Флагманът, от който имате нужда: Samsung Galaxy S10+ | webcafe.bg
Webcafe

Флагманът, от който имате нужда: Samsung Galaxy S10+

СтаниславСтанислав Касчийски
18.03.2019, 08:39 (обновена 20.03.2019, 12:32)

1 от 12 снимки Назад Напред

Samsung Galaxy S10+

Снимка: © Webcafe.bg

Снимки от телефона можете да разгледате в галерията. Повечето от тях са направени в съседна Сърбия и по-конкретно малкия Димитровград. Кадрите са без обработка, а авторът не е консумирал дюлева ракия, докато ги е правил. :)

Samsung Galaxy отбеляза своята бляскава десетгодишнина на пазара.

През 2009-а се появява Samsung GT-I7500, известен като Samsung Galaxy. Днес той ни е познат като телефона, който даде начало една от най-дългите и най-престижни серии смартфони в мобилния свят и помогна на бранда да заеме първата позиция по брой продадени мобилни устройства в световен план и да я задържи до днес.

Ако през 2010 г. Samsung са доставяни 2.4 млн. бройки, то през миналата година цифрата стига близо до 294 милиона. И то при запазване на първата позиция при производителите от 2011 г. насам.

Затова не трябва да ни изненадва, че когато става въпрос за юбилей, очаквахме да видим нещо специално. И не останахме разочаровани - видяхме първия сгъваем телефон от истински производител (предходният опит беше на Royale), както и първия 5G телефон.

Samsung представи цели пет устройства на специални паралелни събития в Сан Франциско и Лондон, малко преди големия конгрес за мобилни технологии MWC в Барселона. Имаше го дори и първия по-малък, "бюджетен" флагшип, който компанията пуска, Galaxy S10e, който опакова само най-необходимото за чудесен смартфон.

Но ако за сгъваемите телефони ни е все още рано, както ценово, така и като наличност на пазара, за 5G мрежа в България а дори няма условията за разговор, то S10e е доста симпатичен, но е предмет на друго, бъдещо ревю. Затова се фокусираме върху S10+.

Ако с Galaxy Fold от Samsung ни повдигнаха завесата към това как ще изглежда бъдещето, то със S10+ компанията ни показа как трябва да изглежда един телефон сега.

И то пълният комплект - от-до, дори не това, което си мислите, че искате, а това, което наистина ви трябва и бихте оценили в дългосрочен план.

samsung galaxy s10+

Екранът :)

Знаете ли кое е най-хубавото в един iPhone? Екранът, произведен от Samsung. И макар тази шега да минава пред истински Android фенове, никой не може да отрече, че половината дизайн на едно устройство е в екрана му. А тук Samsung за пореден път са свършили отлична работа в това да надминат себе си.

С решението за дупка, която при S10+ дори е във овална форма, заради двата сензора, се живее доста по-лесно, отколкото с всички решения тип ноч, които видяхме през последната година и половина. И макар да става въпрос за едва няколко пиксела отгоре и отстрани, се създава усещането за цялостна завършеност.

Нарича се Infinity-O display и е 6.4 инча екран, с QHD+ 1440 x 3040 резолюция, 19:9 съотношение към страните и внушителни 93.1% екран спрямо тяло на телефона. Също така, той е и първият, който поддържа HDR 10+, което преведено на прост език означава по-добър контраст и цветове, както и още повече нитове, за да можете да виждате телефона си дори на ярко слънце. Това последното е едно от нещата, които не знаеш, че ти трябват, докато не разбереш, че можеш да ги имаш.

Освен висока цветова палитра е налична и доста висока точност на цветовете, която е една от причините авторитетните Display Mate да решат да вдигнат стандартните си изисквания за оценка на екраните, така че да са адекватни спрямо поставената по-високо летва.

И ако отгоре имаме овалната дупка, отстрани - традиционното извиване на екраните, то отдолу се крие друга изненада.

