Те, спомените им и след това | webcafe.bg
Webcafe

Те, спомените им и след това

кристина димитроваКристина Димитрова
19.05.2017, 09:53 (обновена 28.05.2017, 09:15)
Спомените им и след това

Александра Георгиева и режисьорът Димитрис Георгиев стооят зад книгата "Спомените им и след това"

Те са черно-бели. Някои от тях са нещо като хора, други приличат на птици и котки, но повечето са странни на външен вид и трудно могат да бъдат определени. Те са необикновните илюстрации от книгата "Спомените им и след това", които искат да знаят какво ще се случи с тях, когато разберат кои са.

От около седмица новият им живот започна, благодарение на художничката Александра Георгиева и режисьорът Димитрис Георгиев, които създадоха техния свят - в новоизлязлата си книга, която представлява концептуален проект.

Александра е на 20 години. Обича да рисува смешни коне и да танцува. Завършила е Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" и в момента учи в Националната художествена академия със специалност книга и печатна графика.

Той е Димтирис Георгиев и казва за себе си, че е "просто един студент по режисура" в НАТФИЗ. Александра обаче го поправя и подчертава, че е много талантлив режисьор и страхотен приятел. Според него тя е много повече от всичко изброено.

Двамата се познават прекалено добре - от деца. Докато работят по проекта за "Спомените им след това", осъзнават, че могат да прекарват един с друг повече от 72 часа непрекъснато заедно. "Можем да си говорим, но можем и да си мълчим", казва Димитрис.

Идеята за общия им концептуален проект "Спомените им и след това" се ражда по време на първата изложба на Александра - "Плежър", която се състоя през май, миналата година.

"Видях илюстрациите на Александра и в съзнанието ми влезе идеята да ги съживя по някакъв начин. С думи. Написах им истории, които исках да им придадат биография, минало. Да отговорят на няколко въпроса и да зададат други".

Така Димитрис създава цялата първа част на книгата "Спомените им и след това".

По-късно, един по един започнаха да се появяват и гост-авторите, които също оставиха своите "спомени". Това са 14 популятни лица, някои от които ще ви изненадат с историите си.

Това са режисьорите Галин Стоев, Гергана Тодева и Марий Росен, писателите Стефан Икога, Калоян Праматаров, Илиян Любомиров, Иван Димитров, Ясен Василев, Радослав Чичев, Стефан Иванов, Мартин Колев и актьорите Димитър Николов, Мариан Бозуков, Маргита Гошева. Общото между всички тях е любовта към писането.

"Това са автори, които харесвам, автори, които познавам и автори, които бих искал да познавам. Запознах се с тях чрез въображението им, което за мен беше един от най-интересните периоди от реализацията на проекта. Рецепта нямаме. Имаме хрумвания, които някак си се материализират", казва Димитрис.

Цялата втора част на книгата е впечатляващи поради факта, че авторите са я създали, без да се познават помежду си.

"Впечатли ме атмосферата, която изградиха в различното подреждане на думите, което всеки от тях има. Впечатли ме това, че приеха да участват в този проект само от неговото описание с прости думи", споделя Димитрис.

По спомените на гостите Александра създава и техните илюстрации.

Някои от черно-белите същества дават своите отговори, други задават въпроси.

"Целта е книгата да вълнува. Да докосне възможно повече хора. Всяко нещо, което сътворявам го правя с много любов и всеотдайност и после го предавам на хората със същата енергия и се надявам и те да усетят, това което аз усещам", казва художничката. Все още е учудена от небивалия интерес, който предизвикват илюстрациите й. "Знаех, че ще е предизвикателство и за двама ни, но не предполагах, че всъщност най-трудната част ще бъде намирането на издателство. Когато попитах Димитрис какво се случва с нашият проект, поради голямото затишие от 2-3 месеца, точно на следващия ден се свързахме с издателство "Лексикон" - едно от малкото, които подкрепят и млади автори, и с което веднага подписахме договор, с подкрепата на продуцентската къща "New European Wave Entertainment", а след още месец вече държим книгата в ръцете си".

Най-често им задават въпроса какво представлява самата книга. "Определихме я като концептуален проект, поради нестандартният начин на изграждането на самите текстове, илюстрации и цялостното оформление на книгата. Илюстрациите представляват моят опит да се представя като индивидуален артист, търсейки себе си и моят стил наив-максимално доближаване до детското съзнание и светоусещане", казва Александра.

А Димитрис подчертава, че все по-често го питат: "Ти пък вече писател ли стана?".

"Всъщност ние искахме да можем най-после да докоснем тези думи, тези илюстрации, иначе те щяха да останат отново някъде в пространството. Сега сякаш им намерихме дом".

Александра и Димитрис са убедени, че книгата "Спомените им и след това" едва ли може да промени целия свят, но със сигурност може да променят света на поне един човек и да го накара да си спомни, да мечтае, да не знае, да разбира, да търси може би... И помнете - всички истории в "Спомените им и след това" са истински.

Oще: александра георгиева  димитрис георгиев  димитър николов  иван димитров  илиян любомиров  илюстрации  калоян праматаров  книга  маргита гошева  мариан бозуков  мартин колев  натфиз  радослав чичев  св. лука  стефан иванов  стефан икога  ясен василев 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.