Любимите книги и автори на Ваня Щерева | webcafe.bg
Webcafe

Любимите книги и автори на Ваня Щерева

Webcafe.bg
29.05.2015, 13:48 (обновена 02.06.2015, 15:10)
Ваня Щерева

Снимка: © Личен архив

Позната предимно като певица и автор на текстове за песни, Ваня Щерева успя да влезе и в ролята на писател, благодарение на участието си в конкурс "Развитие" през 2004 година

Наскоро Ваня Щерева била на писателско турне, по време на което един човек я попитал как се става популярен писател в България и тя му отговорила, че начините са два: или ти трябва много късмет, или трябва да участваш в конкурс. Оказало се, че човекът щял да се пробва и да изпрати своя роман на конкурс „Развитие". Именно благодарение на този конкурс излезе и първата книга на Ваня Щерева „Образцов дом".

Позната предимно като певица и автор на текстове за песни, Ваня Щерева успя да влезе и в ролята на писател, благодарение на участието си през 2004 година. Казва, че при нея без конкурс е нямало да стане. След "Образцов дом" последваха "30 неизвинени", "Фасове", "Татко, аз и ангелът". За нея късметът винаги е нужен дори когато става дума за конкурс.

Повече пишещи, отколкото четящи

Ваня Щерева непрекъснато получава ръкописи от млади автори, сред които намира и много талантливи, но знае, че не всичките тези творби ще се появят на бял свят.

Казва, че успехът не е въпрос само на добър текст, зависи много и от характера, и от късмета на автора. Зависи и от начина, по който творбите му се пласират в пространството. Лично тя отдава огромно значение на пиара.

За съжаление обаче според нея има повече хора, които пишат, отколкото хора, които четат.

Къде е съвременната литература

Според Ваня Щерева това, че даден автор е чуждестранен, не значи, че е по-добър от българските автори. Казва, че разполагаме с достатъчно качествени автори.  Самата тя чете повече български автори, отколкото чужди, и смята, че съвременната българска литература е на много добро ниво.

За сметка на това в нея се пробива изключително трудно. Много е трудно, ако си просто добър „пишещ", да покажеш творчеството си на други хора. Ако имаш само един прекрасен текст, да го наложиш пред публиката е предизвикателство, защото си нов и никой не те познава.

Затова и според нея издателите поемат голям риск, залагайки на нови имена и непознати автори.

Тъй като харесва съвременната българска литература, в нейния топ пет на любими книги попадат и български имена.

Харесва „Майсторът и Маргарита" на Михаил Булгаков, „Девет разказа и Семейство Глас" на Джеръм Селинджър, „Параграф 22" на Джоузеф Хелър, „Естествен роман" и „Физика на тъгата" на Георги Господинов. От съвременните български автори чете Георги Господинов, Емил Андреев, Теодора Димова, Захари Карабашлиев и Деян Енев.

WEBCAFE.BG е медиен партньор на Национален литературен конкурс "Развитие". Ръкописите трябва да са до 500 стандартни страници, като е задължително текстът да не е публикуван и да не е даден за печат. Крайният срок за изпращане на текстовете е 15 септември 2015 година.

Победителят ще получи парична награда от 7000 лв. и кристална статуетка на Корпорация "Развитие" , а романът му ще бъде издаден. Повече информация - тук.

Националният литературен конкурс "Развитие" съществува от 1996 г. насам. В неговото жури досега са били авторитети като Блага Димитрова, проф. Тончо Жечев, проф. Боян Биолчев, проф. Ивайло Знеполски, Алек Попов, Георги Господинов.

"Развитие" е причина творби като "Естествен роман" на Георги Господинов и "Майките" на Теодора Димова, "Образцов дом" на Ваня Щерева да бъдат издадени за първи път.


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.05.2011, 10:57

2 Ван | 02.06.201511:52

Голям смях. Българските "автори" са, реално, собствената си читателска аудитория. Четат се и се проръчват едни други.
Може би един ден в България отново ще има хора, които да пишат книги без единствения им стремеж е те да бъдат купени и прочетени.
За жалост обаче, такива отдавна не съм срещал.
Поради тази причина винаги са ми правили по-добро впечатление хората, които говорят за Паланюк вместо за Терзийски, за Мураками, вместо за Господинов, за Уелбек, вместо за Карабашлиев и така нататък.

Обичам родното, но предпочитам да изям френски сладкиш, вместо софийско лайно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 29.05.201521:27

коя е ваня щерева? Джоузеф Хелър до Георги Господинов? изгоря ми бушона. ядосан ядосан ядосан
   

оценка

+1 -0