Сензорът за пръстовите отпечатъци

Една от любимите теми за заяждане със Samsung при предишните две поколения беше къде е поставен сензорът за пръстовите отпечатъци - дали е твърде близо до камерата и остават ли петна по него. Е, при S10 и S10+ решението е радикално - сензорът е отпред под самия екран. Трябва да отбележим, че това става със Ultrasonic технология, а не с оптичен сензор, което означава няколко неща. Вместо да снима двуизмерен образ на пръста ви, сензорът прави своеобразен 3D отпечатък. Това увеличава сигурността спрямо настоящите сензори под екрана, като този на Samsung получава и сертификат от FIDO за надеждност.

Извън сигурността, допълнително предимство е и фактът, че сензорът може да се отключва с влажни или замърсени ръце. На теория е и по-бърз, но имайте предвид, че отнема известно време за свикване. Във всеки случай не е по-бърз от обикновените физически четци за пръстови отпечатъци, които можете да намерите в предишните поколения телефони. Но пък носи известно задоволство, когато го отключиш пред приятели.

Има и един малко по-специфичен недостатък - заради начина си на работа не поддържа стъклени протектори. Това означава, че остават само обикновените, с по-ниско ниво на защита, но пък екранът така или иначе е Gorilla Glass 6. Според някои ревюта онлайн, вече има поне един стъклен протектор, който да работи със скенера - Dome Glass, но нито ние сме го пробвали, нито е подкрепен по някакъв начин от Samsung. Само е ясно, че има сложен метод за поставяне, който включва дори ултравиолетова лампа за изпичане на лепилото и специална стойка за телефона.

Все пак времето за свикване не е твърде дълго, но ако намирате за неудобна конкретната позиция на сензора, при по-дълги пръсти например, винаги можете да разчитате разпознаването на ириса. Става по-бързо, но е необходимо да погледнете телефона си и не е толкова сигурно, колкото отключване с пръст. Въпрос на предпочитание.

samsung galaxy s10+

Дизайн

Извън екрана, който в общи линии обуславя дизайна отпред, имаме и няколко симпатични неща отстрани и най-вече от към задния панел. Тази година Samsung идват малко по-цветни от преди, като особено отличителен и мой личен фаворит е цветът. Той не е точно бял, а е по-скоро странна комбинация от преливане между светло синьо и леко розовеене. Същата визия, но в керамичен вариант съществува за тези, които са склонни да се бръкнат още по-дълбоко за една идея по-високи спецификации, но за това след малко. Със стъклени гърбове още има и симпатични зелени и сини модели.

Стъкленият гръб и металните рамки довършват работата на екрана за един консистентно красив телефон.

Дали защото телефонът е скъпичък, а и аз имам предишен опит с чупенето на телефони, дали защото е изненадващо лек, открих, че ми е леко притеснително да го държа само с една ръка. Може да се каже, че е до известна степен хлъзгав и трябва да се внимава, или да се реши проблемът, както с всеки един друг телефон в днешно време - с калъф.

Колкото до останалите неща - бутонът за отключване и изключване на телефона се намира горе в дясно, на добра позиция за моите пръсти, но може би не най-добрата за всеки. Отляво са двата бутона за звука, а под тях "обичаният" бутон за асистента Bixby. Да, след известна полемика по въпроса трябва или не трябва този бутон да може да бъде препрограмиран да върши други неща, освен да се използва за отварянето на Bixby, Samsung все пак са дали стъпка назад и вече може да се използва например за отварянето на други програми. Е, с изключения, не може да бъде префигуриран така, че да служи за по-удобния Google Assistant, но изглежда за това ще трябва да почакаме още.

