Webcafe

Високо, високо, високо или няколко достъпни начина за летене

Webcafe
05.08.2017, 10:45 (обновена 07.08.2017, 15:49)
Четириместен самолет Cessna

Снимка: © Webcafe

Четириместен самолет Cessna

От високо всичко е по-хубаво, някак по-подредено, по-цветно, по-чисто дори.

Когато се извисиш на няколкостотин метра и се порееш над всички останали, нямаш други ангажименти. Нямаш проблеми, нямаш крайни срокове. Дори Вилем-Александър Нидерландски, кралят на Нидерландия, наскоро разкри, че покрай монархическите си задължения е имал и допълнителна работа - около 2-3 пъти в месеца е управлявал пътническия Fokker 70 на холандската авиокомпания KLM. Кралят винаги е бил копилот и сравнително рядко са го разпознавали, облечен в униформата.

"Не можеш да вземеш своите проблеми от земята с теб в небесата. Имаш възможност да се откъснеш и да се концентрираш на нещо различно. Това за мен е най-релаксиращата част от летенето," казва кралят и ние мислим да го послушаме.

Затова ето ви пет начина да летите заради самото летене:

Четириместен самолет Cessna

Разбира се, най-класическият начин да се полети е със самолет. Само на 40 минути с кола от центъра на София се намира летището за лека авиация Лесново. Ако не притежавате пилотски лиценз и собствен самолет, не се притеснявайте - въпреки това имате възможност да се насладите на околностите на столицата от въздуха.

Компанията Jet Ops Europe вече втора година предлага въздушни разходки над планините и езерата край София. Полетите се извършват със самолет Cessna 182, който има един пилот и може да поеме до трима пасажери в удобен кожен салон. Машината стандартно лети с около 270 km/h, което е хем достатъчно бързо, за да се усети динамиката на полета, хем достатъчно бавно, за да се насладиш на красотите под теб. Полетът е доста спокоен и е най-лесният начин да се пореете, ако не обичате екстремни неща. Препоръчва се времето да е хубаво.

Jet Ops Europe предлага няколко стандартни въздушни тура, които преминават над езерото Панчерево, язовир Искър, крепостта край село Белчин, Седемте рилски езера и София от дистанция (за съжаление е забранено да се извършват такива полети директно над града). Лети се не много високо над терена и красотите на България са като на длан. Компанията също може да изпълнява и различни полети по заявка на клиентите, като например прелитане до Черноморието за бърз плаж.

Цената за 25-минутен полет като тези до Панчерево или Искър са 100 евро на човек.

Парапланер

Парапланеризмът e с извитото парашутоподобно крило. Делтапланеризмът е с с триъгълно хвърчилоподобно крило. Ако се опитвате да ги запомните.

Ако през някои от уикендите времето е подходящо, обърнете поглед сутрин към Витоша и ще видите доста летящи парапланеристи. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Ако хванете течение, можете да прелетите стотици километри и да достигнете дори 7000 метра височина. Излита се просто от склон на някоя планина, управлението е сравнително просто, а за приземяването е достатъчна неособено голямо равно място.

В България има много места за летене, а и парапланеризмът не зависи от летища. Едно от най-добрите места е Сопот, където се провеждат и повечето състезания по парапланеризъм. И все пак достатъчен за излитане е чист склон и подходящ вятър.

Полетите са тандем - летите заедно с опитен летец, който управлява и на вас ви остава само да се насладите на гледката. Повечето клубове предлагат панорамен полет, който продължава между 15 и 25 минути спокойно реене. Адреналинът се вдига само при излитането, когато се затичаш към края на склона, а по време на полета всичко е спокойно и приятно.

Друг вариант е по-краткият, но и по-екстремен акро полет - според вятъра и опита на инструктора ви, можете да се насладите на някой-друг номер с крилото и малко екстремност. При третия вариант - т.нар. прелет - вместо да падате надолу с бавно или бързо темпо, целта ви е да хванете някое от теченията и да се пореете за между 10 и 30 километра (зависи от вятъра).

Цените на полетите започват от 100лв и не превишават 200 лв, независимо с кой клуб ще летите. Активният сезон е лятото, а на вас ви трябват само удобни обувки.

Ако сте малко по-смели, курс за начинаещи с два летателни дни и много инструкции струва 180 лв и имате възможност да летите сами. Можете да ходите уикендите на Витоша.Мотоделтапланер 

Делтапланерът може да бъде както безмоторен, разчитащ само на въздушните течения, така и моторен - мотоделтапланер.

Той е малко по-опасен, ако не се практикува достатъчно отговорно и в последните години имаше няколко тежки инцидента. Доколкото ни разказаха от един от клубовете, в момента всички са в процес на получаване на разрешителни, за практикуването му и браншът се стреми да мине на малко по-професионален режим.

Предимствата му се, че може да се излита и каца на едно и също място, можете да отидете до конкретна локация. Също така - това е най-подходящия начин хора с двигателни увреждания да изпитат удоволствието от летенето, защото не се изискват никакви физически натоварвания. Стандартно полетите са по около 15 минути, но могат да бъдат и повече.

Полетите се извършват само сутрин и вечер малко преди залез слънце. За София ни препоръчахa Vertical Dimension - един от клубовете, които се занимават професионално, а не само през уикенда с полети. 
Цените отново са под 200 лв за полет, но ви предупреждаваме, че най-вероятно ще се наложи да подпишете декларация, че няма да имате претенции при инцидент.

Топловъздушен балон 

Да, това е един от най-романтичните начини да летите.

Полетите с балон зависят много от метеорологичните условия и макар да се правят целогодишно, най-подходящи са пролетта и есента - когато навън е приятно, но въздухът е по-хладен - това прави издигането на балона по-лесно, а необходимото гориво - по-малко. Веднъж излетели, от вятъра зависи как ще пътувате - бързо или бавно, обикновенно се изминават между 5 и 10 километра. В кошът е интимно, гори до главата ви, а мислите ви включват задължително вино и франзели.

Цената за такъв панорамен полет е около 200-300 лв на пасажер и датата може да варира спрямо метеорологичните условия.

Ако отидете на някое от събитията, които се правят от клубовете, за около 50 лв можете да придобиете представа какво е усещането, като за 5 минути ви издигнат във въздуха, но с вързан балон.Скокове с парашут

Добре де, не е точно летене, но включва полет със самолет, а "падането" с парашут е страшен бонус за всички любители на адреналина.

Изкачването е на 3000 - 3500 метра, след което скачате и ви чака известно време свободно падане с 240 км/ч. Когато стане време отваряте парашутът и се наслаждавате на гледката.

Около София можете да летите от летище Ихтиман със Skydie Sofia, а можете да се разходите и до Монтана, където се правят държавните първенства по парашутизъм с помощта на Ava Sky.

Цената за тандемен скок е 350 лв. Но ако искате да скачате повече, цената на AFF курс, който включва теория и 7 самостоятелни скока е 2600 лв. Така получавате лиценз и след това скоковете ви струват само 50 лв.

Oще: jet ops europe  балон  идея за подарък  курсове  малък самолет  мотоделтапланер  мотопланер  ново 5  парапланер  парашутизъм  пет начина да полетите  полет  полет с частен самолет  самолет  скок с парашут  тандем  топловъздушен балон  чесна 


Още от Ново 5

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.