Всичко мога, всичко знам... | webcafe.bg
Webcafe

Всичко мога, всичко знам...

Катя Атанасова
09.03.2012, 17:25 (обновена 13.03.2012, 11:00)
китари, музика, изкуство

Снимка: © Getty Images

Мога да рисувам, да пея... и да правя къщички за птиченца...

Напоследък все по-често срещам хора, които правят много неща. Не мога да кажа, че ги правят добре, не зная и дали се питат как ги правят. Обаче ги правят.

Примерно, решават, че искат да снимат филм. Естествено, той трябва да има сценарий. Сядат те и си написват сценария. Ами да, идеята им е хрумнала, какво друг ще пише, със сигурност няма да го направи толкова добре.

После - трябват актьори. Тук е малко по-сложно, особено ако искаш и сам да си заснемеш филма, така че някои пропускат актьорстването и минават направо на професия „оператор" и професия „режисьор". После произвеждат нещо, което вероятно си харесват. А може би и няколко други човека го харесват. Въпросът не е в това.

Все повече и повече срещаме мултифункционални хора. И това не винаги е хубаво. Както за самите тях, така и за онези, които получават техния „продукт". На тях им дава фалшивата увереност, че могат всичко. На нас няма как да ни е приятно нещо, което не е направено с професионализъм и дълбоко познаване, с умение.

Давам си сметка за един от основните аргументи в защита на „мултифункционалните" хора. Днешното време някак изисква да си такъв. Да можеш повече неща. Да ги правиш бързо. То наистина ни „размножава", вкарва ни в повече от една житейска и професионална „роля", изисква подобен мултифункционализъм.

Кара ни да мислим, че това качество ни дава особено предимство - да се сдобием по-лесно с желаната работа, да станем по-бързо известни /ако се занимаваме с изкуство, да кажем/ или да употребим по-мащабно известността си /ако вече сме я получили/.

Изглежда маловажно, но дали е, че множество обяви за работа, или пък презентации на компании, много настояват на мултифункционализма. Мултифункционални екипи, мултифункционални сфери на действие и какво ли още не „мулти"...

Тази особеност на съвременния живот обаче лесно „възпитава" фалшивата увереност, че да правиш много неща е лесна работа. Можем да го видим във всичко. Само погледнете колко хора пишат. И се наричат писатели. Независимо, че някои от тях имат речник с не повече от 2-3 хиляди думи. И че са базисно неграмотни. И тук не става дума за фейсбуктворчество, за блоговете и т.н. За правото на хората да си пишат в мрежата където и каквото искат. Става дума за сайтове, които претендират за специализация и най-вече за книги. Класическите книги - такива, каквито ги има от времето на Гутенберг.

Инженери, продавачи, счетоводители, ученици и какви ли не още хора пишат книги. И смятат, че го могат. Също достатъчно количество такива правят музика. Актьори пеят, музиканти играят. Режисират. Снимат. Затова и масово виждаме повърхностни, калпаво направени „културни" продукти.

Давам си сметка, че вероятна „вина" за това има и отварянето ни към света. Свободното ни пребиваване в него. Защото по света, да, там, такива неща се случват. Музиканти са и страхотни поети. Да кажем Ник Кейв. Певци и певици пускат модни линии. Да кажем Виктория Бекъм. Не че беше кой знае какъв музикант. Но напоследък някои от дрехите й доста се харесват. Примери много.

Но нека да припомня, че това там е свят с развита съответна индустрия. И това дава възможност на някои да разчитат на ползите, които известността им в нея им дава. Тук обаче индустрии няма. То сцена няма, та индустрия.

И може би е хубаво да се върнем към добрата стара специализация.

Да се концентрираме върху едно или две неща, които да изучаваме добре, да придобиваме умения да ги правим добре и... да ги правим.

Предполагам на мнозина им се иска да могат повече. Да са някакви ренесансови хора, като Леонардо, да кажем, и да имат таланта, да могат и да рисуват, и да пишат, и да инженерстват...

Обаче ренесансови хора ний не сме, както би казал Йода, и няма как да бъдем. Поне почти всички от нас. И защото „всичко мога, всичко знам"... завършва с „аз вълшебник съм голям"... Съжалявам, но това е положението.

