В търсене на новия български роман | webcafe.bg
Webcafe

В търсене на новия български роман

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
03.02.2015, 14:07 (обновена 19.11.2016, 20:44)
литературен конкурс развитие

Снимка: © M3 Communications Group

Тази година журито на конкурса се състои от проф. Ивайло Знеполски като жури, доц. Бойко Пенчев (литературен критик и предподавател в СУ „Св. Климент Охридски") и писателя Георги Господинов.

Това е нещо като като отчайващата златотърсаческа професия - прекопаваш някакъв земен масив, отмиваш, отмиваш, търсиш в ситото. Някой път остава нещо, друг път - не. Така проф. Ивайло Знеполски вижда задачата си като председател на журито в конкурса „Развитие" за неиздаван български роман.

По думите му това, че професията на писателя е губеща и безперспективна, е спомен от миналото. Според него добрият писател има добри шансове да се впише в днешното българско пространство по един успешен начин. Доказателствата за това са Георги Господинов с „Естествен роман" и Теодора Димова с романа си „Майките" - и двамата са награждавани в конкурса „Развитие", а книгите им са преиздавани.

Конкурсът е девети по ред, като съществува от 1996 година. Първоначално се провежда всяка година, а след това на интервали от по 2-3 години. Тази година журито от „златотърсачи" се състои от проф. Ивайло Знеполски като жури, доц. Бойко Пенчев (литературен критик и предподавател в СУ „Св. Климент Охридски") и писателя Георги Господинов.

„Журито се появява на една пресконференция, след това се скрива, чака, чете тихо, индивидуално и след това взима някакво решение. Появяваме се след това и сме щастливи, ако това решение може да предложи на българската публика нещо, което наистина си заслужава", каза по време да представянето на конкурса проф. Знеполски.

Георги Господинов очаква над 100 ръкописа да участват в конкурса. Те не само ще бъдат прочетени, но всеки писател ще получи в отговор на текста си кратък анализ, независимо дали ръкописът му ще бъде награден или не.

„Много е важно този, който пише в България, да бъде прочетен първо. Мисля, че това в някаква степен е по-важно, отколкото да бъде класиран или оценен, както иска", каза Георги Господинов.

Той посочи, че в момента текат и други конкурси за издаване на роман и това не е лоша конкуренция - българският писател просто трябва да седне и пише.

В книжарниците се търсят български книги и автори, а за журито конкурсът носи здравословната радост да открият нов човек, който пише добре. Според доц. Бойко Пенчев "българското отново е на мода".

Регламент

Това кое ще е следващото име, което ще се сдобие с популярност, зависи от изпратените ръкописи.

Те трябва да са с обем до 500 стандартни страници (по 1800 знака), разпечатани на хартия в 3 екземпляра, придружени и с екземпляр на електронен носител (диск или флашка). Задължително условие е текстът да не е публикуван (включително електронно) и да не е даден за печат.

Крайният срок за представяне на ръкописите е 15 септември 2015 г.

Ръкописите се изпращат или носят в офиса на Корпорация „Развитие" - бул. "Братя Бъкстон" № 40, София 1618.

На З0 ноември 2015 г. журито на конкурса ще обявят 5-те номинирани романа. На 15 декември 2015 г. на официална церемония ще бъде обявен победителят на деветото издание на литературния конкурс "Развитие". Той ще получи парична награда в размер от 7000 лв. и кристална статуетка на Корпорация "Развитие".

Награденият роман ще бъде издаден до 3 месеца след обявяването на резултатите от конкурса. Журито може да предложи допълнително за издаване и друг от номинираните романи - това се е случило с "Образцов дом" на Ваня Щерева. Романът е издаден, въпреки че не печели конкурса. За сметка на това излиза в пет издания.

Конкурсът е отворен към всички писатели - независимо дали са дебютанти или утвърдени имена, стига да предложат непубликуван роман.


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.