По средата отдолу намираме, неизненадващо, USB C вход. До него, за щастие, все още стои непокътнат 4.5 mm жак за слушалки. Samsung са сред последните мохикани в този бранш, които не се отказват от жака и продължават да продават флагманите си, оборудвани с него, за радост на феновете си. Като собственик на аудио компанията AKG, в кутията можете да намерите и доста добри слушалки произведени от тях, а първите 1000 регистрирали новите си Samsung Galaxy S10 и Galaxy S10+ в България получават и подарък - безжичните Galaxy Buds.

Не забравяйте да включите Dolby Atmos режима от падащата щора, за още по-добър звук.

От другата страна, до порта за зареждане можем да намерим единия говорител, той сочи настрани, за разлика от горния, който е насочен към вас, но това нищожна част от цената, която плащаме за безрамков екран. Във всеки случай, ако не го търсите, няма да му обърнете внимание, а и телефонът е със стерео звук, за разлика от някои флагмани в последните години.

Камера

Ако се върнем към задния панел, ще намерим това, за което най-често ще ви задават въпроси, ако сте държали в ръцете си S10+. Телефонът е оборудван с 3 камери - една стандартна, една с двойно приближение и една една широкоъгълна.

samsung galaxy s10+ оптично увеличение

Изрезка от трите камери

Основната камера, с която и ще снимате най-често, е с 12 MP, с 26 mm, също се води леко широкоъгълна, така че когато снимате при 1x приближение с този телефон (и с телефон на конкурентна марка в най-честия случай с S10+) ще хванете повече неща в кадъра. Характерно за Samsung и тук, подобно на миналата година, виждаме двойната бленда, която автоматично се сменя между f1.5 при по-ниска осветеност и f2.4, когато светлината е по-добра. Това позволява от сензора да се получават едновременно по-ясни снимки при сумрак и по-качествени изображения в нормална ситуация.

И това камерата на S10+ я бива - получават се хубави ясни снимки, с добри детайли, правилни цветове, без излишни мацаници. Нещо, което феновете на Samsung са свикнали да търсят от камерата на телефона си. Професионалният режим също предоставя основните необходими функции, с които можете да си играете при желание, за съжаление липсва софтуерен нощен режим, подобно на този при Pixel и флагманите на Huawei. Камерата има и добра оптична стабилизация, особена полезна при снимането на видео. Също така чрез възможностите на изкуствения интелект телефонът разпознава някои от нещата, които снимате и автоматично настройва параметрите на кадъра, така че снимката да стане по-добра. Прави го по приятен неинвазивен начин и дори не усещате, че се случва.

Втората камера е телефотото с двойно приближение, което в случая се равнява на 52 mm. И тук имаме 12 MP, автоматичен фокус и оптична стабилизация. Генерално снимките, които правите с него ще са една идея по-малко качествени от основната, но разликата в качеството не е толкова значима, както при други модели.

Основната хардуерна промяна при камерата спрямо S9+ обаче е в новия сензор, добавен в комплекта - 16MP широкогълен, равняващ се на 12 mm с  f/2.2. Макар и да е лишен от някои нелоши екстри като оптична стабилизация, сензорът се отличава с доста добро качество на снимките.

Разбира се, когато имате подобно разпределение на камерите, най-добре ще снима основната, а останалите ще догонват с по-лошо качество на снимките. Това е нормално и вече сме свикнали да го виждаме при всички устройства на пазара. Но това, което Samsung са се постарали да направят, е разликата между трите камери да не е толкова фрапантна. И широкоъгълният сензор с лек "fish eye" ефект се справя изненадващо добре както с цветовете и яснотата, така и със самото изкривяване, което се получава. От вас остава да измислите как ще го изплзвате за по-забавни кадри - като например портрет в профил, заснет отблизо.

