Webcafe

Ако си падате по Персеидите, ще си паднете и по тези пет неща

Webcafe
13.08.2016, 17:39 (обновена 17.08.2016, 08:50)
Ново 5

Пикът на падащите звезди ни вдъхнови

Дойде време за най-романтичния период за разходки, хванати за ръка по плажа с любимата девойка, момчета. Периодът между 11 и 13-ти август всяка година се отличава с падането на персеидите - най-силния поток метеори и в най-приятното време за наблюдаване - лятото. А днес е последният ви шанс да ги хванете в пика им.

Все пак, дори да не успеете, нека ви успокоим. Може би не знаете, но метеори има през цялата година. Естествено, за да видите някой от тях при нормални обстоятелства трябва да сте на място с нисък светлинен шум (тоест далеч от всякакви населени места), трябва да няма облаци в небето и луната да не свети силно.

Нека ви светнем за нещо, ако не знаете - когато метеорите на час са повече от 10 на вечер (както е по принцип) обикновено сме свидетели на метеорни потоци. В Wikipedia има списък на над 70 такива, в който можете да видите пиковите им дни през цялата година. Макар да имате най-голям шанс именно да видите ярки падащи звезди по време на персеидния поток, не пречи да излезете извън града и на някоя от тези дати.

Междувременно ние използваме повишения интерес към небето, за да ви представим тазседмичните участници в рубриката "Ново 5" - продукти на звездна тематика, които отдавна търсим повод да ви представим.

Космическа химикалка


НАСА инвестирали 1 милион долара в разработката на химикалка, която пише в космоса. Русия, от друга страна, използва най-обикновени моливи.

Едва ли сте пропуснали това твърдение. Всъщност доста стар мит, който изобщо не е верен.

В началото и руснаците и американците са използвали моливи, които обаче не са достатъчно безопасни за космонавтите.

Моливите не са подходящи по две причини - графитът се чупи и при нулева гравитация може да нарани или някой от космонавтите или да попадне в някоя движеща се част и да я повреди. Освен това той се нагрява много силно, ако стана част от електрическа верига.

През 60-те години на миналия век Fisher Pen Company решават да инвестират 1 млн долара (техни пари, не на НАСА) в разработката на такъв химикал. След това го предлагат на НАСА, които го тестват и още през 1967-ма за първи път купуват от него 400 бройки. Следващата година руснаците купуват още 100 броя. Цената и за двете държави след намаленията за количество е $2.39 на химикал.

До ден днешен и двете държави използват химикалките на компанията. И тук - добрата новина - моделите, които ползват астронавтите могат да бъдат купени и  свободно от производителя. Химикалката може да пише и под вода, както и да бъде използвана от -18 до над 200 градуса по Целзий. Любопитното е, че при по-високи температура цветът на мастилото минава от син в зелен.

Химикалът може да бъде поръчан от сайта на производителя и в днешни дни струва около 50 долара, като в тази цена влиза и гравирането му с вашето име. Продукт, ценен не само защото го използват космонавти, а и защото можете да разказвате тази история, когато някой го види.

Плик с нощното небе


5 хартиени плика за 115 долара, за които изрично пише, че ако са за подарък ще бъде приложена бележка да погледнете в тях, за да не бъдат объркани от получателя с боклук. Ето толкова откачени са японците.

Все пак и по нашите ширини може да се намери романтиката в това да си заврете лицето в хартиен плик, който от вътрешната страна е чисто черен и да погледате реалистично пресъздадено нощно небе. "Звездите" естествено са малки дупчици в плика.  Препоръчваме да го правите всеки ден след работа по пет минути. Все пак множество емпирични проучвания, проведени в София показват, че поне тук при ясно време звездите са не повече от 7, та нещо такова може да ви послужи спокойно като малко спасение, когато не можете да се качите на Копитото например.

С още 21 долара за доставка и може би малко митнически такси петте плика са ваши. Можете да ги поръчате от тук.

Огромна светеща луна


Добре, огромен стикер, който свети през нощта, може и да не е най-изисканото нещо, което можете да сложите в дома си, но най-големите фенове на небето и вероятно най-големите фенове на децата си имат причина да го вземат.

PVC стикера се прави ръчно в Южна Корея и е с диаметър 1 метър. Той представлява реалистина реплика на луната, с едно изключение - свети в зелено. Все пак е с фосфор. За 179 долара получавате една голяма луна, още три по 15 см и още 6 по 8 см.

Може да бъде поръчано директно от студиото за дизайн, което ги прави, които за щастие предлагат доставка по цял свят.

Гривна - галактика


Помните ли как в „Мъже в черно" цяла галактика висеше на един най-обикновен гердан и злите извънземни идваха на Земята, за да се опитат да я откраднат? Е, гривната, която ни попадна е малко по-голяма като размер, далеч не е толкова истинска и се зарежда с USB кабел, но все пак заслужава внимание.

Миналата година Телескопът Хъбъл отпразнува 25 години в орбита със снимка на звездния куб около звездата Уестерлунд 2. Снимката вече се продава на тази гривна, а за подсилване на ефекта, тя е оборудвана с 15 мини мигащи LED светлини. Естествено, ако те не са ви по вкуса - можете да ги изключите.

Можете да се сдобиете с нея от сайта ThinkGeek.com, като в момента тя струва само 24.99 долара.

Часовник - слънчева система


Ок, не е часовник. Само по формата и по това, че показва времето прилича на такъв - иначе си е напълно работещ мини планетариум на китката ви. И е много над границата на бюджета, който сме си сложили за продуктите, които ви предлагаме. Но какво пък - това е невероятно. Ако искате да знаете кога е минала цяла година, това бижу е особено ценно, защото точно 365 дни отнема на малката земя на китката ви да се завърти около слънцето от розово злато. Малкият Меркурий се справя за 88 дни, Верена за 224, а Сатурн... е, Сатурн прави пълна обиколка в продължение на 29.35 години.

Казва се Midnight Planétarium Watch, част е от серията Poetic complications на производителите на висок клас бижута Van Cleef & Arpels. Цената му е 245 000 долара. И ако си мислите, че за толкова много пари малките планети трябва да са от скъпоценни камъни - така е. А диамантената версия дори стига 333 000 долара. Но пък кой може да сложи цена на слънчевата система? Всъщност само на видимата с просто око част от нея - Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер и Сатурн.

Не сме сигурни как точно можете да се сдобиете с него и дали изобщо можете да го направите от България, но ако ще давате четвърт милион долара за часовник, това едва ли ще ви спре. Във всеки случай, притежателите му ще отмерват времето с различни темпове.

Oще: midnight planetarium watch  астрономия  гривна галактика  звездния куб около звездата уестерлунд 2  космонавти  мит  молив  наса  ново 5  огромна светеща луна  плик с нощното небе  подарък  подаръци  русия  стикер  телескопът хъбъл  химикалка за космоса  часовник - слънчева система  шега 


Още от Ново 5

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.