Kooky вместо скука: кутии с приключения ни връщат в "доброто старо време" | webcafe.bg
Webcafe

Kooky вместо скука: кутии с приключения ни връщат в "доброто старо време"

Ана ДинковаАна Динкова
13.03.2019, 15:30 (обновена 15.03.2019, 09:41)
цветелина игнатова

Снимка: © Мирослава Дерменджиева, Webcafe.bg

Как децата да учат, докато се забавляват

В поредица от текстове, подкрепени от Daisy Tech, Webcafe.bg ще ви представи българи с малък бизнес, които с желание, отдаденост и упоритосто постигат успехи и радват клиентите си.

Цветлeна Игнатова разказва за Kooky и как децата учат и се забавляват

Има редица изследвания, според които децата развиват въображението си най-вече, когато бъдат оставени да скучаят.

Само един родител обаче знае какво точно значи скучаещо дете, затова и на почит често се оказват мобилните телефони, таблети и всякакви джаджи, а родителят се превръща във вълшебник, който на мига да открие вълнуваща игра. На фона на хилядите ангажименти, родителите често дават на късо със задоволяването на прищевките.

Именно този проблем вдъхновява Весела и Цветлена, две приятелки от детството, да създадат kooky.bg - онлайн магазин, който предлага „вълшебни" кутии - едновременно забавни и полезни за децата. Кутиите Kooky събират в себе си целия свят (наистина!), като с помощта на героите Ян и Моли, децата ежемесечно откриват интересни теми, различни дестинации и любопитни факти.

Всъщност могат да се намерят неща, забавни както за деца, така и за тийнейджъри-пътешественици и техните родители - забавни калъфи за куфари, за паспорти, албуми за снимки занимателни помагала по български, математика и т.н.

Друга интересна идея на Kooky е възможността кутиите да се купуват не само еднократно, но и да бъдат част от абонамент, с който всеки месец да получавате ново и прекрасно пътешествие за детето си.

Днес се срещаме с Цветлeна Игнатова, пътешественик по душа, живяла дълги години във Франция, а след завръщането си в България се включва в този проект, защото иска да предаде любовта си към пътешествията на децата.

Как се роди идеята за Kooky?

С Весела сме приятелки от детските години. Живеехме в различни градове. През времето, когато не сме заедно, си пишехме обикновени писма. След което аз заминах за Франция, където продължих образованието си, но и през това време не загубихме контакт. Вече имаше имейли, а когато излязоха социалните мрежи, нещата с комуникациите станаха съвсем лесни.

Още при завръщането ми в България искахме да изградим нещо заедно, но покрай работата и майчинството на Весела това някак си остана на заден план. Тя, като майка на две деца, се сблъскваше редовно с много ненужни материални подаръци и силното влечение на децата към дигиталните устройства. При една от срещите ни си говорихме с носталгия за доброто старо време - игрите навън, писането на писма и как това, за съжаление, вече не се прави.

И така си казахме: "А защо да не направим нещо за днешните деца? Нещо, за пътешествията и писмата, които толкова сме чакали."

Кой е първият продукт, който създадохте?

След 12 години във Франция, без да се замисляме, някак автоматично започнахме да обсъждаме "Какво друго би било по-подходящо да представим освен Париж?''. Живяла съм в региона на Лоара и замъците там са ми много близка до сърцето тема. Както и Мон Сен Мишел, затова си казахме, хайде да се позабавляваме и покажем нещо различно.

Какво харесват най-много децата?

Това е много труден въпрос. Идеята ни започна с колко е хубаво да получаваш подарък без повод, всеки месец и по пощата. Този подарък да е на хартия. Не дигитален, не материален, а приключения и игри. Да попълваш своя собствен паспорт. Да разгледаш картата на света и да разбереш къде са били Ян и Моли. Това е като че ли най-интересно за тях. Децата обичат да си лепят стикери.

Разбира се, всичко е много индивидуално. Децата са различни. Но с гордост мога да кажа, след няколко теми и изпратен въпросник към нашите абонаменти получихме отговори, които потвърдиха тази наша теза.

Заедно с твоята партньорка в Kooky Весела тествате ли прототипите на кутиите върху вашите деца?