Снимки от телефона можете да разгледате в галерията. Повечето от тях са направени в съседна Сърбия и по-конкретно малкия Димитровград. Кадрите са показани без обработка, а авторът не е консумирал дюлева ракия, докато ги е правил. :)

Снимка с двукратно оптично приближение

Хардуерът

Samsung S10+ идва с чипсет Exynos 9820 с осем ядра - 2 големи, 2 средни и 4 малки, който е собствено производство на компанията и традиционно дава много близки показатели като най-новия Snapdragon, в случая - Snapdragon 855, с който компанията е оборудвана в САЩ, Латинска Америка и Китай. Една от неприятните разлики е, че тук няма FM радио, докато при устройствата оборудвани с другия процесор има налично такова. Но в днешно време осъзнаваме, че на малко хора им пука за това.

Телефонът идва в цели три разновидности - 8 GB RAM памет и 128 GB или 512 GB вътрешно пространство, както и значително по-скъпия вариант с 12 GB RAM и 1 TB вътрешна памет.

Дам, 1 терабайт SSD в телефон, с 12 GB RAM е по-добре от почти всички лаптопи на пазара. В този вариант телефонът пристига и с керамичен гръб - премиум решение, което също допринася за цената.

И ако си мислите, че подобно устройство има нужда от по-продуктивен софтуер, мислите като мен. Е, Samsung имат един - два жокера в ръкава.

По-късно през тази година ще стартира еклсклузивно за S10 & S10+ - Premiere Pro Rush - софтуер за видео обработка на видео от Adobe във вариант за телефон. А междувренно за всички останали има и Samsung Galaxy DeX - докинг станцията на Samsung, която се продава отделно и позволява телефонът да се върже с екран, мишка и клавиатура и да се използва в специална операционна среда, която наподобява Windows като експириънс. Едно от сериозните предимства на това е, че ако сте наистина бизнес човек, можете да използвате услуга за виртуален Windows, каквито по принцип се предлагат на пазара, и да я използвате през операционната система на телефона си. Можете да се закачите навсякъде. Има и по-лесен вариант, в който с USB C към HDMI кабел свързвате устройството към екран и го използвате за по-прости неща - като например презентации.

samsung galaxy s10+

Батерията при S10+ е солидните 4100 mAh, което е супер. Телефон с толкова ярък QHD+ е способен да харчи много ток, а и ако решите винаги можете да намалите резолюцията и да получите екстра живот на устройството. Тези 4100 mAh в повечето случаи докарват цял ден енергия за телефона и тук с това не са правени компромиси.

С изключение на един - бързината на зареждането. След известните проблеми на Samsung с Note7, компанията предпочита сигурността и докато всички останали конкуренти минаха на Quickcharge 3, 4 даже 4+, както и на собствени по-бързи алтернативи, все още Samsung S10+ поддържа Quickcharge 2.0. Galaxy S10+ поддържа 15W безжично зареждане, което е супер, но лошото е, че толкова е и зареждането по кабел. И, да, по-бавно е, но не е чак толкова бавно и не е необходимо да оставяте телефона да се зарежда цяла вечер, а пък 20-30 минути в контакта ще са ви достатъчни за няколко часа. От друга страна - по-бавното зареждане освен повече сигурност, означава и по-дълъг живот на батерията и може би това е още една причина Samsung да не вдигнат летвата, защото нищо друго не ги спира да го направят.

Плюсове и минуси

Samsung S10+ е чудесен пример как трябва да изглежда един телефон в началото на 2019 година.

Най-големите му предимства са вълшебният му екран, чудесният му дизайн и липсата на реални слаби точки, по което си личи колко добре премислен е цялостният апарат.

Ако трябва да назовен някои минуси това са - по-високата цена, пооостарялото бързо зареждане и отсъствието на някои софтуерни прищявки в камерата - като нощен режим на снимане.

Oще: 12 gb ram  1 tb  512 gb 8 gb ram  amoled  galaxy  samsung dex  samsung galaxy s10+  samsung s10  samsung s10+  samsung s10e  безжично зареждане  димитровград  как снима s10+  обратно бежично зареждане  пръстов отпечатък под екрана  ревю  смартфон  сърбия  телефон  телефони с добра камера  тестдрайв  флагман 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.