Питат ли ме де е Картаген | webcafe.bg
Webcafe

Питат ли ме де е Картаген

Webcafe
10.12.2018, 17:34 (обновена 12.12.2018, 13:17)
Иван Стамболов - Сула

Снимка: © Личен архив

Статиите на Иван Стамболов-Сула са събрани в нов сборник с името "Картаген трябва да бъде разрушен".

Това е заглавието на първата статия в сборника публицистика "Картаген трябва да бъде разрушен" на Иван Стамболов – Сула: "Питат ли ме де е Картаген". Наистина често са го питали кой е този Картаген, към чието разрушаване от години той зове в края на всеки свой текст подобно на Катон Цензор (Стария). И той отговаря.

Дори книгата започва именно с това – с историята на разрушаването на нашия локален български Картаген, а после идват и самите статии.

Публикуват ги най-авторитетните български медии, включително и Webcafe, и винаги предизвикват емоции нейде из голямата територия между възхищението и възмущението, но никога не оставят читателя равнодушен. Може би защото Сула "не цепи басма" на никого, но езикът му, макар на моменти дразнещо надменен, е любезен, далеч от отровата на хейтърите, аргументите му са интелигентни и логични, а моралът безкомпромисен дотам, че понякога рискува да го обвинят във фундаментализъм.

Като жанр статиите на Иван Стамболов са колкото публицистика, толкова и белетристика заради яркия си стил и смелото използване на тропи, очаквани по-скоро в художествената литература, отколкото в печата.

Четенето на публицистиката му в книга няма нищо общо с нейното четене в периодиката. Избрани, събрани и подредени в общо книжно тяло, статиите заживяват нов живот. Затова допринася и чудатото хрумване текстовете да се подредят обратно – от нови към стари, както прави администрацията, която в папките с бумагите си слага най-новите документи най-отгоре. Така книгата "Картаген трябва да бъде разрушен" е своеобразен политически дневник "наопаки", едва ли не като едноименната книга на Юисманс.

Дневник не обективен, а строго личен; дневник не толкова на събитията, колкото на възприятията за тях. А където има възприятие, там има и оценка, там има и присъда.

За да заприлича книгата съвсем на дневник за отминали събития, към всяка статия има приложен кратък списък от вестникарски заглавия, излизали в дните около нейното написване. Така например покрай последната статия "Десният човек в девет точки" научаваме, че е писана в 38-ия ден на протестите срещу правителството на Орешарски, че Искра Фидосова току-що е напуснала политиката и че Борисов лансира идеята за нов експертен кабинет с ГЕРБ. Годината е 2013, месец юли.

Колкото повече време минава, толкова статиите от "Картаген трябва да бъде разрушен" ще застиват като мушици в кехлибар и ще се превръщат в пожълтели моментни снимки от стари времена. Книгата е голяма, над 700 страници, но пък в нея са събрани цели пет години, които бързо се отдалечават от невротичния ни поглед на жители на настоящето.

Официалното представяне на сборника ще бъде на 13 декември 2018 г., четвъртък, от 18:30 часа в Софийска градска художествена галерия (ул. "Гурко"1, Градската градина).

Oще: иван стамболов  иван стамболов-сула  картаген  картаген трябва да бъде разрушен  книга  публицистика  сборник  сула 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.