Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ако нямате повод да отидете на море, поканете го на гости

Ако нямате повод да отидете на море, поканете го на гости

"Всичко, което е далеч от морето е провинция" е една от най-известните реплики на Ърнест Хемингуей.

Тази седмица нашето Ново 5 е изцяло посветено на морето.

Ако нямате повод да отидете на море, поканете го на гости.

Най-високият клас скарида и не само

Започваме с безспорно най-добрия морски ресторант в София - Captain Cook. Казваме смело "най-добрия" не заради наградите, които е печелил (през 2005 г. и 2009 г.), а заради храната, която е без аналог. През последните години свикнахме под хубав ресторант да разбираме места с дизайнерски интериор, забравяйки, че основното предимство на едно заведение е неговата кухня.

В Captain Cook можете да избирате измежду храни, които са в листата на топ готвачите по света.

Започваме с най-високия клас скарида, която може да се купи в света - Гамба роха (Giant Scarlet Shrimp). Тя се лови изключително трудно, заради което е й толкова скъпа. Гамба роха има отличителен червен цвят, а в големите й размери се крие микс от вкусове. Готви се в малко морска вода, която задържа соковете на скаридата. Има силен аромат, дължаща се на концентрацията на йод и сол, която се смесва с нейното крехко месо.  Приготвя се изцяло на барбекю. Най-вкусните й сокове са в главата. Сервира се със зехтин и малдонова сол.

Нещо друго, което трябва да опитате са Лангустините (Scampi) - един от най-емблематичните специалитети. Представляват благородни миди от семейството на омара. Англоговорящите ги наричат „скампи". Преди обработка са ярко оранжеви, но след готвене стават бледо оранжеви или розови. Имат най-крехката текстура от всички  морски дарове. Поръсват се със стрита сол Малдон и се поливат равномерно с магданозено песто и extra virgin зехтин.

Тъй като не можем да изброим цялото меню ще минем набързо през още няколко акцента:

Лангустата, позната още като дълбоководен лобстер - има ненатрапчив вкус и нежно месо, което се топи в устата. Мидите Самбурия - за разлика от някои други видове миди, „Сен Жак" тези имат два вида месо - бяло и червено. Наричат мидата гигантска гребенка - тялото на нормално развита мида достига обикновено около 15 сантиметра. Според Forbes гребенката е включена в основните менюта на 20-те най-скъпи ресторанта в света.

И понеже много често се оказва, че някой в компанията не е в настроение за морски дарове, вадим от ръкава много силен коз - Свинско пата негра (Black Iberian pork). С него можете да обезоръжите и най-взискателния гастроном. Нарича се Pata Negra заради специфичните му черни крака.

В Captain Cook предлагат най-високия от трите класа пата негра - от прасе, което е хранено с жълъди и трева. Месото пата негра е считано от специалистите за най-вкусното в целия свят - изключително крехко и се топи в устата. Противно на всеобщата тенденция, това свинско месо дори е полезно за сърцето, защото изчиства „лошия" холестерол от организма.

Ако сте с деца, препоръчваме да седнете на първото ниво на ресторанта, което е обширно, обзаведено в класически стил с бар, който наподобява истински кораб. За по-дълга вечеря или обяд можете да посетите втория етаж, който носи атмосферата на добър клуб с много отношение към детайла. Ще останете приятно изненадани от сервитьорите, които познават отлично храната, и винената листа и със сигурност, ако ги питате за препоръка, няма да получите отговор: "и двете са хубави, въпрос на вкус".

От 2013 Captain Cook вече е в хотел "Маринела", бившият "Кемпински", което върви с предимството за лесно паркиране. В случай, че по някаква причина не искате да влизате през главния вход, можем да ви издадем тайния вход през двора на Happy.

Отскоро заведението има и програма за лоялни клиенти с членски карти, с които те ползват специални отстъпки.

Добре е да се обадите за резервация.

Коктейл Aperol Spritz

Усетихте миризмата на вълни, пясък и току що залязло слънце, поръсващо с последните си лъчи черноморските тополи, нали?

Знаете ли какво е най-добре да се прави по това време на деня? Не, не това. Коктейли.

Пиенето на коктейли е нещо повече от обикновено наливане с алкохол. Дали ще се случи върху стъпкания пясък на брега, в някое софийско заведение или на излющена, зелена пейка в паркa - пиенето на коктейли винаги е акт, който носи със себе си дъх на свобода и креативност. И е точно толкова морско, колкото е носенето на бански и мазането с крем на изгорелите ни рамена. Препоръчваме ви коктейлa Aperol Spritz.

