Webcafe

Панагюрски колонии

webcafeХристо Узунов
11.09.2015, 17:04 (обновена 15.10.2015, 14:20)

1 от 14 снимки Назад Напред

Панагюрски колонии

Снимка: © Христо Узунов

На 15 километра от Панагюрище, в живописните гънки на Средна гора, се е сгушило курортното селище Панагюрски колонии. То започва жизнения си път през далечната 1907 г., когато на това място е организиран първият детски лагер, т.нар. "колония". В следващите години традицията продължава и през 30-те години на XX-век Панагюрски колонии вече е официален летен курорт.

През социализма селището вече си е създало име на място, подходящо за отдих на ученици и напълно в духа на времето, тук започват да се появяват сградите на различни пионерски лагери. Един от тези лагери обаче значително се различава от другите, а историята му е тясно свързана с историята на един необичаен учебен предмет, тревожел ученическите умове по това време.

"Не Ве О" или Начално военно обучение

Втората половина на XX век. Традиционно напрегнатите отношения между Изтока и Запада, както и реалната опасност Студената война да се превърне в "гореща", налагат въвеждането в училищата на предмет, който да подготви младежите за евентуални бъдещи военни действия.

Подобна учебна дисциплина вече съществува в СССР и други страни от Варшавския договор и на база техния опит, през 70-те години в българските училища са проведени първите уроци по Начално военно обучение.Предметът е заложен в учебните програми на учениците от 9-и и 10-и клас, а в часовете по НВО се провеждат занятия по ориентиране, първа помощ, действия при аварии и други полезни за оцеляването умения. Преподавателите, разбира се, са офицери от запаса с педагогическа квалификация.

Кулминацията на тази специфична материя са двуседмичните военно-полеви лагери за десетокласници, провеждани в началото на всяко лято. Лагери като този в Панагюрски колонии.

Ежедневието в този лагер, прочул се като лагер "Медет", по името на близката медна мина, е близко до това в истинските казарми.

На младежите се раздават зелени униформи, подобни на военните, след което се разпределят на групи, всяка със свой взводен командир - кадрови военнослужещ, подчинен от своя страна на ротен с по-висш чин.

Още от ранни зори лагерниците са строявани на плаца за сутрешна проверка, а остатъкът от деня преминава в строева подготовка и усвояването на широк набор от умения.

В специализираните кабинети се изучава устройството на основните видове оръжие и се провеждат занятия по химическа подготовка, боравене с радиотехника и др. Инструктори от ОСО пък са ангажирани със занимания като стрелбата с малокалибрено и бойно оръжие, в която момчета и момичета участват наравно.

Едни от най-популярните и недолюбвани от учениците мероприятия,

редом със задължителното маршируване, са разглобяването на автомат "Калашников" за норматив и бягането с нахлузен противогаз.

С настъпването на нощтта групите отново се събират, за да проведат задължителната вечерна проверка, след която уморените от занятията момчета и момичета се отправят към спалните помещения на заслужен отдих. Но не всички. През цялата вечер има назначени часови, които, на смени, дават дежурство от по 2 часа. И така до сутринта, когато всичко започва наново.

В края на всеки курс се провеждат и изпити по съответните дисциплини, позитивната оценка от които дава правото на преминаване в 11 клас и свободната употреба на останалата част от лятото.Така е протичал животът във военно-полевите лагери до 1 септември 1989 г., когато вратите им са затворени завинаги, а военното обучение е премахнато от учебната програма.

В наши дни все по-често се говори за реабилитация на часовете по военна подготовка и дори през 2013 г. тяхна орязана версия беше на път да се завърне в училищата, но това така и не се случи.

Споровете "за" и "против" НВО продължават,

а междувременно земетресението в Перник от 2012 г. и последвалите катаклизми като наводненията в Аспарухово и други краища на страната показаха колко слабо подготвени сме за действия при извънредни ситуации. Да не говорим за масовото недоумение, което настава при всяко включване на сирените на Гражданска Защита.

Опитът на поколението, преминало през НВО и запознато с добрите и лошите страни на този тип обучение, може да бъде използван за създаване на една адекватна на съвременните нужди учебна дисциплина, която да научи младежите как да защитят себе си и близките си при евентуална екстремна ситуация.

Защото с оглед на изострената международна обстановка, следващия път, когато сирените обявят "Внимание! Въздушно нападение...", може и да не става дума за фалшива тревога. А кой от вас знае как трябва да реагира тогава?

* Още от фоторепортажите на Христо Узунов можете да видите на Facebook-страницата на "Изоставената България".

Oще: детски лагер  колония  лагер  медет  панагюрски колонии  ученици  училище  христо узунов 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 12.09.201513:58

Много ми е странно това смесване на понятията. Какво общо имат земетресенията и наводненията с войните? Не виждам причина отново да учим децата да разглобяват калашник, защото не знаят как да се държат, когато има земетресение. Малко става "Който няма цветен телевизор, няма да яде халва".
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 12.09.2015, 13:03

3 Natalia Kirova | 12.09.201513:07

Обожавам това място и съм била там всяко лято. Помня и училището (такива прекрасни портрети имаше и уютни класни стаи), а сега се руши и е толкова жалко....За щастие Колониите продължават да съществуват, макар и с много променен облик.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 12.09.201512:24

Деветосептемврийски спомени за славното минало. Ако Хр. Узунов е бил млад офицер в НВО, сега трябва де е пред или след пенсия. И се замисля за старините.
А НВО не е изобретение на ЦК на БКП, нито даже на ЦК на КПСС. Копирано е бой-скаутското движение по идея на английския генерал Баден-Пауъл от началото на миналия век. С тая разлика, че при него е било доброволно а при нас вкарваха всички под строй.
Имах късмета да завърша средно преди великата реформа. И Калашников не ми дадоха в ръцете, тъй като служих трудовак. Там прибираха турци, цигани, с присъди и политически неблагонадежни. (и някои връзкари) Дадоха ми да изстрелям три куршума с карабина Манлихер от ПСВ. Не си спомням някой от по-младите ми познати да е бил настроен особено за или против летните военни лагери. Все едно, ако не лагер имаше летни бригади. Някои ученички се връщаха от тях малко бременни, естествено следствие от събиране на едно място стотици здрави, прави тийнейджъри. Но да очакваш някаква полза за гражданската защита от тези лагери е меко казано наивно. Каквито и знания и умения да са придобили, те отдавна са изфирясали от главите им. А държавата няма пари за пълноценно обучение даже на безнадежно ампутираната армия.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 10.01.2013, 23:23

1 ivoo77 | 12.09.201510:52

Никога повече казармени простотии и НВО! Това че Гражданска защита не може да се справя адекватно в извънредни ситуации си е проблем на държавата, а не на десетокласниците!
   

оценка

+1 -3