Oще: изкуство  мултифункционалност  писатели 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

131 critic | 15.03.201201:31

Човекът оркестър? Защо не... Познавам един. По цял ден свири, но понеже е всестранно надарен, никой друг не може да го разбере. И, някак си, тъжно-тъжно, човекът оркестър, макар и даровит, си свири сам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

130 Deyan Savov | 13.03.201212:16

Това беше адресирано към Строус
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

129 Deyan Savov | 13.03.201212:06

ОК съгласен с теб (макар и сега на всеки, който обърка нещо и не се справя веднага да му се натрива носа от обществото).
Темата на текста аз я разбирам и прочитам по друг начин, да речем, че оттам идва мискомуникацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

128 Frida | 13.03.201212:00

вижте сега, аз бях дете и съм слушала по радиото -тромбата на Вили- беше много хубаво предаване в началото, после се изхаби и го свалиха. но там наистина ставаше въпрос за музика - макар и популярна, имаше много участници от рода на въпросната Хасан, но тогава имаше обяснение за тяхното незнание на английския и за възможността да попееш две минутки в ефир, като някоя отречена в родината западна звезда. сега, един професионалист, не казвам -творец - трябва да се уважава - сам себе си и да не прави компромиси с професионализма си - ако ще да умира от глад - така мисля аз - това е неговото отношение и към публиката му - уважение. така се възпитава вкус. не може нещата да са деградирали дотам, че признати професионалисти да правят не просто компромиси, ами да не кажа нещо крайно лошо... имам чувството, че всички в беге сте пипнали вируса на чалгата, просто нямате съпротивителни сили, жалко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

127 strawsPulledAtRandom | 13.03.201211:33

Фрида, точно това е тъжният резултат от дейността на идейно изчерпани продуценти, които само пускат фитили и стискат палци да се получи някаква простотия, чудо за три дни, която да се коментира в следващите седмици до финала, докато домакините пращат СМС-и. И колкото и да се опитва човек да не се интересува от тези неща, той задължително бива въвлечен в тях - защото се въртят и повтарят по телевизии и телевизийки, пишат се статии в най-четените ежедневници, в Интернет, обсъжда се от познати около теб. Щеш не щеш, ще разбереш (я, аз съм ставал за поет). Както за Евровизия - живях си доскоро в блажено невежество за това чудо и изведнъж, както казал шопът - нема, нема, па си такова мамата - хиляда новини и анализи изскочиха в нетя дали циганка трябвало да ни представя, ама можела ли, ама трябва ли да я подкрепим, ама дали няма да се разведе със сина си и да се омъжи за внука си и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

126 mima | 13.03.201211:28

Толкова им е акълът. Явно личности като Валя Хасан им повдигат самочувствието и затова ги помнят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

125 Frida | 13.03.201210:54

уф. като чета на какво се смеете и ме боли. спомням си за същото шоу, едно явно болно циганче се опитваше да пее, на което великото жури, начело с покойния Вили Казасян, лека мупръст, се скъса от смях, въпреки, че бе отвратително, как мастити музиканти могат да се забавляват при жалките опити на един, пак повтарям явно психически нездрав индивид и то, в продължение на едни дълги десетина минути. и това се заснема и се предава на запис на публиката. тя се смее ведно с музикалните корифеи. кой има нужда от подобни гадости? пък седнали за професионализъм и изкуство да говорят...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

124 strawsPulledAtRandom | 13.03.201209:42

"...Диагноза - "КЕН ЛИИ, либ, либу......."
-------------
Хахаххахахахах, точно за тази кака си мислех, заклевам се Смее се Тя поне ще се помни, също като оня човечец, който изръси "скакауец" в шолото на Къци поклон Е, поне като комици сме талантлива нация, толкова естествено го правим, че дори не може да се усети, че играем ангелче Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

123 strawsPulledAtRandom | 13.03.201209:38

"...Идеята ми е има достъпно за всякаква публика изкуство има и такова за определена публика ... "
------------------
Хората ти говорят за Валя Хасан (или както се казваше онази булка, която не знаеше думичка от текста, а правеше някакви звукоподражателни опити с акомпанимент), ти говориш за абстрактно и авангардно изкуство. Просто не си в час. Интелигентен човек си и говориш очевидно верни и смислени неща, но те просто нямат отношение към темата на статията и остават встрани от спора.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

122 My Majesty | 13.03.201209:33

Диагноза - "КЕН ЛИИ, либ, либу........ Много щастлив
И тя си вярваше, че пее...
Смятам да кажа днес на баща си да насърчи пациентите си да се самообразоват и да започнат да се самолекуват. А той да задълбочи интереса си към физиката и веднага да прояви самоинициатива и да отива в АЕЦ "БЕЛЕНЕ" да ни спретне един експеримент. Много щастлив
Отивам да му кажа, а вие си купувайте гайгеров брояч. Много щастлив
Лек ден!
   

оценка

+0 -0