Webcafe

Да се събудим за Странджа

Мирослава Друмева
15.09.2011, 14:06 (обновена 17.09.2011, 09:30)
Покажи България

Искам да участвам в играта ви "Покажи България на децата си", тъй като много обичам да обикалям със семейството си из страната и да откриваме малко известни за нас местности, обичаи и т.н.

Последното ми откритие, което все още не съм проверила (надявам се да се случи с ваша помощ) е много стар български обичай от Странджа. Казвам Странджа, защото не разбрах в кой район се практикува, но е през пролетта и наесен.

Странстващи монаси сглобявали малки олтари с иконите на Богородица и Исус и ги пускали по вода в реките. И така всеки човек, който не можел да влезе в църква, е можел да се помоли, а даровете (обикновено храна или монети) служели за храна на животните и просяците.

Ритуалът се практикува, защото има заседнали в дърветата по реките такива малки олтарчета, но никой не казва кой и как ги прави (хората се страхуват, не знам от какво), както и нестинарството в района на Малко Търново. За този обичай е останало само едно момче, което се твърди, че притежава всички качества на истинските нестинари, за него може да разбере в музея на Малко Търново - само ако някой (както аз) попита изрично за това.

И за факта, че повечето гробници - от които само една не е тракийска - тънат в забрава, а двете напълно запазени такива са с военен пропусквателен режим. Едната е тотално забранена за посещения, а другата е с предварително записване, за което е много трудно да се вредиш.

Планината е невероятна, успях съвсем за малко да бъда там, и оттогава планирам да заведа семейството си и приятели, защото има не само природа, но и невероятната история на България, в един странно автентичен вид. Някои артефакти са като консервирани...

А за децата там е може би най-големият парк за игра, който съм виждала. Цялото градче Малко Търново е в паркчета и вадички (по стари снимки и рисунки на града това са били няколко извора, които са се събирали в река).

Уникално за мен беше да видя и една до друга източноправославна и католическа църква. Не знаех, че има разлика, но има още от фасадата. И знам за още артефакти и обичаи, за които обаче нямах време да проверя за достоверност, заради малкото време, с което разполагах.

Иначе успях да пробвам няколко случайно попаднали ми оффроуд маршрута, с  моя ПиДжей (така си наричам Дъстъра, означава Perfect Gentleman).

Много бих се радвала, ако поне малко съм ви заинтересувала с идеята да покажа на дъщеря си България. Тя е на 2 години и 10 месеца.

Успех в начинанието, с което, вярвам, ще разбудите заспалите и позабравили красотата на родината си българи!

Oще: артефакти  българия  гробници  дъщеря  малко търново  нестинари  олтарчета  семейство  странджа 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.09.2011, 21:11

2 hahaha | 17.09.201123:47

Да и може и да има някой феникс или дори да срещнете лично лорд ВолдеморУсмивка
Послепис:
Ако намерите златен пръстен и не се казвате Фродо, не го слагайте Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2011, 13:37

1 Ivan Petev | 17.09.201114:19

Аз съм голям любител на Странджа и смея да твърдя, че определено има какво да се види и може да съперничи по мистика на Родопите... не е голяма планина, но тъй като в до границата... голяма част от тракийските паметници не са проучени... има много, които са в района на браздата и не може да се стигне до тях... малка част от долмените в района на странджа-сакар са проучени.. всичко друго просто спи... има изключително много паметници на тракийската култура и в преходната област... не липсват и средновековните крепости..
   

оценка

+0 -0