Аз съм пътешественика и писател на темите. Като всяка любвеобилна леля, разбира се, най-много обичам да правя подаръци и да си играя с моя племенник. Всичко минава през неговите ръце. Весела, като родител на две деца, още повече. Щастливи сме, че имаме прекрасни малки мозъчета наблизо, подкрепящи проекта с идеи и любопитни въпроси.

Но както вече казах, всичко е много индивидуално, а когато работим с деца и отговорно. Именно затова за нас беше важно да намерим и специалист в областта на детското развитие, с когото да консултираме нашите идеи и продукти, преди да ги оформим финално.

Тази важна роля пое д-р Петя Варчева (клиничен психолог и семеен консултант). Щастливи сме, че нашите концепции са в една посока и крайният продукт радва и  развива уменията на вече много деца.

Кое е любимото нещо от Kooky на твоето дете/деца?

Моят племенник е още малък (4г.) и не играем на всичко, но писмото с картинки му е любимо. Като аз, разбира се, допълвам случки и разиграваме отделни сцени от него. Започваме да си представяме какво са видели Ян и Моли, седейки на кейовете на Сена в Париж. Минава велосипедист. От раницата му се подава багета. Къде ли отива? И оставям племенника ми да довърши.

На Габи (голямата дъщеря на Весела) й е любим моментът от готвенето на традиционната рецепта, каквато съдържа всяка тема. Винаги чака с нетърпение да види подаръчето и материалите, свързани с рисуване. Калин пък се забавлява много, опитвайки се да научи нови думи на езика от конкретната държава с разговорника.

Помага на кулинарката Габи, като с удоволствие похапва и тества новите вкусове. Обича да разкрива загадките от допълнителните материали и после разказва на баба си и дядо си неща, които дори и за тях е интресно да научат. От друга страна наши клиенти са ни споделяли, че картите с информация за различните забележителности се приемат много добре от децата.

Предстоят ли нови дестинации и попълнения в детската гама аксесоари за малки пътешественици?

Дестинациите, към които ще отпътуват Ян и Моли, ще запазим в тайна на този етап. Като цяло редуваме далечни и екзотични места, с по-близки и европейски такива. Като към всяка тема изпращаме малък подарък от посетените места.

Често това е нещо, което децата сами да измайсторят и да има някаква активност, свързана с държавата. В тема Италия събрахме маска, пера и пайети за да си направят децата сами своята маска за карнавала във Венеция. От Мексико имаха маракаси. А от Тайланд специална дървена пръчка и указания как се прави тайландски масаж на ходилата.

А в онлайн магазина на Кооку всеки родител може да намери калъф за паспорт и калъф за куфар за своя мъник или за себе си.

Калъфите за паспорти и етикетите за куфари за големите са прекрасни - да очакваме ли още артикули за родителите?

Нямаме много богата гама от травел аксесоари, но ги избираме старателно и това отнема време. Сега точно допълваме с различни и цветни калъфи за куфари. Както и паспорти за големи пътешественици. Като любител фотограф на инстантните снимки добавяме и аксесоари за тях.

Коя е следващата дестинация, която ти предстои да посетиш?

Ако я кажа, ще издам и дестинацията на Ян и Моли. Ще споделя за едно пътуване това лято, което няма да е в кооку темите, но ... Франция. Тя ми остава слабост, разбира се, и ще посетя една нетуристическа дестинация там - Северозападна Франция. Вече съм ходила, но на отделни места за по ден-два. Това лято идеята ми е да наемем кола и да обиколим Нормандия.

Какво мислиш, че е най-важното, което днешните деца трябва да научат?

От една страна, е важно децата в ранното детство да развиват уменията си за внимание, памет, мислене, моторика и това най-лесно се случва през играта.

Това не трябва да забравят родителите, както и да се включват ентусиазирано в детските забавления. Това е и втората важна за нас насока - да се насърчи топлината, спонтанността и игривостта в отношенията между родителите и децата, за да градят децата своята емоционална и социална компетентност.

Но отвъд това, връщайки се към въпроса - мисля, че най-важното, което децата трябва да научат е, да бъдат отворени и любопитни към света и да останат откриватели на неговите чудеса цял живот.

Снимки: Мирослава Дерменджиева

Локация: Литературен клуб "Перото"

Oще: daisy  kooky  цветелина игнатова 


Още от Story