Webcafe

Музеят, в който живеят мумините на Туве Янсон

Мина Костова
12.02.2018, 17:41 (обновена 13.02.2018, 16:11)

1 от 3 снимки Назад Напред

музей на мумините

Снимка: © Laura Vanzo / Visit Tampere

В музея образите на мумините оживяват и присъствието им е осезаемо

Тампере е град в централна Финландия, обграден от десетки езера. Наричан "Мансе", по подобие Манчестър, когото бумът на текстилната индустрия прави първи индустриален град в света, Тампере и до днес пази славата си на първи индустриален град във Финландия.

Разбира се, индустрията отдавна е изнесена от центъра и за славното фабрикантско минало напомнят единствено червено-тухлените сгради с високи комини, които днес са преустроени на жилищни и офис сгради. И на музеи!

В този двеста хиляден град има над двадесет музея, посветени на странни на пръв поглед тематики - музей на хокея, на електронните игри, шпионски музей, музей на Ленин, и др. Съвсем наскоро в Тампере отвори врати и единственият по рода си Муминтрол музей.

Когато прочетох новината във вестника, че предстои откриване на Муминтрол музей в Тампере, бях силно скептична. Мислех си какво пък толкова ще покажат в цял музей за мумините, та те са литературни герои?! Преживяването, обаче, се оказа приказно.

В музея образите на мумините оживяват и присъствието им е осезаемо. И това е постигнато по изключително изящен начин.

На пръв поглед Муминтрол музеят представлява колекция от оригиналните графики и модели, съпътствали създаването на всяка история за мумините. Но това далеч не е всичко. Първата по рода си експозиция отвежда посетителя на истинско приключение в света на фантазията: можеш да се скриеш под вълшебна шапка, да стоиш на глетчер по време на снежна буря, или да гледаш как преминава комета на фона на нощното небе.

В притъмнените помещения са скрити стаички, в които можеш да видиш анимирани версии на най-първите образи на мумините, създадени от Туве Янсон още в тийнейджърските й години. В пода има дупки, покрити със стъкло, които разказват тайнствени истории за реки и морета, снежни бури и изгубени съкровища. Вятърът тихо свисти, светлината е мека и всеки детайл изглежда като истински.

Ако, разбира се, успееш да разгледаш детайлите, защото наоколо винаги е пълно с малки деца, които изследват всичко, сякаш са попаднали на съкровище.

Снимка: Laura Vanzo / VisitTampere.fi

Едно от най-трудно достъпните места в Муминтрол музея е интерактивната стена на белите духчета от историята за Татко мумин и морето. Всяко докосване задейства светкавици, които разтърсват духчета - и отприщват вълна от детски смях. Има и кът за слепи деца, за да могат и те се запознаят с историите и формите на мумините.

Музеят е направен така, че всяко дете да се почувства добре дошло и да има възможност да се забавлява, да играе и да учи.

Повечето от изложените в музея макети са правени от самата Туве Янсон и са впечатляващи. Централният експонат и гордост на музея е пететажната, висока три метра, синя Мумин къща - къщата на многото тайни.

Снимка: Jari Kuusenaho / Moomin Museum / muumimuseo.fi

Къде ли е електрическото табло? Ами килерът на Баба мумин за сладко?

Има ли в къщата на мумините сауна? Тези и още куп други въпроси витаят в пространството около приказния експонат, обикновено изпълнено с любопитни детски очи.

В Муминтрол музея има и студио за отключване на творческия потенциал, където можеш да изпробваш различни техники, писци и хартия за рисуване, подобни на тези, които самата Туве Янсон е използвала при създаването на света на мумините.

Най-голямата стена в студиото е обкичена с различни рисунки на хора от цял свят.

Интересно е да се видят тези най-разнообразни форми на мумини, според това кой как ги възприема, но всяка от тях запазила онова добродушно и безгрижно „муминско" обаяние.

Приказното изживяване завършва в малък, уютен библиотечен кът с удобни читателски кресла и книжки за мумините на десетки различни езици. За да може всяко дете да продължи личното си приключение с мумините в някоя от техните чудати истории.

Снимка: Moomin Museum / muumimuseo.fi

Туве Янсон е родена в Хелзинки на 9 август, 1914 г. в семейството на финландския скулптор Виктор Янсон и шведската илюстраторка Сигне Хамарстен-Янсон. От ранна възраст Туве проявява интерес към писането и рисуването. Рисува първия мумин на външната врата на лятната семейна вила, след кавга с по-малките си братя.

Голямата мечта на Туве е да стане художник. Следвайки я, тя се записва да учи изкуство в Стокхолм и Хелзинки, а по-късно и в Париж. През тридесетте години на миналия век тя започва да рисува карикатури за сатиричния вестник Гарм, като за този период е характерен малкият муминтрол, включен в подписа й.

Като творец, Туве Янсон е силно разтърсена от Втората световна война и временно губи своето творческо вдъхновение. Намира спасение в бягството в приказния свят на мумините - зелената долина където мумините и техните приятели водят спокоен, мирен и безгрижен живот. Първата й книга „Мумините и голямото наводнение" е публикувана през 1945 г., следват още дванадесет.

Oще: литература  мумини  муминтрол музей  муминтролове  тампере  туве янсон  финландия 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.