За първи път Aperol е представен през 1919 г. на Международния Панаир в Падуа. Създаден от братята Барбиери, ликьорът скоро става неделима част от любимия аперитив на италианците.

Aperol има леко алкохолно съдържание - само 11%, богат и комплексен вкус, благодарение на балансираното смесване на различни билки и корени. Най-разпознаваеми сред тях са ревен и тинтява, а оригиналната рецепта е тайна пазена колкото тази на Coca Cola.

Основните стъпки за приготвянето на перфектния Aperol Spritz са популярни като "3-2-1".

Върху лед и резен портокал се сипват три части просеко, две части Aperol и се завършва с една част сода.

Когато си поръчвате Aperol Spritz уверете се, че е със сухо пенливо вино, защото нищо в рецептата не е за пренебрегване. Ледът трябва да е на кубчета, а не разбит.

Коктейлът се сервира в чаша за вино и с черна сламка. Ако сте бунтари - може да използвате и зелена сламка, която стои много лятно на оранжевия фон.

Риза на котви

Оранжеви скариди, оранжев коктейл...или както се пееше в една песен: „Оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът".

Ако има нещо оранжево, което не стои добре на нищо, то това е оранжевото леке върху нова дреха. Особено ако новата дреха е това, което ще ви предложим в подготвително-морската ни рубрика тази седмица.

Помните ли какво казахме в началото? Ако не се очертава скоро да отидете до морето, докарайте го при вас. Има едно древно, градско поверие, според което носенето на дрехи и аксесоари с котви и русалки увеличава шанса да се озовете на морския бряг по-скоро. Затова избрахме тази риза на котви от Stefanel.

Тя стои едновременно строго и секси, независимо дали ще сложите отгоре сако, а на краката си - Converse, или разкроена лятна пола и отворени обувки. Ризата струва 419лв., направена е от чиста коприна и може да я намерите в магазините на Stefanel. Сините котви чудесно ще подчертаят синьото на очите ви. Ако сте с тъмни очи сте малко прецакани, но какво пък. Сигурно си имате други предимства.

Кабриолет

И като стана дума за предимства, знаете ли кое е най-дразнещото нещо на пътя? Да ви отнемат предимството. Освен ако не сте с Range Rover Evoque Cabrio.

Тогава просто няма да ви пука кой колко неадекватно се държи по улиците. Ще се разположите в кожената си седалка, ще разгънете мекия сгъваем покрив в движение, за да може да погледнете небето за успокоение, ще си пуснете Франк Маккомб на премиум аудио системата Meridian, която има 12 говорителя и ще забравите за всичко, което ви дразни.

Този автомобил е един от най-добрите начини да стигнете до морето, но и един от най-успешните способи да се утешите, че не сте там и да шофирате из града целно или безцелно. Evoque Cabrio може да бъде поръчан в 13 различни окраски, има 251-литров багажник, в който при желание може да поберете двете си деца и разполага с предпазители за вятър за втория ред седалки, за да се избегне шума при свален покрив. Интериорът е почти идентичен с този на класическия Evoque, а новата информационно-развлекателна система InControl Touch Pro с 10,2-инчов тъчскрийн дисплей ще ви накара да не искате да слезете от автомобила. Освен ако не отивате да хапнете лангусти или да пиете коктейл с Aperol.

Кабрио моделите на съвременните автомобили са голяма глезотия, но всяка изискана дама страда от един сериозен проблем, свързан с тяхното шофиране. Прическата. Независимо дали сте от онези жени, които не се появяват под открито небе без да са прекарали няколко часа пр фризьора си, или сте от онези не толкова придирчиви към външния си вид момичета и предпочитате да носите косата си на небрежен кок или свободно разпусната като Покахонтас, колите без покрив са способни да превърнат главата ви от нещо угледно и приятно, в нещо, което прилича на останки от взривена къртица.

Шал

Няма исторически данни дали Грейс Кели се е возила само в кабриолети, но тя със сигурност е знаела как да се погрижи за косата си, превръщайки носенето на шал върху главата в икона на стила. Вие също може да действате хитро и вместо да се борите с косата си, да вържете върху нея този шал от Frey wille, събрал върху нежната си коприна всички цветове на лятото. Шалът е на цена 375 лв., с размери 45 х 180 см, а в сайта на Frey wille може да видите видео материали с различни начини за връзването му.

 

Най-четените