Webcafe

Словения или колко е важно да бъдеш мил с чужденците

теодТеодор Спасов
07.05.2017, 10:45 (обновена 09.05.2017, 17:19)
словения

Снимка: © Теодор Спасов

Ако има Швейцария на Балканите, то това не е България, а е Словения

Свикнали сме да говорим за България като Швейцария на Балканите основно поради нашите природни дадености и асоциацията им с тези в региона на Алпите. Но Швейцария не е прекрасна само поради красивата си природа, а и поради чудесното си общество.

Затова, ако има наистина Швейцария на Балканите, то това не е България, а е... Словения, която има и от двете по много - както красива природа, така и невероятно мили хора.

Навлизайки в малката балканска страна по магистралата от Хърватия, човек забелязва алпийските пейзажи и приказните островърхи покриви на къщите в селата наоколо и веднага усеща, че вече се намира в добре развита централноевропейска държава.

Но нито с красивата природа, нито с високия жизнен стандарт се изчерпват всички предимства на малката балканска страна, която от 2004 г. е член на ЕС и на НАТО.

Разположена на границата между Балканите и сърцето на Европа, Словения граничи с Австрия, Унгария, Италия и Хърватия. Площта ѝ е близо 6 пъти по-малка от тази на България - едва 20 273 квадратни километра. Населението също е сравнително малко - в нея живеят едва 2 064 188 души.

Най-големият град в Словения е столицата Любляна, разположена в центъра на страната, с едва 240 000 жители.

Любляна по нищо не прилича на столичен град, поне не и в този вид, в който ние сме свикнали да разбираме понятието "столица".

Градът е като курорт - спокоен, тих, красив и с чист въздух. Както и в по-малките населени места в страната, така и в самото сърце на столицата не се движат никакви автомобили. Хората се придвижват основно с автобусите на градския транспорт и с велосипеди.

Снимка: Теодор Спасов

Вероятно поради тази причина словенеците консумират средно с 63,19% по-малко гориво на ден, отколкото средния българин, а въздухът в градовете в Словения е като във Велинград и Копривщица.

На доста места в Любляна има "бензиностанции" за електромобили, като те редовно се употребяват от собствениците на щадящи околната среда коли. Прави впечатление и отсъствието на комини на покривите на много от къщите, което води на мисълта, че отоплението на твърдо гориво не е толкова популярно в Словения, колкото в България.

Малките градчета са изключително приятни за разходка, като архитектурата им по нищо не отстъпва на тази на сградите в Централна Европа, освен в своите мащаби, тъй като големите сгради изобщо в Словения са малко.

Природата предлага изключително красиви пейзажи, които често се съчетават с множество средновековни замъци.

Към днешна дата те представляват едни от основните туристически атракции в страната и са напомняне, че през 14-и век по-голямата територия от Словения се е намирала в рамките на Хабсбургската империя.

Снимка: Теодор Спасов

Словенците са изключително възпитани и любезни към чужденците, а и като цяло са изключително спокойни и приветливи хора. И това е едно от най-важните неща, които се запечатват в съзнанието на туриста в тази чудесна страна.

Ако спрете словенец на улицата и го попитате за посоката, твърде вероятно е не просто да ви отговори на конкретния въпрос, а и да ви даде още много други съвети за престоя ви.

Продавачите в магазините и уредниците в музеите също са услужливи и любезни до такава степен, че чак може да се почувствате неудобно.

За словенците не е проблем да ви отговорят на чужд език - повечето владеят по няколко чужди речи, при това на доста добро ниво.

Снимка: Теодор Спасов

Същевременно словенският е различен от сръбския и хърватския, не е по-труден за изучаване, дори напротив - в някои случаи граматиката му е по-лесна. По-голямата част от лексиката е близка или напълно идентична с българската. "Dober den" например означава "добър ден", a думата за "довиждане" е "Nasvidenje".

Жените в Словения са не по-малко красиви от българките.

Повечето от тях са светли и високи, което ги различава по визия от повечето предимно тъмни жени на Балканите. По улиците на словенските градове е трудно да се види жена, която да е по-ниска от 180 см.

Повечето словенки също така са със светли очи и светла коса, най-често кестенява или руса. Освен че притежават екзотична за географските ширини физическа красота, те също така са и изключително добре възпитани и любезни, като не пестят и усмивките си. Пример за типична словенска красавица е Мелания Тръмп - съпругата на настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, която е родена в Ново место, Словения, през 1970 година. Тогава малката държава все още е федеративна република в Югославия.

Макар и да е малка страна, Словения е сред основните културни центрове на Балканите.

Ежегодно в нея се организират музикални, филмови, книжни и детски фестивали. Най-популярният фест в Словения е този на джаз музиката в Любляна, който се провежда всяка година от края на Втората световна война насам.

Снимка: Теодор Спасов

Всички тези доказателства показват, че всяка страна се изгражда в по-голяма степен от хората, отколкото от природните дадености и когато самият народ е дружелюбен - мястото си струва да се посети.

Ако не вярвате - отидете в най-скоро време в Словения. Със сигурност няма да съжалявате.

Oще: как се живее в любляна  как се живее в словения  какъв град е любляна  любляна  мелания тръмп  пътепис словения  пътуване до словения  словения  столица любляна  теодор спасов 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 16:00

1 Terry Gilliam | 07.05.201716:17

Дали пък словенските пейзажи не наподобяват Алпите, защото са в Алпите?
   

оценка

+0 -0