Момичето от Иран, за което нямаше затворени граници | webcafe.bg
Webcafe

Момичето от Иран, за което нямаше затворени граници

webcafeLifecafe
17.07.2017, 13:08 (обновена 19.07.2017, 20:08)
Мариам Мирзахани

Снимка: © Stanford University

В Иран Мирзахани е почитана като един от най-големите учени на страната. Въпреки това смъртта й се превърна в повод за дебат, който няма нищо общо с математиката, а е свързан с образа на жените в консервативното ислямско общество.

Тя е първата и единствена жена в света, получавала Медала на Фийлдс - най-престижното отличие за математика, сравнимо с Нобелова награда, отличие за особени постижения на млади математици, присъждано веднъж на 4 години.

Родена в Иран, преподавател в американския Станфордски университет, получила не само най-високо признание в гилдията си, но и уважението на консервативния елит в родната си страна - Мариам Мирзахани почина на 40-годишна възраст от рак на гърдата.

"Нейното несравнимо отличие като креативен изследовател и смирена личност, която прослави името на Иран в научните среди по цял свят, беше повратна точка за откриването на пътя пред иранските жени и момичета към покоряване на върховете на честта в най-разнообразни световни сфери", написа президентът на Иран Хасан Рухани след новината за смъртта на Мирзахани.

Пресата в Иран я наричаше "Кралицата на числата", "Гордостта на нацията", "Нашето научно бижу", "Светлината, без която ще настъпи мрак".

Мирзахани специализираше в теоретичната математика, а научните й интереси включваха геометрия на модулните пространства, теория на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, симплектическа геометрия, и др. Научните й разработки са високо теоретични по характера си, но приложенията им биха могли да се използват в теоретичната физика, изследваща възникването на вселената, доколкото допринася за развитието на теорията за квантовите полета. В рамките на математиката, работата й има влияние върху изследването на простите числа и криптографията.

През последните години Мирзахани работи заедно с Алекс Ескин от Университета в Чикаго, за да отговори на един от най-сложните математически въпроси, който физиците не успяват да решат в продължение на век: каква е траекторията на топка за билярд, която се движи по многоъгълна маса.

Изследването им е публикувано през 2013 г. и е посрещнато с висок интерес от научната общност като "началото на една нова епоха в математиката" и "титаничен труд".

Когато през 2014 г. получава писмо от свой колега, който й съобщава, че е спечелила най-престижното отличие за математици, Мириам Мирзахани решава, че някой е хакнал мейла й.

Самата тя описва работата си като "бавна математика" - заради факта, че я привличат дълбоки теоретични казуси, чието разрешаване отнема години упорита работа.

"Понякога изминатият път може да се окаже повтаряем модел. Един прост пример: ако една топката за билярд се удари в ръба на правоъгълната маса под прав ъгъл, тя ще се движи във вечна права линия, напред и назад, без да се отклони към друга част на масата. Но ако топката се чукне в ръба под друг ъгъл, траекторията й би станала много по-сложна, като е възможно да обиколи цялата маса", разказва Мирзахани през 2014 г., когато получава Медала на Фийлдс.

В клипа тя обяснява, че всъщност не винаги е искала да учи математика, а че детската й мечта е била да стане писател и да прочете всички книги, които може да намери.

Израснала е в Техеран по време на войната с Ирак, която приключва когато е тийнейджърка. Казва, че е "дете от щастливо поколение", защото ситуацията в страната й се стабилизира точно когато започва да се занимава с научните си интереси.

Учи в девическа гимназия, чиято директорка я насърчава да се яви на международната олимпиада по математика.

Мирзахани става първото момиче от Иран, печелило златен медал от олимпиадата, и то - два пъти, през 1994 и 1995 г.

По-късно завършва Университета Шариф в Техеран и решава да кандидатства в Харвард, където научен ръководител й става Къртис Макмълън, също носител на Медала на Фийлдс. Въпреки езиковата бариера, Мирзахани се отличава сред състудентите си с упоритата си работа и любопитството си.

С дисертацията си през 2004 г. тя решава не един, а два математически проблема, които дълги години са били предизвикателство за научната общност. Дипломната й работа е публикувана във всяко от трите най-важни научни списания за математика. След 4 години работа като научен сътрудник в Института по математика Клей и преподавателска дейност в Принстън, през 2008 г. става професор в Станфорд.

Мириам Мирзахани е омъжена за Ян Вондрак от Чехия, колега - преподавател от Станфорд, специалист по теоретични компютърни науки и приложна математика. Двамата имат шестгодишна дъщеря на име Анахита.

В Иран Мирзахани е почитана като един от най-големите учени на страната. Въпреки това смъртта й се превърна в повод за дебат, който няма нищо общо с математиката, а е свързан с образа на жените в консервативното ислямско общество.

Съобщавайки новината за смъртта на Мирзахани, повечето медии предпочетоха да я илюстрират с нейна снимка със забрадка - така, както е задължително за всяка жена в Иран.

Все пак част от либералните и реформистки издания поеха риск и публикуваха нейна снимка, на която късоподстриганата й коса се вижда изцяло или се слива с тъмен фон. Младата изследователка обаче предпочиташе да не носи шал въпреки традицията в родната си ислямска република.

Самият ирански президент Хасан Рухани написа съболезнователно съобщение в Instagram, като снимката на Мирзахани я показваше такава, каквато всички ще я запомнят - без забрадка. Дори в смъртта си тя успя да разбие табутата.

‌ درگذشت اندوه‏بار مریم میرزاخانی، #نابغه نامدار #ریاضی ایران و جهان موجب تأثر فراوان شد. ‌ درخشش بی‌نظیر این #دانشمند خلاق و انسان متواضع که نام ایران را در مجامع علمی جهانی طنین‏‌انداز کرد، نقطه عطفی در معرفی همت والای #زنان و جوانان ایرانی در مسیر کسب قله‌های افتخار در عرصه‌های گوناگون بین‌المللی بود. ‌ این‏جانب ضمن ارج نهادن به خدمات علمی و آثار ماندگار این فرزند فرهیخته ایران، مصیبت وارده را به جامعه علمی کشور و خانواده محترم آن عزیز از دست رفته صمیمانه تسلیت می‏‌گویم. ‌ #مریم_میرزاخانی (۱۳۹۶-۱۳۵۶) #فرزند_ایران ‌

A post shared by Hassan Rouhani • حسن روحانی (@hrouhani) on Jul 15, 2017 at 10:11am PDT

 

Oще: гений  иран  мариам мирзахани  математика  медал на фийлдс  нобелова награда за математика  олимпиада по математика  станфорд  хасан рухани 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 18.07.201713:23

За съжаление само когато хората ги няма само тогава се оценяват. За първи път я чувам, но като се върна от работа ще прочета повече за нея.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани