Васил Иванов - художникът с четка от Космоса | webcafe.bg
Webcafe

Васил Иванов - художникът с четка от Космоса

webcafeLifecafe
13.03.2019, 15:44 (обновена 14.03.2019, 15:11)

1 от 6 снимки Назад Напред

Васил Иванов

Още приживе Васил Иванов се превръща в легенда с новаторския си стил и приноса в утвърждаването на свободата на твореца в България.

Човекът, който за дълго е единственото лице на модерното българско изкуство на Запад. Така през 1962 година Петър Увалиев нарича по BBC художника Васил Иванов (1909-1975). Още приживе той се превръща в легенда с новаторския си стил и приноса в утвърждаването на свободата на твореца в България.

Нюйоркската енциклопедия на изобразителното изкуство посочва Васил Иванов като създател на направлението "космическа графика". 110-годишнината от рождението на художника ще бъде отбелязана с мащабна изложба в Националната художествена галерия.

Ще бъдат изложени 90 негови творби, част от колекцията на Борис Бекяров. Основен акцент са работите от т. нар. "космически цикъл".

Новаторството в творчеството на Васил Иванов е неделимо от неговите духовни възгледи. Ерудит, философ и мистик, той е последовател на Петър Дънов. Занимава се с йога, астрология и хиромантия, слави се с дарбата си на ясновидец.

Живее в малка дървена барака на дъновиския квартал „Изгрев". Води затворен, изолиран, свръхконцентриран в творчеството си живот.

Първата му изложба с „космически" творби през 1964 г. е забранена директно от ЦК на БКП, като авторът е принуждаван да се отрече от търсенията си. Обвиняван е, че се е превърнал в знаме на "непристойна" група млади хора и че се занимава с прикрити под йогийски упражнения религиозни практики.

Въпреки това той успява да продължи активно да работи и да представя проиозведенията си пред ценителите по цял свят.

В експозицията, която може да бъде видяна между 14 март и 19 май 2019 г. в Националната художествена галерия, са представени очарователната със своя лиризъм ранна графика и живописта на художника - предимно природни сцени и сюжети.

Внушителна мултимедийна инсталация "разказва" живота на Васил Иванов, за връзката му с Бялото братство и идеите на Дънов.

По време на изложбата за първи път ще бъдат прожектирани у нас два авторски филма, посветени на художника. Архивни кадри от откриването на неговата самостоятелна изложба с творби от "космическия цикъл" през 1965 показват срещата на Васил Иванов с космонавта Алексей Леонов, първия човек, излязъл в открития космос. Месец след като е изпълнил тази своя мисия, Леонов посещава България. Вижда работите на Васил Иванов и възкликва: " Той е бил Там!"

Специалният изложбен дизайн и въздействащата, динамична мултимедия преоформят пространството и превръщат изложбата в неповторимо изживяване.


Борис Бекяров

Това не е първият път, в който Националната галерия показва част от колекцията на Борис Бекяров. През 2015 година бяха изложени творби и на Боян Райнов.

Oще: lifecafe  борис бекяров  васил иванов  знаменитости  изложба  кино  космическа графика  модни тенденции  пътувания  фотогалерии 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.