Кой е героят? | webcafe.bg
Webcafe

Кой е героят?

Катя Атанасова
08.11.2011, 22:06 (обновена 15.12.2011, 17:04)
Yes

Няма значение какво. Важното е как

Когато в далечната вече 1947 г. социологът Макс Вебер въвежда понятието "харизматично господство", той съвсем не разбира "харизма"-та така, както ние я разбираме днес. Той, като един съвестен и дълбок учен, тръгва от етимологията на думата "харизма" (от гръцки karisma - "милост, благодат, божествен дар").

За Вебер да притежаваш харизма означава да имаш някаква необикновена способност - магически способности, пророчески заложби, да носиш някаква необикновена духовна сила. И оттам - харизматичните лидери са именно хора, обладаващи такива способности. Това са герои, пълководци, религиозни водачи, политици.

Със сигурност в редицата имена попадат Мохамед, Христос, Цезар... Или в по-нови времена - Наполеон, после Хитлер, Сталин. Независимо от факта, че последните двама наистина извършват престъпления срещу човечеството, не можем да подминем въздействието, което те имат върху съвременниците си. И именно поради това въздействие хората им дават властта, която те удържат чрез репресии.

Днес надали разбираме харизмата по Веберовски. И надали се съобразяваме толкова с етимологиите и научните изследвания. Ако прехвърлите определенията за премиера Бойко Борисов например, ще установите, че той достатъчно често, за да е случайно, е наричан "харизматичен" лидер.

Е, добре. Със сигурност той няма магически способности, или не ги е демонстрирал. Не сме установили още, но се съмнявам, че ще установим някога, че има пророчески дарби. Колкото и да се напъвамае трудно ще е да "открием" нещо необикновено в личността му.

Това, с което той успява обаче са всекидневните напомняния, че е човекът, който знае накъде вървим и още по-важното - как именно вървим. Като прибавим непрекъснатото "бетониране" на вече изградения му публичен образ на мъжкар, безкомпромисен пич, силен водач, който не се огъва пред някакви европейски инструкции и изисквания, както не се и връзва на местни брожения, които "чути" и "видяни" през него започват да изглеждат като някакво едвам чуващо се жужене на малки и безобидни животинки, очевидно трябва да признаем, че имаме "харизматичен" лидер.

Но също тъй, че "харизма" днес съвсем не означава онова, което един от бащите на модерната социология Макс Вебер влага в него. Днес "харизмата" се възприема много по-субективно и произволно, нейното въздействие е на база някакви всекидневни явления и реакции.

Достатъчно е да имаме реторични умения. Разбира се, да изглеждаме добре. Да говорим за бъдещето, не за миналото, не и за днес. Важно е да можем да употребяваме думи като „напред" и "натам" в подходяща ситуация и с подобаващ тон. Не е важно какво казваш, а как го казваш....

Ето, съвсем пресен пример и не политически... Но със сигурност валиден за това, което говорим. Един от всенародните любимци в музикалното шоу X-фактор е Jeason Brad Lewis. Ок, момчето е наистина супер артистично, но не може да пее. Това обаче няма значение, той е всенароден любимец, спасяван от елиминации и т.н. Просто има набор от "ефекти", нестандартно поведение, различаващо се от обичайното, има присъствие. Има "харизма".

Кризи, кризи...

Всъщност ситуацията на криза е най-подходяща за появата на харизматични личности. Независимо дали притежават наистина харизматични черти или такива, които ситуацията подвежда да припознаваме в тях.

В моменти на обезверяване, депресия, финансова нестабилност, лична несигурност хората, всички ние, сме склонни да стоварваме някаква ирационална вяра, да митологизираме хора, които "припознаваме" като герои. Без да внимаваме във факта, че те са просто нестандартни личности, добре изглеждащи или добре говорещи, или и двете, върху които проектираме представите си за и мечтите си по героичност.

В по-далечни времена, времената на неразвитите, изостанали общества тази митологизация е по-приемлива и някак не толкова необичайна. Днес обаче, когато си мислим, че живеем в рационален и подреден свят е някак съмнително, и несериозно дори, да вярваме на прости реторически умения, на употреба на глаголи за бъдеще вместо за сегашно време, да се подмамваме по външен вид и изграден от медиите публичен имидж. Но го правим.

