Иоана Дановска се завръща в България със самостоятелна изложба | webcafe.bg
Webcafe

Иоана Дановска се завръща в България със самостоятелна изложба

Webcafe
02.05.2017, 11:47 (обновена 04.05.2017, 17:47)
Иоана Дановска

Иоанна Дановска е родена през ноември 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната художествена академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк. От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил.

„(Това е) ...светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото."

Това казва за Иоана Дановска един от най-известните пиктографи в света - проф. А. Р. Пенк от Художествената академия в Дюселдорф. Българската художничка, прекарала 30 години в чужбина, излагала картините си в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия, се завръща в България за първа изложба у нас. „Завръщане в България" обхваща над 30 платна живопис, създадени в периода между 1989 и 2012 г. Те ще бъдат изложени в галерия „Нирвана" в центъра на София. Това е първата самостоятелна изложба на Дановска у нас след близо 3 десетилетия работа в чужбина.

Нарича стила си „нов експресивен реализъм", а темите в ретроспективната изложба са вдъхновени от комбинацията на цветове, предмети, светлини и сенки. Процесът на създаване на един образ, който до сега не е съществувал, е най-важен за Дановска и целта на художничката е да предаде това усещане и на посетителите, които разглеждат нейните картини.

Един от най-интересните сюжети в изложбата е „преселението" й от ателието в Есен, Германия към Дюселдорф. Кашоните с кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф, са събрани за пренасяне и оставени да бъдат взети от хамалите. Четки и палитри от ателието, както и приготвени за изхвърляне обувки, също са там. Когато ги вижда огрени от слънчевата светлина, която се процежда през прозореца, Иоанна си припомня историята на всеки предмет и се вдъхновява да я разкаже в серия от картини. Тази серия картини също ще бъде част от изложбата й в България.

Изложбата „Завръщане в България" ще бъде официално открита от акад. Светлин Русев на 10 май от 18.00 ч, а картините ще бъдат изложени в галерия „Нирвана" в продължение на един месец - до 10 юни, 2017 г. Откриването на изложбата е със свободен вход.

Oще: бон  галерия в софия  галерия нирваа  дортмунт  дюселдорф  живопис  завръщане в българия  изобразително изкуство  йоана дановска  картини  светлин русев  софия 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.