Webcafe

И победителите са...

Webcafe.bg
29.09.2011, 12:36 (обновена 29.09.2011, 13:41)
Покажи България

С децата заедно из България...

Webcafe.bg избра победителите в играта "Покажи България на децата си". Те ще пътуват на 8 и 9 октомври в избраните от тях маршрути с автомобил Dacia Duster и предплатена карта Travel Card на TBI Credit, заредена с 500 лева.

Преди това в представителствата на "Рено Нисан" в София, Бургас и Благоевград победителите ще получат ключовете на колите и там ще им бъдат връчени и картите.

Победителите са...

Нели и Борислав Стойчеви от Разлог ще пътуват заедно с трите си деца - 8-годишните Спас и Георги и 4-годишната Яна, до Кюстендил. Въпреки близостта до Разлог, семейството избра този машрут, по съвета на тяхна приятелка етнографка.

Те ни разказаха за прекрасните преживявания при пътуването си до Чипровци м.г., където хем са участвали в ежегодното състезание по планинско колоездене "Три чуки", хем да разгледат това малко кътче от България.

"... Ние, българите, обичаме да казваме: "Когато Господ е давал, там или нему е дал много!" И действително - Господ е дал много на Чипровци: и природа, и природни богатства (градчето е било оживено рударско селище), традиции (ювелирство, златарство, килимарство) и добри хора... И на моето семейство Господ е дал много: очи, уши и ум, за да видим, да чуем, усетим и да остане в сърцата ни частица от Чипровци - един малък град, наречен от своите "Цветето на България"!

Това беше през 2010-та. За нас остава да решим как и къде да допълним албума ни със спомени за 2011 г."

Ето, ще го допълнят със спомени и снимки от Кюстендил.

Радостина Цанкова от София, мъжът й и двамата й сина на 6 и 12 години бяха избрали посоката още в писмото си до нас: София-Белоградчик-"Магурата"-Видин-Враца-София.

Както ни писа Радостина: "...Майка на две прекрасни момчета. С баща им се надяваме да ги възпитаме в любов и уважение към природата, историята и културното наследство на нашата страна. Преди две години решихме, че е добра идея да се опознае Родината, като се обиколят 100-те национални туристически обекта, поради което си взехме семейно четири книжки за обектите.

За тези две години се обогатихме с подвизи, като обиколихме някои от интересните места в България и сме събрали по 20 печата. Вече мечтаем за първата бронзова значка".

С този хъс скоро ще я получат.

Мария Бачева от Бургас и съпругът й Гавраил, заедно с двете им деца - 10-годишната Весела и 4-годишния Никола, си избраха подбалканските градчета, които пазят историята на българското Възраждане. Семейството си е харесало маршрута Копривщица-Сопот-Карлово.

Новината, че са едни от четиримата избрани, ги зарадва, тъй като на 7 октомври Мария и Гавраил честват 10 години брак.

От материала, който ни изпратиха, разбрахме, че такива пътувания са чести за семейството. За 22 септември бяха пътували специално до Велико Търново, където е провъзгласена независимостта на България през 1908 г. А в началото на септември четиримата са пътували по маршрута Велики Преслав - Шумен - Мадара - Плиска.

Ето какво ни писа Мария: "...Нашето семейство е от тези семейства, които избраха да останат тук - в България, тук да отгледат и възпитат децата си, а не да избягат в чужбина, търсейки по-обезпечен финансово живот.

Често обаче ни се налага да отговаряме на въпросите на децата ни (най-вече на дъщеря ни) защо толкова наши роднини, приятели, съседи и познати заминават, а ние все не тръгваме.

В отговор на въпросите им, от една страна и от друга - във връзка с по-добрата обща култура, която желаем да имат, пътуваме винаги, когато имаме възможност. Ние показваме на децата си къде да търсят отговорите - в богатото културно и историческо минало на страната ни, както и в уникалната й природа и природни забележителности, а те ги намират сами.

Като краен резултат от нашите усилия или и децата ни ще намерят смисъл да останат в България, или (ако решат да търсят късмета и щастието си навън) поне ще познават Родината си. Затова си струва всеки изминат километър, всяка отделена минута време и всеки инвестиран в пътуване лев".

Семейството на Олга и Иван Григорови от София, заедно с децата им - Виктория и Мартин, е нашият четвърти победител. Засега се колебаят какъв маршрут да изберат, обмислят дали да не отидат към Троянския балкан и района там.

Те ни запалиха с техния прекрасен разказ, озаглавен Walking in Forest, за разходката, която са направили до странджанското село Бродилово и Царево по време на почивката им на море.

"...На връщане отбихме и спряхме на един горски път и се раходихме в призрачната гора. Когато я видиш отблизо, не ти се струва толкова призрачна, но си е все така красива. Разхождаш се в тишината(доколкото можеш да имаш такава с две деца), дишаш чудесния въздух и странджанските пеперуди излитат изпод краката ни. Сготвиха ми супа от цветни листа поднесена в чинийка от дървесна кора..."

След уикенда им на 8 и 9 октомври, очакваме новите им преживявания, които ще публикуваме в четири последователни дни. На добър час!

Oще: dacia duster  travel card  българия  деца  маршрути  семейство  уикенд 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.