И това е големият въпрос. Защо го правим? Защо сме доброволно готови да се подчиняваме, да вярваме ирационално, да харесваме, да обожаваме...

Може би защото освен икономическата и социална криза всички ние сме потънали в личните си кризи. Защото имаме неистова нужда от романтика, герои, водачи. Оглеждайки сивите човеци, които ни поучават и ръководят, съвсем нецветния свят, в който живеем, препъвайки се в ежедневни грижи и проблеми, които хората в Европа, към която принадлежим, или искаме да принадлежим,  отдавна са забравили, искаме друго, да. И не вярваме в логиката. В разума.

Това не е"правилно", но е утешително. Защото, за жалост, май сме стигнали до там да живеем само с утехите.

Аз, честно, все се опитвам да не е така.

Oще: бойко борисов  криза  макс вебер  митологизация  общество  свят  харизма 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

33 Frida | 12.11.201106:14

женско начало в религиите - ми майко мила.
мъжът е наказан, и не толкова, задето ял плода с Ева, а затова, че хвърля вината си върху нея. има още много да орете земята прокълната и да ядете плодовете й, дорде стигнете до Б-жия промисъл! бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

32 Petrametra | 11.11.201114:54

Смее сеТуршииката е станала добре, сега чакам зелето!
E, опазил ме Бог да критикувам Вебер, той е човек и може да греши или да е гениален, само не ми харесва резултата от Версайския Мирен Договор( където той е съветник на политиците от Ваймарската Репблика) - нова световна война. Е, така се получава когато някой си мисли че знае повече, че може повече, че може всичко!
За, еврите и мюсулманите не съм казал че са лоши, ти ми приписваш свойте мисли, Зелена Улица?!
А, колкото до религии, в които жените могат да бъдат пребити с камъни, ти ми посочи положителното в тях, че не мога да го разбера? Е, това имам впредвид, за женското начало или роля в обществото. С други думи защо жената ще е виновна за мизерията на Човечеството или пък защо трябва да бъде пребивана заради своята си същност.
Не обичам нито насилието, нито робията. Ама ти ми обясни с думи прости, кое им е хубавото.
Следващия път съм на политическа вълна макар че в този саит е повече на вълна псевдомъжественост.
Отивам, да слагам мусаката за довечера сега. рев
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

31 Гризли | 11.11.201110:19

Имаше запалени защитници на бащичката Борисов по-надолу... Ето още малко за най-прозрачното правителство досега:

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10533&sectionid=5&id=0001001

То май вече стана досадно, ама явно само вие не виждате за какво става въпрос, та затова пак да ви напомним...
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

30 Десен | 10.11.201123:41

Борисов трябваше да се спаси в президентството.
Да кюта тма два мандата, а после да стане патрирах на БПЦ та изтрещелите му поклонници да има пред чий портрет да чукат челце в земята.
Сега бъдещето му е само като това на Царчока - все надолу към бунището на историята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

29 greenstreet | 10.11.201118:32

Благодаря, че спря да пишеш за религия навреме, че по-големи простотии не бях чел. Евреите и мюсюлманите са лоши, защото нямали женско начало в религията си - WTF?!? Смее се
Опитах се да намекна да не критикуваш Вебер и "еврейският" му произход по много проста причина - и родителите му и той са протестанти (евангелисти, както искаш им кажи) и нямат нищо общо с юдаизма.
Един съвет - обръщай бурканите и да не ти пука - поне там сигурно те бива...надявам се..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 06:32

28 Petrametra | 10.11.201117:39

Чуди се E, Бог е Един и за мюсулманите и за евреите, за християните поне е с тройна същност. За Хиндуистите има много Богове, за Будистите не знам кое е бог може би пътя към просветлението и социалното му прилагане, В Сигхизма е един но и пътя към просветление е от значение.
Та мисълта ми е друга каква е ролята на женското начало в различните религии и в кои то липсва въобще. А, лишени от него обществото гради Грации мъже, въобще извратени понятия за право и криво, или по точно осакатени.
Та Вебер не е критерий, а хора като него създадоха образа на непогрешимияt спасител на нацията и той за Германия се оказа Хитлер, оттам нататъка е ясно.
Така че нищо против никоя вяра, но презумцията за безпогрешност на коя да е от тях се оказва вредна за обществото приело я, особенно ако липсва женското начало да омекоти или да социализира различията.
Та без това начало, ти как мислиш ще завърши сблъсъка между Йехова и Алах на дълго разстояние, Е спирам с религия. Политиката е по лесна за коментиране а пък и бурканите ми втасват със суровата туршия и отивам да ги обърна. Много щастлив Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

27 greenstreet | 10.11.201111:54

Само да се уточним - не Древногръцката митология е създала старогръцкия език, а обратно. Да не говорим, че "харизма"-та имала и някакви латински корени... Та от етимологична гледна точка авторката си е абсолютно права. Както е права и за съвременото значение, което според различни източници е дело на Макс Вебер (наистина е починал преди 1947, но това е малка неточност). Видях се принуден да се разровя малко, защото най-мразя някой арогантно да критикува, без сам да е нясно с фактите. И не разбрах що ги мразим толкова евреите и всичко излзло от техните ръце и умове е пъклено дело - Макс Вебер е велика личност и всеки, учил икономика, социология и т.н. би трябвало да е наясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

26 Frida | 10.11.201111:15

Смее се мерси за културо-историческия преглед, от който разбрахме, че харизма не идело от харизвам, а от харити, т.е. грации -онея трите голи мадами, то имало и четвърта ама се споминала на о.лезбос. това във връзкас неуместния сексизъм на справката и в името на историята на археологията.
що се отнася до еврейския произход на автора, на който се обръща също внимание, ами да обясня с думи прости - за един евреин е много непонятно защо другите хора, цели нации дори служат и следват некакви личности, т.е. също тъй простосмъртни същества. за евреина това е идолопоколоничество, подържано с дребни магьосничества, врачки, баячки и гледачки, ванги-манги и пр. които за непросветения мозък притежават нещо свръхестествено. ами свръхестествен е само единият и единствен Б-г! който не го е разбрал е готов за манипулации, произведени от медии, които му спускат порездния харизматичен идол - бил той обама, ББ, путин, кадафи, мадона, лейди гага, ю ту и пр. и тъй като в съвремието, за разлика от хитлер и сталин, зловещата, жреческата страна на магьосничеството е недопустима, популярността се поддържа с масови фетиши, мъжкарски по характер - футбол, поп-музика, табла, белот и пр., покрай които има много приказки за секс с почитателки. мда.
и да завърша само, сравнението на ББ с оня кандидат-певец от реалитито е много добро! щото, като не ти харесва певеца, гасиш телевизора, но от това нищо не следва, тъй като нищо не зависи от него. а ако не харесваш ББ, и да гасиш телевизора, няма спасение. Смее се или може би греша? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

25 Deyan Savov | 10.11.201110:19

А да забравих, за разлика от много други аз гласувах точно, за да дам колкото се може повече власт на упрвляващите и на хора, които са им партньори. Така ще мога да видя наистина дали искат и какво точно ще направят, а не само да си правят мръсно различните институции(така беше между тройната коалиция и ББ като кмет, така беше и между Първанов и ГЕРБ и така щеше да продължи между примерно Калфин и ГЕРБ и тн).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

24 Deyan Savov | 10.11.201110:12

Писах много и дълго и кафето се рифрешна, тъй че кратката версия:
-президентът има квота в ВСС, а те назначават съдиите, които доста често прекратяват повдигнатите обвинения (такива имаше доста срещу политици)
-ГЕРБ нямат мнозинство в парламента, няма да имат пряко влияние върху съдебната система (нямат и мнозинство в ЦИК бтв), тъй че си има разделение на властите, а сегашното положение е избрано демакратично и следователно си е в реда на законите ни.
-Президентът пряко отговаря за две служби - НСО и контраразузнаване, много повече те подслушва отколкото МВР не се бой...
-Нито една по-обемна и мащабна реформа не може да се направи изцяло за 4 години, а ние постоянно си избираме нови правтелства, които първата им цел е да спрат всичко правено от предишните и да се дистанцират и да посочат нов курс. Така не става.
Ето ти още малко за размисъл.
   

оценка

+0 -0