"Списание за танц" и още три хартиени удоволствия | webcafe.bg
Webcafe

"Списание за танц" и още три хартиени удоволствия

дилян ценов, webcafe, chronicleДилян Ценов
07.05.2019, 14:58 (обновена 09.05.2019, 14:07)
Списания за култура

Световният ден на танца у нас беше повод за съобщаването на страхотна новина за почитателите на танцовото изкуство

Доброто списание за читателя е като гурме ястие. Списанията са мястото, в което авторите да разгърнат максимално творческия си потенциал, било то под формата на текст, фотография или дизайн. Не е случаен терминът „живот като от списанията" - защото списанията отразяват по вълнуващ начин актуалните теми.

У нас обаче картината е малко по-различна. Печатните медии продължават да губят аудитория заради електронните алтернативи. Именно затова няма как да не обърнем внимание на появата на ново българско списание, посветено на едно магическо изкуството.

Световният ден на танца (29 април) у нас беше повод за съобщаването на страхотна новина за почитателите на танцовото изкуство - за първи път от 90-те години българският читател ще има собствено периодично издание, посветено единствено на изкуството на танца.

Премиерата на първия брой на "Списание за танц" ще бъде на 9 май като част от програмата на танцовия фестивал „Антистатик".

В рамките на първия му брой екипът на главния редактор Ангелина Георгиева ще представи всичко най-важно от съвременния и класическия танц от България и света.

Той съдържа 120 страници и е посветен на темата "Красотата в танца", като в него 12 представители на това изкуство дават своите трактовки за неуловимата магия на танца. Сред тях са българският хореограф Мила Искренова и световноизвестният талант Димитрис Папайоану. Акцент от световната танцова сцена ще бъде текстът от Арнд Веземан, главен редактор на едно от най-авторитетните списания за танц в Европа, немското tanz. В първия брой ще бъдат представени още новите и по-малко познати стилове, които през последните години набират популярност на танцовата карта на София, рецензии за открояващи се премиери, състояли се през изминалата година и календар с предстоящи събития.

В допълнение към това интервюта, теоретични статии и портрети на личности от света на танца ще оформят единственото хартиено пространство за танц у нас.

През останалото време можете да го намерите в книжарниците "Книжици" и тази на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", като можем да го очакваме веднъж годишно.

Покрай това списание се сетихме за още три издания, които заслужават да им свалим шапка за това, че не се отказват от тази благородна, но трудна задача - да правят периодика за изкуство.

Достатъчно е малко скитане в определени книжарници, където се срещат страхотни списания, които няма да намерите по обикновените репове.

„Ах, Мария!"

Догодина ще се навършат 30 години откакто една Мария доставя литература и други наслади на всички интересуващи се от словото. Списанието е основано от 12-има ентусиасти с вкус към литературата с първоначален тираж 3000. В своята богата с традиции история, броевете на списанието са имали теми като „Как се пише литература?" (първият брой), „Сюрреализъм", „Смъртта", „Православието", „Литературата като списание" и др.

Последните два броя са истински колекционерски издания за всяка библиотека. Юбилейният от 2015 г. е посветен на 25-годишнината от създаването на списанието. В него са поместени текстове както на утвърдени автори, така и на тепърва прохождащи.

Вторият излезе в края на миналата година. Той е двуезичен и посветен на най-превежданите български автори. Разбирайте, че компания на страниците му си правят Георги Господинов, Алек Попов, Ангел Игов, Деян Енев, Здравка Евтимова и други, известни на всички почитатели на българската литература. Това май е достатъчна причина да се отдадем на литература и други наслади в компанията на „Ах, Мария!".

Изданието в момента няма регулярна периодичност. Засега е известно само, че ситуацията е както в най-интересните филми... Следва продължение.

„КуклАрт"

Ако някой ден, десетилетия след като сегашните куклени представления спрат да се играят, някой пожелае да се гмурне в историята на българския куклен театър, списание „КуклАрт" ще бъде едно от малкото места, където това е възможно. Вече 11 години АКТ-УНИМА България издава списанието - единственото по рода си издание, посветено на кукления театър у нас. Главен редактор е театроведът Никола Вандов, а редактор е театроведът Михаил Байков.

Всеки брой обхваща публицистични жанрове - обзори на всички куклени фестивали през годината, ревюта на спектакли, интервюта с творци, театроведи и театрални мениджъри, текстове, отразяващи световни тенденции в кукления театър, до летопис на всяка театрална постановка, излязла през годината. Освен със своето съдържание и визуално оформление (фотография и дизайн) изданието впечатлява и с авторския си колектив, който от няколко години се състои предимно от студенти от специалността „Театрознание и театрален мениджмънт" в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов".

Изданието излиза веднъж годишно, а последният брой излезе в началото на годината и все още може да бъде намерен в „Книжици", книжарницата на НАТФИЗ, Столичен куклен театър, книжарниците „Нисим" и „Петър Берон".

Homo ludens

Завършваме краткия ни гайд с театралното списание, което догодина ще отпразнува своя 20-годишен юбилей. Ежегодно Homo ludens запознава читателите с най-актуалното, интересното и стойностното от българския и световен театър в рамките на около 400 страници. И за да не говорим на едро, последният брой съдържа интервюта с театрални имена като Неда Спасова, Анастасия Събева и Валентин Ганев. Освен тях и ревютата на едни от най-актуалните театрални представление има и отразяване на международни театрални събития като Европейските театрални награди в Санкт Петербург и „Макбет" на Националния театър - Лондон. С няколко думи, ако се интересувате от драматичен театър, това е източникът.

Oще: homo ludens  ах мария  кукларт  периодичен печат  списание затанц  списания за култура 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.