Дубай пък европейките печелят най-много. Това, което се счита за екзотично и съответно желано, варира според мястото, и зависи от много фактори, включително промените в структурата на населението.

Грижа за здравето и безопасност

Проституцията излага тези, които я практикуват на сериозни рискове: от изнасилване и друго насилие, до сексуално предавани болести. Но и там Интернет улеснява нещата.

Онлайн форуми дават възможност на проститутките да обменят съвети как да остават в безопасност и да избягват конфликтите с представителите на закона. Някои сайтове позволяват те да публикуват оценки за клиентите си, за да могат други жени да оценяват риска. Други използват услуги като Roomservice 2000, където клиентите могат да плащат за проверка на миналото им. И двете страни печелят, тъй като клиентът може да демонстрира надеждност, без да предоставя номера на кредитната си карта или телефонния си номер на момичета на повикване.

Сайтовете, които съществуват в рестриктивно законодателство, вървят по тънката граница на нарушаването на закона. През юни например в САЩ, ФБР затвориха MyRedBook, сайт за реклама и отзиви с чат за жени с най-древната професия. Собствениците му са обвинени в пране на пари и подпомагане на проституция.

Американската полиция понякога използва такива сайтове, за да лови проститутки. Секструженичките обаче на свой ред прибягват до сайтове, в които да проверяват самоличността на клиентите си, за да избягват хайки. Това обаче добавя ненужни главоболия и разсейва от това, което би трябвало да е най-важното: безопасността. "Проверките за ченгета сега са приоритет пред проверките за изнасилвачи, крадци и похитители," казва Дуган.

Във Великобритания, сайтът Ugly Mugs поддържа база данни, в която проститутките могат да проверяват имената на клиентите си и телефонните им номера. В Америка има регистър, наречен National Blacklist, който позволява да съобщават за мъже, които се държат агресивно или не плащат. Други жени проверяват потенциалните клиенти по имена, телефонни номера, имейл адреси и онлайн никнеймове. Въпреки че не са насочени специално към секструженичките, приложения като Healthvana пък улесняват "продавачите" и "купувачите" на сексуслуги да обменят потвърдени резултати на медицински изследвания за венерически болести.

Преходът онлайн означава, че проститутките вече не се налага да разчитат на обичайните посредници - бордеи и агенции, нито на сводници, за да си осигуряват клиенти

Някои решават да тръгват в бизнеса съвсем самостоятелно. Това означава по-голяма независимост, казва Ана, еротична масажистка, която работи в Америка и Великобритания. Това обаче означава и повече време, усилия и опит, вложени в маркетинг. "Нужен е добър уеб сайт, много качествени снимки, налага се да разбираш и от оптимизация за търсачки... на моменти е изтощително," казва тя.

Други все пак предпочитат да имат мениджър или асистент, който да се грижи за ангажиментите и социалните медии. "В наши дни има хора, които се свързват с теб през Twitter, Facebook, сайта ти и имейл," казва Дуган. Eros.com, международен сайт за обяви, позволява на проститутките да съобщават на клиентите си дали са свободни за ангажименти в момента. Това обаче означава посещаване на сайта на всеки час-два, което е досадно занимание. А и онлайн рекламите не са евтини. Дуган някога е харчила около 10% от доходите си за печатна реклама; сега харчи доста повече за онлайн реклами, тъй като с толкова много рекламиращи хора, броят реагиращи на офертите възвращаемостта е малка. Проверката на надеждността на клиентите също отнема време.

Традиционните форми на проституция са в упадък

В първото десетилетие на века броят на лицензираните клубове за сексуслуги в Холандия е спаднал повече от двойно, според проучване на холандската научна мрежа Platform31. До голяма част упадъкът се дължи на нарастването на броя секструженици, рекламиращи се онлайн, твърдят изследователите. Много проститутки предпочитат да работят на свой терен, а не в клуб или за агенция, казва Ситске Алтинк, един от авторите на изследването. Холандските власти често забраняват подобни услуги - но намирането на клиенти онлайн затруднява налагането на тези ограничения.

Тази промяна прави сексиндустрията по-трудна за контролиране или регулация от правителствата, без значение дали го правят от прагматични или морални съображения, или от загриженост че не всички в бранша се занимават с това по собствен избор. Купуващите и продаващите сексуслуги, които се договарят онлайн, са по-скрити и по-мобилни от работещите в бордеи, клубове или барове, изтъква Вайцер от университета "Джордж Вашингтон".

Ирландия например забрани рекламите на сексуслуги от 1994 насам. Забраната обаче не е постигнала почти нищо, казва Греъм Елисън, социолог в университета "Куинс" в Белфаст; сайтовете просто се преместиха в други юрисдикции. Затварянето на MyRedBook и други подобни сайтове вероятно ще накара американците да направят същото; с все по-тясната специализация, оправданието, че подобни сайтове пускат само платени обяви, започва да звучи все по-неубедително.

В дългосрочен план винаги ще има хора, които по някакви причини искат да наемат проститутка, вместо да се въздържат от секс или да свалят случайни жени по баровете. С по-леснодостъпния и дискретен платен секс, предлаган онлайн, повече хора ще плащат за него. Време е може би обществото да осъзнае, че не всички секструженици са жертви на нечия експлоатация. Самата дискретност и потайност на проституцията означава, че стигмата засега остава. Но въпреки това секстружениците ще печелят. Интернет е променил безвъзвратно много бизнеси - и най-старата професия също не е изключение.

Oще: гермация  жени  интернет  проституция  секс  секс за пари  социални мрежи 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани